2012-05-26 14:30:05
Φωτογραφία για Μεσίτες αλλάζουν επάγγελμα - Περίπου 6.000 έχουν εγκαταλείψει τον κλάδο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις!
Καταστροφικές συνέπειες στην απασχόληση του κλάδου της αγοράς ακινήτων έχουν η υφιστάμενη οικονομική κρίση και η κατάρρευση των αγοραπωλησιών ακινήτων κατά την περίοδο 2010-2011. Σύμφωνα με πληροφορίες εκπροσώπων του κλάδου των κτηματομεσιτών, περίπου 20%-25% των μεσιτών έχει εξέλθει της αγοράς αναζητώντας εναλλακτικές μορφές απασχόλησης, καθώς η σμίκρυνση της «πίτας» είναι τέτοιων διαστάσεων, που δεν επιτρέπει την επιβίωση των μεσιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εποχή της άνθησης της αγοράς κατοικίας και συγκεκριμένα την περίοδο 2006-2008, το επάγγελμα του μεσίτη εξασκούσαν έως και 25.000 άνθρωποι πανελλαδικά, εκ των οποίων 3.000 στην Αττική. Σήμερα, που με σχετική νομοθεσία έχει θεσμοθετηθεί η μεσιτεία ακινήτων και αποτελεί αυτόνομο κλάδο, φαίνεται πως οι επαγγελματίες εξέρχονται της αγοράς, λόγω της κρίσης.

Ασφαλώς, όπως και σε άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας κλάδος ανθούσε, δεν έλειψαν οι υπερβολές
. Οπως αναφέρουν μεσίτες με εμπειρία δεκαετιών, το φαινόμενο της ίδρυσης αυτόνομων γραφείων από ανθρώπους που είχαν «μάθει τη δουλειά μέσα σε 1-2 χρόνια», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, είχε προσλάβει διαστάσεις επιδημίας. Ο εύκολος πλουτισμός ήταν το κίνητρο και σήμερα οι περισσότεροι εξ αυτών βιώνουν τις συνέπειες της επιλογής τους αυτής. Ταυτόχρονα, είναι δεδομένο ότι η παρούσα κατάσταση στην αγορά δεν επιτρέπει την παρουσία πολλών ανεξάρτητων μεσιτικών γραφείων, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες-πωλητές επιχειρούν να διαθέσουν τα ακίνητά τους χωρίς τη διαμεσολάβηση επαγγελματιών του κλάδου, προκειμένου να αποφύγουν και τα πρόσθετα έξοδα.

Πάντως, η αρνητική αυτή κατάσταση έχει και θετικές 

επιπτώσεις, καθώς με τον τρόπο αυτό «ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι», σημειώνουν με έμφαση οι παλαιότεροι μεσίτες. Επιπλέον, εκτιμούν πως με τον νέο νόμο εξαλείφονται κακόβουλες τακτικές που είχαν οδηγήσει στην παγίωση της δυσπιστίας των καταναλωτών απέναντι στους μεσίτες- εντολοδόχους τους. Συγκεκριμένα, τίθενται προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος από φυσικά και νομικά πρόσωπα, προσδιορίζεται ο τύπος και το ελάχιστο περιεχόμενο της σύμβασης μεσιτείας, αλλά και οι διαφορετικές μορφές που μπορεί αυτή να λάβει. Εν ολίγοις επιχειρεί να τεθεί το πλαίσιο λειτουργίας του μεσίτη σε σαφώς πιο επαγγελματικά δεδομένα. Ετσι, θα πάψει το επάγγελμα του μεσίτη να είναι «χοάνη» υποδοχής κάθε λογής ανθρώπων που εν μια νυκτί χαρακτήριζαν εαυτούς μεσίτες, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Νικος Ρουσανογλου - Καθημερινή
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ