2017-12-04 12:26:28
Φωτογραφία για Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ
«Aυτό που είναι εξαιρετικά θετικό σε σχέση με την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια έχουμε ολοκλήρωση αξιολόγησης χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον δημοσιονομικό μέτρο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9». Όπως επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος, το συμπέρασμα από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση είναι ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί και πως επομένως ανοίγει ο δρόμος επί της ουσίας για την έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαρίθμησε τα κέρδη για την ελληνική πλευρά, εστιάζοντας στην αύξηση κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ, για τον κοινωνικό προϋπολογισμό, στις συντάξεις χηρείας και στα προνόμια, όπως είπε, των εργαζομένων. «Από εκεί και πέρα μια συμφωνία με τους δανειστές πάντα έχει και σημεία που δεν θα επέλεγε η κυβέρνηση εφόσον βρισκόταν εκτός καθεστώτος επιτροπείας, αλλά δεν νομίζω ότι είναι τέτοια που θα δημιουργήσουν το οποιοδήποτε πολιτικό ή κοινωνικό πρόβλημα» σημείωσε.


Ερωτηθείς για το θέμα της ΔΕΗ, απάντησε ότι η συμφωνία, όπως την περιέγραψε και ο κ. Σταθάκης, είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι δεν είναι απλώς και μόνο ζήτημα μνημονίου η διαδικασία για την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων, αλλά υποχρέωση που απορρέει από τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε., καθώς υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Είναι ζήτημα εξαιρετικά πολύπλοκο νομικά και πολιτικά, αλλά νομίζω ότι πήραμε το καλύτερο δυνατό, με δεδομένες τις συνθήκες» είπε. Σχετικά με το ενδεχόμενο απεργιών, επισήμανε ότι στις δημοκρατίες υπάρχουν και οι απεργίες και οι αντιδράσεις των πολιτών και ο δημοκρατικός διάλογος. «Εμείς θα μιλήσουμε και με τους εργαζόμενους και με τους πολίτες των περιοχών και έχω την εντύπωση ότι θα καταφέρουμε να τους πείσουμε, καθώς το βασικό θέμα που εμείς θέταμε από την αρχή ήταν ότι θα πρέπει να εγγυηθούμε τις θέσεις εργασίας και αυτό το έχουμε καταφέρει» δήλωσε. Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ σε νησιά, ανέφερε ότι «τεχνικά και τυπικά δεν ανήκει στο SLA». «Θα υπάρχει μια συζήτηση που τρέχει με τους θεσμούς, δεν θέλω να προεξοφλήσω την εξέλιξή της» πρόσθεσε.

Ο κ. Τζανακόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει και τις αναφορές του Πρωθυπουργού στη χθεσινή συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα "Diario de Noticias", ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα είναι νίκη του λαού. «Η έξοδος αυτή είναι πιο κοντά από ποτέ, έχουν υπάρξει ήδη δύο έξοδοι στις αγορές που έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, θα συνεχιστεί αυτή η διαδικασία τους επόμενους μήνες, το έδαφος θα προετοιμαστεί, θα είμαστε εκτός μνημονίων τον Σεπτέμβριο του 2018» είπε. Τόνισε ακόμη πως η δήλωση του Πρωθυπουργού «είναι στο επίκεντρο της στοχοθεσίας μας, δηλαδή με την έξοδο από την επιτροπεία να έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε δύο-τρεις κινήσεις που θα αφορούν πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους, δηλαδή και τους μισθούς των εργαζομένων και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης». «Αυτό θα κρίνει πάρα πολλά για την πολιτική πορεία της κυβέρνησης» πρόσθεσε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως «όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός είναι πλέον πάρα πολύ κοντά».

«Τέταρτο μνημόνιο υπάρχει μόνο στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις δηλώσεις του ότι όταν τελειώσει το τρίτο μνημόνιο, θα αρχίσει το τέταρτο. «Μ' έχει μπερδέψει, χαρακτήρισε "4ο μνημόνιο" την πρώτη αξιολόγηση, τη δεύτερη, τώρα χαρακτηρίζει "4ο μνημόνιο" την περίοδο μετά το πρόγραμμα» σχολίασε, συμπληρώνοντας: «Το μοναδικό 4ο μνημόνιο που υπάρχει, είναι στο μυαλό και στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη που έχει με σαφήνεια τοποθετηθεί γι' αυτά τα ζητήματα, λέγοντας ότι θα πρέπει να δώσει στους δανειστές μεταρρυθμίσεις για να πάρει τη ρύθμιση του χρέους. Εννοεί απολύσεις, μειώσεις μισθών, έναν νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων, περικοπές στο κοινωνικό κράτος. Αυτή είναι η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη ανεξαρτήτως δανειστών». Σημείωσε παράλληλα πως «ο κ. Μητσοτάκης κάνει προβολές όταν μιλά για τέταρτα μνημόνια, αλλά ευτυχώς δεν θα κληθεί ποτέ να τα εφαρμόσει».

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς και τις αιτιάσεις του προέδρου της Ν.Δ. ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση δεν ξεκινά από τις βίλες και τους επιχειρηματίες που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Το να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για την οικονομική ελίτ κατά τον τρόπο που το έκανε, είναι μάλλον ένα αυτοσαρκαστικό σχόλιο». Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που ξεκίνησαν ακριβώς γι' αυτά τα ακίνητα, γίνονται για βίλες εξαιρετικά μεγάλης αξίας. «Από τη μεριά της κυβέρνησης έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών τάξεων και παρακολουθούμε πολύ στενά τη διαδικασία των πλειστηριασμών, ώστε να μην προκύψει κανένα θέμα σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους του μόχθου, που πρέπει να προστατευτούν» σημείωσε.

Για τη δήλωση Μητσοτάκη ότι δεν θα βάλει μέλη της οικογένειάς του στην κυβέρνηση, αν γίνει Πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε πως «είναι σε κρίση αυτοσαρκασμού ο κ. Μητσοτάκης τις τελευταίες μέρες». «Να κάνω εγώ σχόλια για το πώς ο κ. Μητσοτάκης δομεί τη φανταστική του κυβέρνηση; Αν ο κ. Μητσοτάκης νιώθει ότι η κ. Μπακογιάννη είναι βαρίδι, αυτό είναι δικαίωμα του» είπε.

Έντονη κριτική προς τη Ν.Δ. άσκησε ο κ. Τζανακόπουλος και με αφορμή την «επιμονή» του κ. Μητσοτάκη περί «σκανδάλου» για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. «Αυτή η συζήτηση έληξε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή» είπε και συμπλήρωσε: «Είναι κάτι περισσότερο από σαφές ότι η Ν.Δ. είναι αδύνατον να κάνει σοβαρή υπεύθυνη αντιπολίτευση με πολιτική και κοινωνική επιχειρηματολογία και επομένως επενδύει σε μια τοξική σκανδαλολογία χωρίς απολύτως κανέναν νόημα».

Αναφορικά τέλος με την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και τη στάση της Ν.Δ. που ζήτησε να είναι ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι έρχεται στη χώρα μας Τούρκος πρόεδρος μετά από 60 χρόνια και διερωτήθηκε πώς «είναι δυνατόν να μην είναι ουσιαστική η συζήτηση». «Θα είναι ουσιαστική η συζήτηση, θα συζητήσουν τα πάρα πολύ σημαντικά διμερή θέματα και διεθνή ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες» διαβεβαίωσε για να καταλήξει: «Ο στόχος μας είναι, πέραν της ουσιαστικής συζήτησης, να υπάρξει και μια δυνατότητα για αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας γιατί αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Όσο πιο καλές και εφόσον είναι βασισμένες σε μια θετική ατζέντα οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, αυτό είναι εξαιρετικά σταθεροποιητικό για το σύνολο της περιοχής. Αυτή είναι η δική μας άποψη και στη βάση αυτής θα προχωρήσουμε».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ