2012-05-26 09:39:02
Φωτογραφία για Παιχνίδια τρόμου με τη δόση του Ιουνίου
Ενώ η ελληνική οικονομία κινείται σε τεντωμένο σχοινί, οι ευρωπαίοι εταίροι μας παίζουν το δικό τους πολιτικό παιχνίδι πιέσεων απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν θα εκταμιεύσουν τη δόση του Ιουνίου.

Το θέμα άνοιξε με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας ο οποίος είπε ότι η χώρα του δεν θα εξετάσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης -ύψους 4 δισ. Ευρώ που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο- αν δεν υπάρξει πρώτα η αναφορά για την πορεία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.

«Από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση καθ΄ όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους» είπε χαρακτηριστικά ο Μάρτιν Κοτχάους στο Βερολίνο προσθέτοντας με νόημα ότι η αναβολής της εκταμίευσης για μερικές βδομάδες δεν θα δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα. Άλλωστε, υπογράμμισε, για να συμφωνήσουν οι δανειστές μας στην εκταμίευση θα πρέπει να υπάρχει μια θετική αναφορά για την πορεία των μεταρρυθμίσεων.


Με αυτό το δεδομένο, αναδεικνύονται δύο σημαντικά ζητήματα. Πρώτον, οι δανειστές μας φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να παίξουν το εκβιαστικό παιχνίδι του κλεισίματος της κάνουλας, προκειμένου να εφαρμόσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το Μνημόνιο. Κι αυτό το παιχνίδι θα παιχτεί ανεξάρτητα του ποια κυβέρνηση εκλεγεί στις 17 Ιουνίου.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι, παρά τις αντίθετες φήμες, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με λήξεις ομολόγων στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», το πρώτο ομόλογο που λήγει στους επόμενους μήνες είναι για τις 20 Αυγούστου, ύψους 3,1 δισ. ευρω, το οποίο όμως κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με απλά λόγια, δεν υπάρχει κίνδυνος στάσης πληρωμών στο εξωτερικό. Βέβαια, δεν ισχύει το ίδιο για το εσωτερικό, καθώς -όπως ανέφερε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην απόρρητη Έκθεσή του- τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μόλις που αρκούν για να καλύψουν τους μισθούς και τις συντάξεις του Ιουνίου...
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ