2017-11-23 21:51:15
Φωτογραφία για Μύθοι και αλήθειες για την Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας
H Μεθοριακή/Οριακή διαταραχή προσωπικότητας (BPD) είναι μια σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ένα μοτίβο ασταθών και θυελλωδών σχέσεων, μια αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, ένα χρόνιο αίσθημα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις, και κακό έλεγχο των παρορμήσεων σε τομείς όπως το ξόδεμα χρημάτων, το φαγητό, το σεξ και η χρήση ουσιών.

Ο φόβος γύρω από μια πραγματική ή φανταστική εγκατάλειψη από τους αγαπημένους είναι μια βαθιά ανησυχία για τα άτομα με οριακή διαταραχή και συχνά είναι αυτό που κρύβεται πίσω από τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μερικοί άνθρωποι με BPD θα φτάσουν στα άκρα προκειμένου ν ’αποφύγουν αυτό το φόβο, για παράδειγμα, μπορεί ν ’αποπειραθούν αυτοκτονία ή αυτοτραυματισμούς.

Τα ακόλουθα είναι τα  πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της BPD:

προβλήματα με τις σχέσεις (έντονος φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις)

ασταθή συναισθήματα (συχνή συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, υψηλή συναισθηματική ευαισθησία).


ασταθής ταυτότητα (ασαφής αντίληψη του εαυτού, χρόνιο αίσθημα κενού)

παρορμητικές και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές

ασταθής τρόπος σκέψης (καχυποψία, τάση να αποκόβονται συναισθηματικά όταν δέχονται πίεση)

Αν και αυτή η διαταραχή μπορεί να φαίνεται εύκολο να αυτό-διαγνωστεί, η  έγκυρη διάγνωση της οριακής διαταραχής  περιλαμβάνει όμως μια εκτενή αξιολόγηση. Η οριακή διαταραχή είναι μια σύνθετη κατάσταση, αλλά με την κατάλληλη θεραπεία οι περισσότεροι άνθρωποι θα παρουσιάσουν βελτίωση μέσα σε ένα χρόνο.

Εδώ περιγράφονται μερικές  αλήθειες και  μύθοι σχετικά με την οριακή διαταραχή:

ΑΛΗΘΕΙΑ: Πολλοί άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με BPD, επίσης παλεύουν με την κατάθλιψη, τις αγχώδεις διαταραχές, την κατάχρηση ουσιών και τις διατροφικές διαταραχές.

ΜΥΘΟΣ: Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με BPD είναι πάντα δύσκολα, είναι πιθανό να είναι επιθετικά , η κατάσταση τους είναι ανίατη και δεν μπορούν να ζήσουν μια ικανοποιητική και παραγωγική ζωή.

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως ποικίλλουν σε ένταση. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με BPD είναι πραγματικά πολύ παθιασμένοι, θαρραλέοι, πιστοί, ευαίσθητοι, στοχαστικοί και ευφυείς.

ΑΛΗΘΕΙΑ:  Η Οριακή Διαταραχή αναπτύσσεται συνήθως κατά την εφηβεία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή. Το ψυχικό τραύμα μπορεί να είναι ένας παράγοντας για την ανάπτυξή της. Η γονική παραμέληση και οι ασταθείς οικογενειακές σχέσεις έχει επίσης αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στον κίνδυνο για την ανάπτυξη αυτής της διαταραχής. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η οριακή διαταραχή μπορεί επίσης να έχει μια γενετική συνιστώσα. Θεωρείται ότι τα άτομα μπορεί να κληρονομήσουν την ιδιοσυγκρασία τους, μαζί με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, ιδιαίτερα την παρορμητικότητα και την επιθετικότητα.

ΜΥΘΟΣ: Η οριακή διαταραχή είναι ανίατη. Αυτή είναι μια από τις πιο επιβλαβείς παρανοήσεις σχετικά με BPD. Στην πραγματικότητα, ισχύει  το αντίθετο . Οι τρέχουσες μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά θεραπείας από BPD είναι πολύ υψηλότερες από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.

Η Διαλεκτική- Συμπεριφορική Θεραπεία είναι μία από τις πιο κοινές και αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για την BPD. Αυτή η προσέγγιση διδάσκει ενσυνειδητότητα- mindfulness (προσοχή στην παρούσα στιγμή), διαπροσωπική αποτελεσματικότητα, ανοχή των δύσκολων συναισθημάτων και τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων.

Άλλες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν την γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία, την ψυχοθεραπεία εστιασμένη  στη μεταβίβαση (TFP) και την θεραπεία σχημάτων. Επιπλέον, τα μέλη της οικογένειας των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με BPD μπορούν επίσης να επωφεληθούν από κάποιου είδους θεραπεία. Η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να εκπαιδεύσει τα μέλη της οικογένειας και τους αγαπημένους σχετικά με την BPD και να τους εκπαιδεύσει σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων του αγαπημένου τους προσώπου.

Η ανάπτυξη μιας ισχυρής θεραπευτικής σχέσης με έναν θεραπευτή που ο οριακός εμπιστεύεται και αισθάνεται ασφαλής είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία της BPD.

Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της BPD:

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια και να προσπαθήστε να μείνετε στη θεραπεία ακόμα και όταν νιώθετε αποθαρρυμμένοι.

Ασκηθείτε τακτικά. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει το άγχος καθώς και τα επίπεδα στρες.

Κοιμηθείτε τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες ύπνου κάθε νύχτα. Η επαρκής ανάπαυση βοηθά με τη ρύθμιση της διάθεσης και μειώνει τις απότομες εναλλαγές της διάθεσης.

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας σχετικά με τη διαταραχή. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ενταχθείτε σε μια ομάδα υποστήριξης.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους για τον εαυτό σας. Να είστε υπομονετικοί και συμπονετικοί με τον εαυτό σας καθώς προσπαθείτε για την επίτευξη των στόχων σας.

Αναγνωρίστε και να αναζητήστε  καταστάσεις, τόπους και ανθρώπους που σας προσφέρουν ανακούφιση.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ