2017-11-26 09:00:32
Φωτογραφία για Διατροφή και κατακράτηση υγρών
Η κατακράτηση υγρών συχνά εκδηλώνεται με πρήξιμο σε διάφορα σημεία του σώματος (χέρια, πόδια, κοιλιά, στήθος, σπανιότερα πρόσωπο) και συνοδεύεται από αύξηση βάρους στη ζυγαριά που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3 κιλά!

Ωστόσο, αυτή η αύξηση δεν αποδίδεται σε αύξηση του σωματικού λίπους και για το λόγο αυτό δεν είναι ανάγκη να πανικοβαλλόμαστε. Πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση που με τους κατάλληλους διατροφικούς χειρισμούς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Περιορίστε το αλάτι. Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού, λόγω του νατρίου που περιέχει, ευνοεί την κατακράτηση υγρών. Φροντίστε λοιπόν να αποφεύγετε την προσθήκη αλατιού κατά τη διάρκεια της μαγειρικής και αντί αυτού χρησιμοποιήστε φρέσκα μυρωδικά, μπαχάρια και ενισχυτικά γεύσης (λεμόνι, ξύδι, άνηθο, μαϊντανό, ρίγανη, πιπεριά, σκόρδο). Παράλληλα, προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων ή τυποποιημένων τροφίμων και τροφίμων πλούσιων σε αλάτι. Τέτοια τρόφιμα είναι το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, τα τυριά, τα καπνιστά ψάρια, οι κονσέρβες, οι έτοιμες σούπες και σάλτσες, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί και τα αλμυρά σνακ (πατατάκια, ποπ-κορν).


Αυξήστε την πρόσληψη καλίου. Η επαρκής πρόσληψη καλίου συμβάλλει στην απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου από τον οργανισμό και συνεπώς στην αποτελεσματική καταπολέμηση της κατακράτησης. Εντάξτε λοιπόν στην καθημερινή σας διατροφή τροφές πλούσιες σε κάλιο όπως η μπανάνα, το πορτοκάλι, το πεπόνι, το καρπούζι, τα σύκα, τα δαμάσκηνα, η ντομάτα, το αγγούρι, η πατάτα, το λάχανο, τα μανιτάρια, τα καρότα, οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια) και τα όσπρια.

Ενυδατωθείτε επαρκώς. Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά η κατακράτηση υγρών καταπολεμάται αποτελεσματικά με επαρκή κατανάλωση νερού. Συγκεκριμένα, το νερό αυξάνει τη διούρηση και βοηθά στην αποβολή του επιπλέον νατρίου από τα νεφρά. Φροντίστε λοιπόν να πίνετε τουλάχιστον 6 με 8 ποτήρια υγρών σε καθημερινή βάση. Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε ροφήματα όπως γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, τσάι ή καφέ, καθώς αποτελούνται κυρίως από νερό και μπορούν να συμβάλλουν και αυτά στην ενυδάτωσή σας. Παράλληλα, αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νερό όπως είναι τα φρούτα και λαχανικά, καθώς δρουν ως φυσικά διουρητικά. Καλές επιλογές συνιστούν το καρπούζι, οι φράουλες, το αγγούρι, το σέλινο, η ρόκα και το μαρούλι.

Περιορίστε τη ζάχαρη. Η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να αποβάλλει το πλεονάζον νάτριο. Αποφύγετε λοιπόν τα γλυκά και γενικότερα τα τρόφιμα πλούσια σε απλά σάκχαρα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και φτωχά σε φυτικές ίνες. Τέτοια τρόφιμα είναι το άσπρο ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά, τα δημητριακά πρωινού, τα μπισκότα, τα κέικ, τα αρτοσκευάσματα, οι σοκολάτες, και τα αναψυκτικά με ζάχαρη. Αντίθετα, προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, όπως προϊόντα βρώμης, σίκαλης και κριθαριού, ρύζι αναποφλοίωτο, ζυμαρικά ολικής, φασόλια, φακές και ρεβίθια.

Καταναλώστε επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες βοηθούν στην καταπολέμηση των οιδημάτων και φουσκωμάτων. Καλές πηγές πρωτεϊνών συνιστούν το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό, το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Παράλληλα, φροντίστε να δώσετε έμφαση στην κατανάλωση λιπαρών ψαριών (σολομός, τόνος, σαρδέλα, σκουμπρί, ρέγγα) που αποτελούν και καλές πηγές απαραίτητων λιπαρών οξέων.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό και επιδεινώνει το πρόβλημα της κατακράτησης υγρών. Φροντίστε λοιπόν να τηρείτε πάντα το μέτρο όταν καταναλώνετε αλκοόλ (1 μερίδα αλκοόλ για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες).

Πείτε ναι στα βότανα! Ορισμένα βότανα έχουν ευεργετικές ιδιότητες στο πρόβλημα της κατακράτησης υγρών καθώς δρουν ως φυσικά διουρητικά. Χρησιμοποιήστε τα στις σαλάτες, στα φαγητά σας αλλά και ως αφεψήματα (προτίμηση σε χαμομήλι, λουίζα) για να διευκολύνετε την αποβολή των περιττών υγρών, να καταπολεμήσετε την κατακράτηση και να επωφεληθείτε της αντιοξειδωτικής τους δράσης. Τέτοια βότανα είναι ο άνηθος, ο βασιλικός, ο μαϊντανός, ο μάραθος, το λεμονόχορτο, η πράσινη μέντα, η σημύδα, το φινόκιο, το μύρτιλλο, και το πράσινο τσάι.

Αποβάλλετε το άγχος από τη ζωή σας. Είναι πιθανόν η κατακράτηση υγρών να ευθύνεται σε έντονο άγχος και στρες. Αυτό συμβαίνει λόγω της κορτιζόλης (ορμόνη του άγχους), η οποία σε φυσιολογικά επίπεδα έχει διουρητικές ιδιότητες, αλλά όταν παράγεται σε μεγάλη ποσότητα οδηγεί σε ανεπιθύμητη κατακράτηση. Σε αυτή την περίπτωση, η λύση βρίσκεται στη σωστή διαχείριση του άγχους.

Επισκευτείτε τα Figura να ενημερωθείτε για όλα τα θέματα που σας απασχολούν και να σας δώσουμε άμεσες λύσεις!!!

Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι Figura Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης

Νικολοπούλου Δήμητρα

Τσάλλου Νίκη

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΓ ΛΟΥΚΑ 2017
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΓ ΛΟΥΚΑ 2017
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ