2017-11-24 09:34:10
Φωτογραφία για Κύπρος: Στα αζήτητα σπίτια που προορίζονταν για Κινέζους
Φρένο στην αγορά περιουσιών στο εξωτερικό επιβάλλει η κινεζική κυβέρνηση υπό το φόβο μαζικής φυγής κινεζικών κεφαλαίων από την χώρα. Με απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης από τον περασμένο Ιούνιο απαγορεύεται πλέον στους Κινέζους να αγοράζουν ακίνητα στο εξωτερικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της Κύπρου και ιδιαίτερα για την επαρχία της Πάφου, όπου πολλοί Κινέζοι επιλέγουν να αγοράσουν πολυτελή σπίτια και διαμερίσματα.

Επιχειρηματίες ανάπτυξης γης με τους οποίους επικοινώνησε το philenews ανέφεραν πως οι πωλήσεις ακινήτων σε πολίτες που προέρχονται από την Κίνα μειώνονται, κάτι το οποίο δημιουργεί έντονο προβληματισμό αφού ίσως οδηγήσει στη μη διάθεση πολλών ακινήτων, τα οποία προόριζαν γι αυτή την κατηγορία αγοραστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πωλήσεις μειώθηκαν μετά την 1η Ιουνίου, οπόταν η κυβέρνηση τη Κίνας απεφάσισε να απαγορεύσει την εξαγωγή συναλλάγματος όταν αυτό προορίζεται για αγορά οικίας και γενικά όταν τα χρήματα προορίζονται για επένδυση στην κτηματική αγορά. Οι ανησυχίες εντάθηκαν ύστερα από πληροφορίες ότι πρόσφατα εγκρίθηκε και σχετική νομοθεσία.


Πάντως, όπως πληροφορείται το philenews από επιχειρηματίες του κλάδου, αρκετοί Κινέζοι είχαν ενημέρωση εκ των έσω ότι επίκειτο η απαγόρευση της εξαγωγής συναλλάγματος για σκοπούς αγοράς ακινήτων γι αυτό και έσπευσαν να κάνουν τις αγορές τους πριν ανακοινωθεί επισήμως η απόφαση της κυβέρνησης της Κίνας. Όπως μας ελέχθη, αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο σε κάποιο στάδιο παρατηρήθηκε σχετική αύξηση στην πώληση ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές, το οποίο κρίθηκε από Κύπριους επιχειρηματίες και δυσανάλογο για μια «φυσιολογική» περίοδο αγοραπωλησιών.

Οι ίδιοι επιχειρηματίες ανέφεραν ότι η απότομη μείωση στην αγορά ακινήτων από επενδυτές της συγκεκριμένης χώρας προκαλεί προβληματισμό, αν ληφθεί υπόψη ότι μεγάλα γραφεία επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, λειτούργησαν στην Κίνα προσελκύοντας πελάτες και τώρα το μέλλον αυτών των γραφείων είναι αμφίβολο.

Από την άλλη, όπως μας υπεδείχθη, η κτηματική αγορά της Κύπρου και ειδικά η αγορά που απευθύνεται σε ευκατάστατους αλλοδαπούς, δεν στηρίζεται αποκλειστικά ή τόσο πολύ στην Κίνα αφού, είτε λόγω της δραστηριότητας των Κυπρίων επιχειρηματιών γης είτε λόγω των κινήτρων (παροχή κυπριακής υπηκοότητας κλπ) η Κύπρος προσέλκυσε επενδυτές από πολλές χώρες. Κάποιοι θεωρούν την παρούσα περίοδο ως περίοδο αναμονής με την ελπίδα ότι θα διαφοροποιηθεί  η στάση της κυβέρνησης της Κίνας.  Όπως μας ελέχθη, το τραγικό θα ήταν να ελαμβάνετο ανάλογη απόφαση και από τις κυβερνήσεις άλλων χωρών από τις οποίες διοχετεύονται στην Κύπρο πολλά εκατομμύρια για σκοπούς αγοράς κατοικίας.

Οι πολιτογραφήσεις έφεραν και πωλήσεις ακινήτων

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, κυπριακή υπηκοότητα απέκτησαν τα τελευταία χρόνια 1.223 αλλοδαποί οι οποίοι στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθείτο και των κινήτρων που παραχωρήθηκαν από την κυβέρνηση της κυπριακής δημοκρατίας, αγόρασαν και ακριβά ακίνητα.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια κυπριακή υπηκοότητα απέκτησαν την 630 επενδυτές που προέρχονται από τη Ρωσία, 162 από την Κίνα, 63 από την Ουκρανία, 47 από τη Λευκορωσία, 38 από το Λίβανο, 33 από τον Ισραήλ, 31 από τη Σαουδική Αραβία, 16 από τη Συρία, 14 από το Ιράν, επτά από το Αφγανιστάν,οκτώ από τις ΗΠΑ, 18 από το Βιετνάμ και άλλοι από άλλες χώρες.

Στους 1.223 που προέρχονται από 54 χώρες, περιλαμβάνονται και υπήκοοι από το Μπαγκλαντές, την Καμποτία, τον Καναδά, την Ινδία,  την Ινδονησία, την Ιορδανία, το Μαρόκο, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες,  τη Νότιο Αφρική, την Ταϋλάνδη, την Τυνησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ουζμπεκιστάν,  τη Βανουάτου την Υεμένη κ.α.

Οι περισσότερες πολιτογραφήσεις κατεγράφησαν το 2016 και ανέρχονται στις 426 ενώ ακολουθεί το 2015 με 337 και το 2014 με 210. Σημειώνεται ότι φέτος (μέχρι τις 15 Ιουνίου πολιτογραφήθηκαν 213 αλλοδαποί, οπόταν ο συνολικός αριθμός της φετινής χρονιάς θα αυξηθεί. Το 2013 κατεγράφησαν μόλις 37 πολιτογραφήσεις αλλοδαπών.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ