2017-12-04 07:11:12
Φωτογραφία για Ποια είναι τα ψυχολογικά τρικ που χρησιμοποιούν τα ακριβά εστιατόρια στους πελάτες
Aπό τον σχηματισμό των τραπεζιών μέχρι την επιλογή του χρώματος των τοίχων, τίποτα δεν είναι τυχαίο στον σχεδιασμό ενός εστιατορίου, είτε μιλάμε για fine dining είτε για fast food. Ένας σχεδιαστής αποκαλύπτει όλα τα μυστικά αλλά και τους λόγους που επιλέγονται συγκεκριμένες στρατηγικές στους εσωτερικούς χώρους ενός εστιατορίου.

Ο Tom Strother από το αρχιτεκτονικό γραφείο Fabled Studio -που έχει συνεργαστεί με μερικά από τα κορυφαία εστιατόρια του Λονδίνου- σου αποκαλύπτει πολλά.

Έτσι λοιπόν θα μάθεις πως τα καθίσματα είναι άβολα και η μουσική γρήγορη σε ένα fast food ακριβώς γιατί πρέπει να καταναλώσεις το φαγητό σου σε λίγο χρόνο. Στα καλά εστιατόρια χρησιμοποιούνται πολυτελή υλικά για να καθίσεις περισσότερη ώρα και -φυσικά- να παραγγείλεις περισσότερα πράγματα από το μενού.

«Τα δυο σημαντικότερα πράγματα που λαμβάνω υπόψιν όταν παίρνω ένα brief για τον σχεδιασμό ενός εστιατορίου είναι το concept και οι βασικές παροχές του
. Όσον αφορά το πρώτο έχει να κάνει περισσότερο με τον ρόλο της κάθε λεπτομέρειας, χωρίς ωστόσο να γίνονται περιττές αναφορές. Στο άλλο κομμάτι πρέπει να γίνει σαφές τι προσφέρει ο χώρος στον επισκέπτη, από τη στιγμή που θα περάσει την πόρτα του μέχρις ότου πάει το φαγητό στο τραπέζι του. Όλα πρέπει να είναι σχεδιασμένα ώστε το προσωπικό να λειτουργεί άψογα και να το βοηθά σε αυτό η διαρρύθμιση. Αν ένα εστιατόριο δεν είναι σωστό λειτουργικά, όσο όμορφο κι αν είναι, δε θα γίνει ποτέ επιτυχημένο» λέει ο Strother στον Independent.

Υπάρχουν όμως ψυχολογικά τρικ που επηρεάζουν τον επισκέπτη; «Από αυτή την άποψη μπορούμε να πούμε πως σημαντικό ρόλο παίζει ο φωτισμός. Το ιδανικό είναι να υπάρχει ένας απαλός φωτισμός ώστε να κάνει τον πελάτη να νιώθει άνετα και αν απολαύσει την παραμονή του στο εστιατόριο. Αν για παράδειγμα ο φωτισμός είναι είναι έντονος μπορεί να πέφτει ενοχλητικά πάνω στο πρόσωπο και κάποιος να νιώσει άβολα με αυτό. Το επίπεδο άνεσης των επίπλων επίσης εξυπηρετεί κάποιους σκοπούς. Στα πιο επίσημα μέρη χρησιμοποιούνται έπιπλα για να κρατήσουν τους επισκέπτες άνετους για μεγάλο χρονικό διάστημα» αποκαλύπτει ο Strother.

Επισημαίνει επίσης πως για το σχεδιασμό ενός εστιατορίου παίζει ρόλο και το τι φαγητό σερβίρει. Ο σχεδιαστής οφείλει πάντοτε να σεβαστεί την καταγωγή της κουζίνας και να αναφερθεί σε αυτή με λεπτές πάντοτε λεπτομέρειες.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ