2017-11-23 15:57:09
Φωτογραφία για Τιμήθηκε στην Καρδίτσα η ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων και η ημέρα του Αποστράτου/Βετεράνου
Την ημέρα των ενόπλων Δυνάμεων και «τη Υπερμάχω Στρατηγώ» προστάτιδά τους τίμησαν την 21/11//17 στην Καρδίτσα πολιτικές, στρατιωτικές και πολιτικές αρχές.

Ανήμερα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων, με επίκεντρο τόσο το εσωτερικό του Μητροπολιτικού Ναού όσο και το Ηρώο Πεσόντων που βρίσκεται στο προαύλιο αυτού.

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ν.Καρδίτσας της Ε.Α.Α.Σ Σχης ε.α Καραϊσκος Παναγιώτης εκφώνησε και τον πανηγυρικό της ημέρας τονίζοντας μεταξύ των άλλων και τα εξής:

«Την Παναγία επέλεξαν οι Έλληνες ως προστάτιδα των ενόπλων δυνάμεών τους. Εκείνην έβλεπαν ως Σκέπη προστασίας σε όλους του εθνικούς αγώνες. Με την ευχή της Παναγιάς αποχαιρετούσαν πάντοτε μανάδες, σύζυγοι και κόρες τους δικούς τους που αναχωρούσαν για το μέτωπο.

Η αποστολή και διαρκής επιδίωξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης. Μόνο σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, αλλά και περιφερειακής συνεργασίας, είναι δυνατή η νηφάλια και ανεμπόδιστη ενασχόληση του Ελληνικού λαού με παραγωγικές και δημιουργικές δραστηριότητες.


Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ήταν πάντοτε μικρές  σε αριθμό, μα μεγάλες σε ψυχικά αποθέματα, φορείς ανδρείας και τιμής, φιλοπατρίας και αρετής. Η υπεράσπιση βωμών και εστιών ήταν, είναι και θα είναι καθήκον κάθε Έλληνα. Και τούτο αποτελεί αρετή. Δεν είναι προϊόν ενθουσιασμού και παρόρμησης, ενστίκτων και επιθετικότητας. Είναι προϊόν παιδείας, ενσυνείδητης διάθεσης και σταθερής απόφασης για την υπεράσπιση όλων εκείνων, που με τόσες θυσίες απέκτησαν οι πρόγονοί μας, ανέδειξαν και διαμόρφωσαν.

Ο εορτασμός αυτός μας παρέχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για:

α. Να ανιχνεύσουμε τα λάθη και τα πάθη του παρελθόντος και να διαλεχθούμε αντικειμενικά με την ιστορία. 

β. Να αντλήσουμε διδάγματα καθοριστικά για το αύριο.

γ. Να δημιουργήσουμε μια υψηλής στάθμης επίγνωση για το παρόν.

δ. Να ανοίξουμε καινούριους ορίζοντες για το μέλλον.

ε. Να συναινέσουμε μέσα μας παρελθόν και μέλλον και να διαμορφώσουμε άξια ιστορική συνείδηση. Τέλος:

στ. Να συναισθανθούμε το μεγάλο ιστορικό βάρος και να προσδιορίσουμε άξονες δράσης και πυξίδα πλεύσης, μέσα σε μια παγκόσμια οικονομική λαίλαπα που διαμορφώνει νέες πρακτικές αντίθετες πολλές φορές προς τη διεθνή νομιμότητα Από το 2016  καθιερώθηκε από την πολιτεία και ο Εορτασμός    της ημέρας του αποστράτου/Βετεράνου, οι οποίοι για δεκαετίες υπηρέτησαν  τις ένοπλες δυνάμεις, κι είναι πάντα έτοιμοι, και στη διάθεση των Ε.Δ. και της Πατρίδος,  να  προσφέρουν ξανά τις υπηρεσίες τους όπου και όταν χρειασθεί.

  Για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Εθνικού  ποιητή  Ανδρέα  Κάλβου, Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θάρθουν και θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί. 

  Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το παρελθόν, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας κι αυτή τη στιγμή.

  Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις βάσεις που είναι το Χθες, το όποιο χθες ,με τα καλά του και τα κακά του ,με όλους εμάς που έχουμε τα αρνητικά, να πω πρώτα τα αρνητικά και τα θετικά, και να φτιάξουμε κάτι από το μηδέν.

  Στηριζόμαστε στο χθες κι άρα τιμούμε αυτούς που προσέφεραν, γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρουν νύχτα μέρα, στην κοινωνία, στο λαό μας για να υπάρχει αυτή η ασφάλεια των συνόρων μας, να υπάρχει η Εθνική κυριαρχία, να μπορεί  να προκόβει  με όλα τα προβλήματά του ο λαός μας.

  Η προσπάθεια που έγινε με την πρωτοβουλία του συντονιστικού των τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών και την υιοθέτηση του αιτήματος από την πολιτεία είναι να τιμήσουμε πρωτίστως  τους Αποστράτους/Βετεράνους που δώσανε το αίμα τους για την πατρίδα, είναι να    συνδέσουμε το χθες με το σήμερα ,είναι να κοιτάξουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία, την γνώση-χωρίς αυτά να συγχέονται, υπάρχουν και τα όρια που γίνονται σεβαστά και που όλοι μας τα ξέρουμε, ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά-και να αφήνουμε τους εν ενεργεία να κάνουν τη δουλειά τους.

  Σας καλώ με την τεράστια εμπειρία, την τεράστια γνώση και την τεράστια βούληση, που υπάρχει σε αυτό το  χώρο εδώ, του Απόστρατου/Βετεράνου, να συμβάλλουμε, να βοηθήσουμε τη συνολική προσπάθεια ,ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, να ανεβάσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, να τις φέρουμε ακόμη πιο κοντά στον Ελληνικό λαό. Γιατί καταλαβαίνετε ότι εμείς ήμασταν  και είμαστε υπηρέτες του Ελληνικού λαού, είμαστε κομμάτι του ελληνικού λαού.

  Τιμή και δόξα σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, για να μην «μικρύνει» η Πατρίδα μας. Δημόσιος έπαινος,  σε όλους όσους υπηρέτησαν και υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τιμή και ΔΟΞΑ  σε όλους εσάς που έχετε αφιερώσει τη ζωή σας στην υπηρεσία της πατρίδος και την εκτέλεση του καθήκοντος και μάλιστα με δυσμενέστερες συνθήκες».

Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση προ του Ηρώου πεσόντων με την φιλαρμονική του Δήμου να ντύνει μουσικά το τελετουργικό και άγημα του ΚΕΣΝ Ρούσου να αποδίδει τιμές.  Η συνέχεια περιελάμβανε κατάθεση στεφάνων από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Τσιάκο, τον δήμαρχο κ. Αλεξάκο, τους διοικητές Στρατού, Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, και Προέδρου του Παραρτήματος Ν.Καρδίτσας της Ε.Α.Α.Σ και εφέδρων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός  λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.

Πηγή: www.karditsalive.net
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ