2017-12-04 11:49:12
Φωτογραφία για Στη Σεντσέν της Κίνας το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καινοτομίας της Airbus
Ο διάσημος Γάλλος μυθιστοριογράφος Ιούλιος Βερν μπορεί να φανταζόταν το μέλλον στα επιστημονικά του μυθιστορήματα, όμως ένας σύγχρονος οπαδός του διαμορφώνει στην κυριολεξία το μέλλον των πτήσεων. Ο 39χρονος Πολ Ερεμένκο είναι επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρίας «Airbus» και αποστολή του είναι να εξερευνήσει το μέλλον.

Παραδέχεται ότι είναι «μάλλον ένας από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο». «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο συναρπαστική χρονική συγκυρία για την αεροδιαστημική από ό,τι σήμερα, καθώς υπάρχουν πολλές πιθανότητες για το μέλλον» δήλωσε ο Ερεμένκο σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Ο 39χρονος Ερεμένκο πιστεύει ότι ο γίγαντας της αεροδιαστημικής πρέπει να συνεργαστεί με το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου για να καθορίσουν το μέλλον. «Η Κίνα, λέει, είναι μια χώρα γεμάτη ενέργεια, μεγάλες φιλοδοξίες και πόρους στην τεράστια επικράτειά της»
. Τονίζει ότι η Κίνα έχει επιτύχει αξιόλογα επιτεύγματα στον κλάδο της αεροδιαστημικής. «Πλέον αποτελεί μία ηγετική δύναμη σε πολλούς τεχνολογικούς τομείς, καθώς και στην ψηφιακή τεχνολογία και στο λογισμικό» είπε ο Ερεμένκο μετά την ανακοίνωση της ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καινοτομίας στη νότια επαρχία Σεντσέν, το δεύτερο κέντρο μετά το πρώτο Κέντρο Καινοτομίας της A3 Airbus στη Σίλικον Βάλει.

Ο Ερεμένκο ήταν διευθύνων σύμβουλος της Airbus πριν από τον διορισμό του ως τεχνικού διευθυντή τεχνολογίας. Δηλώνει ενθουσιασμένος από το μοναδικό καινοτόμο οικοσύστημα στην «κινεζική Σίλικον Βάλεϊ» του Σεντσέν. «Σε αυτή τη δυναμική πόλη μπορείτε να δείτε πόσο γρήγορα κινείται η Κίνα και πόσο ταλαντούχοι είναι οι νέοι Κινέζοι» λέει ο Ερεμένκο. Η Airbus εντοπίζει περισσότερες από 200 start-up παγκοσμίως, πολλές στην Κίνα, σε τομείς της αεροδιαστημικής όπως drones, υπερηχητικά αεροσκάφη και δορυφόρους.

Από το 2010 έως το 2015 επένδυσε πάνω από 5 δισεκ. ευρώ. Έναν αιώνα μετά την πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ και έξι δεκαετίες μετά τη μεταφορά με κανονικά επιβατηγά αεροσκάφη ο κόσμος εισήλθε «σε μία τρίτη επανάσταση, στην αεροδιαστημική», υποστηρίζει ο Ερεμένκο και προσθέτει ότι η αναβάθμιση των τεχνολογιών σε τομείς όπως η ψηφιοποίηση και η ηλεκτροκίνηση όλο και περισσότερο παρεμβαίνουν και επηρεάζουν τον κόσμο της αεροδιαστημικής. Η Airbus κατέχει ένα ρεκόρ επιθετικής τεχνολογικής καινοτομίας.

Το υβριδικό-ηλεκτρικό αεροσκάφος E-Fan, το οποίο έχει δύο κινητήρες 30 KW, πέταξε επιτυχώς το 2015 με τη βοήθεια μπαταρίας πάνω από το Κανάλι της Μάγχης. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα κοινό πρόγραμμα με τη Rolls-Royce και τη Siemens για το μοντέλο «E-Fan X». «Είμαι βέβαιος ότι κάνουμε ένα σημαντικό βήμα στην εξερεύνηση της κινητήριας δύναμης για τα μελλοντικά εμπορικά αεροσκάφη και σίγουρα θα τα καταφέρουμε καθώς οι τεχνολογίες εξελίσσονται εξαιρετικά γρήγορα» λέει ο Ερεμένκο και τονίζει ότι μπορεί να αλλαξει ακόμα και η παραδοσιακή εμφάνιση των εμπορικών αεροσκαφών.

Ο Ερεμένκο ξεκίνησε την καριέρα του σε μια νεοσύστατη εταιρία και στη συνέχεια εργάστηκε στην Google, στη Motorola καθώς και στο Πεντάγωνο ως επικεφαλής καινοτομίας και τεχνολογίας. «Είμαι πολύ χαρούμενος που γύρισα πίσω στην αεροδιαστημική βιομηχανία, στις ρίζες και στο πάθος μου» λέει. Γιος ενός πρώην σοβιετικού μαθηματικού, μεγάλωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και γοητεύτηκε με την αεροναυπηγική όταν παιδί διάβασε τα μυθιστορήματα του Ιουλίου Βερν.

«Πήρα την πρώτη μου άδεια ως πιλότος μόλις ενηλικιώθηκα, στα 17 μου, πριν ακόμα μάθω να οδηγώ αυτοκίνητο» θυμάται ο Ερεμένκο. Ο Ερεμένκο, που το 2015 συγκαταλέχθηκε στο Top 10 Tech Leaders του περιοδικού «Fortune», έχει τεράστια εμπειρία με τα drones, τα πειραματικά αεροσκάφη και το smartphone Ara της Google. Κατανοεί την όλη διαδικασία της υλοποίησης από την αρχική έννοια μέχρι τον σχεδιασμό και την κατασκευή. Ωστόσο βλέπει και την επιχειρηματική πλευρά στον χώρο των αεροπορικών μεταφορών και ευελπιστεί στο μέλλον τα αεροπορικά ταξίδια να γίνουν πιο κερδοφόρα.

Κάνει τουλάχιστον 10 ώρες για να πετάξει από τη βάση του στη Γαλλία και τη Γερμανία, πρέπει όμως να πηγαίνει στην Κίνα σχεδόν κάθε μήνα. «Είναι η πιο συναρπαστική στιγμή για την αεροδιαστημική και η καλύτερη απόφαση είναι να πάμε μπροστά δίνοντας τα χέρια με την Κίνα» λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ