2017-12-01 19:41:30
Φωτογραφία για Βρυξέλλες: Μην πανικοβάλλεστε, δεν σας κόβουμε το γύρο
Κατηγορηματικά διαψεύδουν η Κομισιόν και το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ δημοσιεύματα που διακινούνται τις τελευταίες ώρες στην Γερμανία και αναπαράγονται, μεταξύ άλλων, από ελληνικά μέσα και τα οποία θέλουν την ΕΕ «να απαγορεύει τον γύρο».

Σε αντίθεση με ό,τι έχει ακουστεί τις τελευταίες ώρες, εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτημα του real.gr, διέψευσε τις κατηγορίες, ενημερώνοντας ότι η Κομισιόν εισηγήθηκε και ενέκρινε την παράταση της χρήσης των λεγόμενων «phosphates» στην παρασκευή κρέατος.

Η Κομισιόν κατέθεσε την πρότασή της στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών και συγκεκριμένα στην διαρκή επιτροπή για την ασφάλειας τροφίμων. Τα Κράτη Μέλη ενέκριναν την πρόταση της Κομισιόν με ψήφους 24 υπέρ και καμία κατά.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως εκπροσωπείται νομίμως από τον εκτελεστικό της βραχίονα (την Κομισιόν) και τα ίδια τα Κράτη Μέλη, ενέκρινε την εν λόγω ουσία και σε καμία περίπτωση δεν «σκέφτεται να απαγορεύσει το κεμπάπ ή το γύρο». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δώσει και αυτό την δική του γνωμάτευση για το θέμα τον Ιανουάριο.


Αναλυτικά, η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνκα Παντουράρου σημείωσε για το θέμα πως «πράγματι, είδαμε αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση φωσφορικών αλάτων στα τρόφιμα / ΕΕ «απαγορεύοντας τα κεμπάπ». Ας είμαστε σαφείς. Η ΕΕ δεν απαγορεύει το «κεμπάπ». Ο ρόλος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή».

«Η Κομισιόν πρότεινε την επέκταση της δυνατότητας χρήσης της πρόσθετης ύλης τροφίμων που ονομάζεται «φωσφορικό άλας», η οποία είναι απαραίτητη σε ορισμένα παρασκευάσματα κρέατος με σούβλες», αναφέρει.

«Το πρόσθετο επιτρέπει την ομογενοποίηση της κατάψυξης, η οποία εμποδίζει τον κίνδυνο μη ισορροπημένης θερμικής επεξεργασίας, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι λωρίδες ψημένου κρέατος που σερβίρονται στους καταναλωτές είναι ασφαλείς», διευκρινίζει.

«Το σχέδιο πρότασης έλαβε ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη μέλη στη μόνιμη επιτροπή στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, όπου 24 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ. Κανένα κράτος μέλος δεν αμφισβήτησε την ασφάλεια της προτεινόμενης χρήσης», ξεκαθάρισε η αρμόδια εκπρόσωπος.

Aξίζει να παρατηρήσουμε ότι είναι προφανές ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα είχαν εσφαλμένες πληροφορίες ή, κατά τη συνήθη πρακτική ευρωσκεπτικιστικών κύκλων, απλά ψευδείς.

- Θέμα απαγόρευσης για γύρο και ντονέρ θέτουν οι Πράσινοι

Άμεση ήταν η αντίδραση της εταιρείας «Μέγα Γύρος», που τονίζει ότι ο ελληνικός γύρος είναι καθαρός και δεν περιέχει φωσφορικό άλας καθώς το απαγορεύει η νομοθεσία. Προσθέτει δε ότι η σχετική παραίνεση των Πρασίνων «απειλεί» μόνο «τους βιομηχάνους (Τούρκους) της κεντρικής Ευρώπης που παράγουν προϊόντα κεμπάπ και ντονέρ».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εταιρεία «σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην πρόθεση της ΕΕ να εξετάσει την απαγόρευση της χρήσης φωσφορικών αλάτων στο ντονέρ - κεμπάπ, η «Μέγας Γύρος» θέλει υπεύθυνα να πληροφορήσει τους καταναλωτές ότι ο γνήσιος ελληνικός χοιρινός γύρος δεν περιέχει φωσφορικό άλας σύμφωνα και με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

«Η εν λόγω παραίνεση της ευρωομάδας των Πράσινων έρχεται μετά από τη μάχη και νίκη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή επιτροπή για τη μη χρήση φωσφορικών αλάτων στους γύρους. Αυτό πιέζει μονό τους βιομηχάνους (Τούρκους) της κεντρικής Ευρώπης που παράγουν προϊόντα κεμπάπ και ντονέρ», καταλήγει η εταιρεία.
toeidesauto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εκτός ΣΚΑΪ η Μαραγκουδάκη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εκτός ΣΚΑΪ η Μαραγκουδάκη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ