2017-11-28 11:42:53
Φωτογραφία για Το background της επίθεσης στο Σινά
Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε μια επίθεση σε τζαμί σε επαρχία του βόρειου ΣΙνά στην Αίγυπτο, σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε αμάχους. Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη αλλά το Σινά έχει υπάρξει το επίκεντρο της εν εξελίξει σύγκρουσης μεταξύ ισλαμικών μαχητών και των αιγυπτιακών μονάδων ασφαλείας. Το IISS, στη Βάση Δεδομένων για Ένοπλες Συγκρούσεις (ACD) συλλέγει στοιχεία για τους θανάτους, τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους στο εσωτερικό ανθρώπους από τις ένοπλες συγκρούσεις- συμπεριλαμβανομένου και του Σινά, και την ετήσια Έκθεση Ένοπλων Συγκρούσεων (ACS) παρέχει μία σε βάθος ανάλυση για τις πολιτικές, στρατιωτικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις όλων των μεγάλων συγκρούσεων.

Το απόσπασμα που ακολουθεί από το αιγυπτιακό κεφάλαιο της ACS που δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2017, δίνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύγκρουση στο Σινά.

"Παρά τις αναφορές για μείωση της βίας στη χερσόνησο του Σινά, η Αίγυπτος δεν έχει καταφέρει να καταπνίξει την άνοδο των τζιχαντιστών στην περιοχή το 2016. Εκεί, οι δυνάμεις ασφαλείας συχνά αντιμετωπίζουν θανατηφόρες επιθέσεις από τη Wilayat Sina (επαρχία Σινά), ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους., που κυριάρχησε στην εξέγερση σε όλη τη διάρκεια του έτους. Αλλού στην Αίγυπτο, ριζοσπαστικοποιημένοι πυρήνες των μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και στελέχη κατά της επανάστασης, έγιναν πιο εστιασμένα στην τρομοκρατική τους εκστρατεία -όπως υπογραμμίστηκε από το σχηματισμό των οργανώσεων Hasssm (Αποφασιστικότητα) και Liwa al-Thawra (Ταξιαρχίες της Επανάστασης) στο δεύτερο μισό του 2016.

Wilayat Sina

Η φαινομενική μείωση της βίας στη χερσόνησο του Σινά αποδόθηκε στη μείωση των επιθέσεων σε διεθνείς και άλλους στόχους υψηλού προφίλ (όπως στο ρωσικό αεροσκάφος MetroJet που καταρρίφθηκε τον Οκτώβριο του 2015 σκοτώνοντας περισσότερους από 200 ανθρώπους). Επιπλέον, η αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία σκότωσε τον ηγέτη του Wilayat SIna, Abu Duaa al-Ansari, τον Αύγουστο, μαζί με εκατοντάδες άλλα στελέχη του Wilayat Sina όλο το χρόνο.

Παρά τις δυσκολίες αυτές, οι αντάρτες διατήρησαν μια υψηλή συχνότητα επιθέσεων σε στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό το 2016. Ήταν ιδιαίτερα ενεργοί στο διάστημα Σεπτεμβρίου-~Δεκεμβρίου, εκτελώντας 20-30 τέτοιες επιθέσεις το μήνα στην περίοδο, σε σχέση με τις 10-20 τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2015. Αν και οι πιο πρόσφατες επιθέσεις ήταν λιγότερο εντυπωσιακές, δεν ήταν πάντα μικρής κλίμακας. Το Νοέμβριο του 2016, μια επίθεση στο σημείο ελέγχου του στρατού, Al-Gaz, στο χωριό Sabeel, νότια της πόλης Arish, προκάλεσε το θάνατο 12 στρατιωτών. Αυτός ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας στον οποίο τουλάχιστον 10 στρατιώτες είχαν σκοτωθεί σε μία επίθεση σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου. Η τάση αυτή αντανακλά την τόλμη των εξεγερμένων, οι οποίοι στις αρχές του έτους είχαν αρχίσει να σκοτώνουν αστυνομικούς στα σπίτια τους κοντά στο Arish.

Η Wilayat Sina διατηρεί το μονοπώλιό της στη τζιχαντιστική δραστηριότητα στο Βόρειο Σινά, καθώς καμία άλλη οργάνωση δεν έχει αναλάβει ευθύνη για επίθεση στην περιοχή το 2016. Εκτός από τη στόχευση αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων, η Wilayat Sina εκτέλεσε αμάχους κατηγορούμενους για συνεργασία με το στρατό και ξεκίνησε επιθέσεις σε Sufi κληρικούς και χριστιανικές κοινότητες, ενέργειες που πολλοί θεωρούν ότι έχουν εμπνευστεί από την ISIS. Η Wilayat Sina επίσης φαίνεται να υιοθετεί άλλα χαρακτηριστικά της μητρικής οργάνωσης, ιδιαίτερα στη ρητορική της. Αν και δεν ήταν σε θέση να ελέγχει περιοχές όπως έκανε η ISIS στη Συρία και στο Ιράκ, η Wilayat Sina παρέμεινε εξαιρετικά κινητική και απέδειξε την ανθεκτικότητά της μέσα από την ικανότητά της να ανασυντάσσεται επανειλημμένως. Όπως παρατήρησαν αναλυτές, η στρατηγική της Wilayat Sina εστίασε στη συνεχή δέσμευση, όπως και στις επιθέσεις στο ηθικό των στρατιωτών, με πρωταρχικό στόχο τη διάβρωση της θέλησής τους να πολεμήσουν.

Στο μεταξύ, το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Αίγυπτο έξω από τη χερσόνησο του Σινά. ΤΟ γεγονός πως η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη απευθείας για τέτοιες επιχειρήσεις -αντί μέσω της Wilayat Sina- υποδηλώνει πως είτε εμπλέκεται με ελάχιστη συνεργασία με τη θυγατρική της ή προσπαθεί να καθιερώσει μία ξεχωριστή παρουσία στην Αίγυπτο έξω από το Σινά. Ως εκ τούτου, η ISIS ισχυρίστηκε ότι ήταν πίσω από τις επιθέσεις σε συγκεντρώσεις αμάχων, όπως στην επίθεση αυτοκτονίας στις 11 Δεκεμβρίου στον Ορθόδοξο Κοπτικό Καθεδρικό Ναό στην Απασία στο Κάιρο, που προκάλεσε το θάνατο 27 αμάχων. Η οργάνωση διεξήγε ευρείας κλίμακας επιθέσεις στην Αίγυπτο το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, αυτές οι επιθέσεις δεν υποδηλώνουν απαραιτήτως μια ποιοτική αύξηση στην ικανότητα της οργάνωσης να πλήξει στο Κάιρο όσο και την ικανότητά της να εκμεταλλεύεται επιδέξια τους "μοναχικούς λύκους” στην περιοχή.

(Source: IISS Armed Conflict Survey 2017)

https://www.iiss.org/en

CAPITAL.GR 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ