2017-11-30 09:06:07
Φωτογραφία για Μια νέα συμφωνία για την ευρωζώνη: Αποτελεσματική ή placebo;
της Agata Gostynska-Jakubowska

Centre for European Reform 

Η ευρωζώνη έχει βγει από τη μονάδα εντατικής θεραπείας και η οικονομική της ανάκαμψη έχει επιταχυνθεί. Αλλά οι δεσμεύσεις που συνδέονται με την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος παραμένουν πηγές πολιτικών εντάσεων. Οι επώδυνες και αντί-λαϊκές πολιτικές λιτότητας έχουν δημιουργήσει δυσαρέσκεια. Και η ευρωζώνη χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να γίνει πιο ανθεκτική στις διακυμάνσεις του επιχειρηματικού κύκλου.

Ο δραστήριος νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, έχει δημιουργήσει ελπίδες με το κάλεσμά του για "μια νέα συμφωνία για την ευρωζώνη”. Προωθεί μια πιο ευέλικτη ΕΕ και έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, υπόλογο στα μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου από τις χώρες της ευρωζώνης. Θέλει επίσης η ευρωζώνη να έχει δικό της προϋπολογισμό για να διευκολύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να τονώνει τις επενδύσεις και να αντιμετωπίζει τις μελλοντικές οικονομικές κρίσεις.


Ο Macron αντιμετωπίζει προβλήματα: οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης είναι πιθανό να χρειάζονται αλλαγή της συνθήκης, που θα απαιτούσε την ομόφωνη στήριξη όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Τα περισσότερα βόρεια κράτη της ευρωζώνης είναι εναντίον μηχανισμών επιμερισμού των κινδύνων όπως ένας προϋπολογισμός της ευρωζώνης, ενώ οι εκτός ευρώ ανησυχούν ότι θα περιθωριοποιηθούν εάν η ευρωζώνη ενοποιηθεί περαιτέρω και δημιουργήσει ένα ξεχωριστό θεσμικό πλαίσιο.

Η Κομισιόν δεν συμφωνεί ότι η ευρωζώνη των 19 χωρών θα πρέπει να έχει το δικό της προϋπολογισμό και τη δική της κυβέρνηση. Αντιθέτως, ο πρόεδρος Jean-CLaude Juncker έχει προτείνει τη δημιουργία ενός υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για την ΕΕ συνολικά, και πρότεινε ο προϋπολογισμός της ΕΕ να έχει μια ειδική γραμμή για την ευρωζώνη μέσα σε αυτόν.

Μόλις σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο θα μπορούσε να συμμετάσχει πιο δυναμικά στη συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης. Αλλά η Γερμανία δεν θα βοηθήσει τον Macron όσο ο ίδιος ελπίζει και πιθανώς δεν θα ρίξει το βάρος του ονόματός της για την αλλαγή της συνθήκης.

Ένας ουσιαστικός προϋπολογισμός της ευρωζώνης, με τα δικά του φορολογικά έσοδα, θα μπορούσε να βελτιώσει την ικανότητα της νομισματικής ένωσης να αντέξει τα οικονομικά σοκ. Αλλά υπάρχει κίνδυνος οι προτάσεις του Macron να αποδυναμωθούν από τη Γερμανία και άλλες πιστώτριες χώρες σε σημείο που να καταστούν ασήμαντες.

Οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να βρουν τρόπους επανασύνδεσης με τους πολίτες τους προτού ξεκινήσουν τη διαδικασία μεταρρύθμισης της ευρωζώνης. Τα κράτη-μέλη και οι θεσμοί της ΕΕ θα πρέπει να διεξάγουν μια σειρά κοινών δημοκρατικών συμβάσεων για να κατανοήσουν τις προοπτικές των πληθυσμών τους για την ΕΕ. Αυτές οι συμβάσεις θα τεστάρουν τη διάθεσή τους για μεταρρύθμιση.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα κάνουν περισσότερο κακό παρά κακό αν βιαστούν να δημιουργήσουν νέα θεσμικά όργανα και δομές που θα αποδειχθούν χωρίς σταθερή βάση. Τελικά, οι πολίτες της ΕΕ θέλουν η ΕΕ να δημιουργήσει περισσότερη ευημερία και ασφάλεια, και ένας νέος υπουργός με μεγάλο τίτλο και καθόλου εξουσία, δεν θα φέρει εις πέρας τίποτα από τα δύο.

Capital.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ