2017-12-04 17:50:55
Φωτογραφία για Η Τουρκία αντιμέτωπη με δυσάρεστες επιπτώσεις στο Σότσι
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε από τη Ρωσική πόλη του Σότσι την περασμένη εβδομάδα ικανοποιημένος από τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ρουχάνι. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της Συρίας κατά την τριμερή σύνοδο κορυφής.Επιστρέφοντας μετά την συνάντηση από το Σότσι, ο Ερντογάν ανέφερε στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο ότι οι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα και η πολιτική ενότητα της Συρίας.

«Βασικός στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε έναν αξιοσέβαστο πολιτικό διακανονισμό που θα γίνει δεκτός από τον συριακό λαό», δήλωσε ο Ερντογάν. «Συζητήσαμε λεπτομερώς το θέμα ενός εθνικού συνεδρίου διαλόγου της Συρίας. Εμείς οι τρεις χώρες θα αποφασίσουμε ποιος θα προσκληθεί στο συνέδριο».

Ωστόσο, η αισιοδοξία του Ερντογάν δεν μπόρεσε να σφυρηλατήσει το γεγονός ότι η Τουρκία πρόκειται να αντιμετωπίσει κάποια δυσάρεστα γεγονότα, όπως η «διαδικασία της Αστάνα» για τη Συρία η οποία ξεκίνησε από τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία να προχωρά στο επόμενο στάδιο.


Η υποστήριξη του Ερντογάν για μια «πολιτική διευθέτηση» στη Συρία σημαίνει ότι έχει αποδεχτεί το πρόσωπο του σύριου ηγέτη Μπασάρ αλ-Ασαντ, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει «δολοφόνο» λίγο καιρό πριν.

«Ο Assad είναι δολοφόνος που σκότωσε 600.000 πολίτες του μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Ερντογάν τον Ιούνιο του 2016. «Είναι πρόεδρος σε μια χώρα όπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους. Είναι αυτός που έχει δημιουργήσει κρατική τρομοκρατία. Πιστεύω ότι όλη η ανθρωπότητα πρέπει να εκτοπίσει τον Assad».

Ο αναλυτής στη Μέση Ανατολή, Serhat Erkmen, πιστεύει ότι η Άγκυρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να αλλάξει τη θέση της για τον Άσαντ μετά και από την υποστήριξη των «εταίρων στην Αστάνα» της Μόσχας και της Τεχεράνης.

«Η Άγκυρα φαίνεται να έχει δεχτεί ότι δεν μπορεί να κερδίσει πολύ από το να επιμείνει σε αυτό το σημείο, όταν οι περισσότεροι από τους σημαντικούς παίκτες συμφωνούν ότι ο Assad θα συνεχίσει να υπάρχει πολιτικά», δήλωσε ο Erkmen σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle για την συνάντηση στο Σότσι.

Η άφιξη ωστόσο του Assad στο Σότσι, μια ημέρα πριν από την τριμερή σύνοδο κορυφής, όπου τον δέχτηκε θερμά ο Πούτιν, ήταν αρκετή για να αποδείξει ότι είναι ένα σημαντικό μέρος του παιχνιδιού. Ο Πούτιν αναμφισβήτητα ζήτησε από τον Assad να μετριάσει μερικά από τα αιτήματά του, αλλά σίγουρα ο Ερντογάν θα πρέπει να ζήσει με το γεγονός ότι παραμένει ένας βασικός παίκτης.

Ο Mahir Unal, υπηρετεί ως Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΑΚΡ, του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, δήλωσε στους δημοσιογράφους μια μέρα μετά τη συνάντηση στο Σότσι ότι «ο Ασαντ δεν μπορεί να παραμείνει ενεργός πολιτικός στην πολιτική σκηνή μετά τη μεταβατική περίοδο».

Ωστόσο, οι απόψεις για τον Assad μεταξύ ορισμένων υποστηρικτών του Ερντογάν διαφοροποιούνται. Ο Ibrahim Karagul, ο αρχισυντάκτης της φίλο κυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, υποστηρίζει τώρα ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να παρέμβει σε σχέση με τον Assad» και λέει ότι θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη μια μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Αναφέρεται στη στρατιωτική και πολιτική προοπτική της Συρίας από το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (PYD) και την στρατιωτική του πτέρυγα, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού.

Η Άγκυρα συνεχίζει να καταδικάζει την Ουάσιγκτον για την υποστήριξη αυτών των ομάδων, οι οποίες εξηγούν ότι είναι τρομοκρατικές οργανώσεις που συνδέονται με το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK). Ωστόσο, η Άγκυρα παραμένει ως επί το πλείστον σιωπηλή για την υποστήριξη της Μόσχας για τις ίδιες ομάδες, γεγονός που αναδεικνύει το δεύτερο δυσάρεστο ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν καθώς εκτυλίσσονται οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Σότσι.

Ο Serhat Erkmen ανέφερε ότι η σταθεροποίηση της Άγκυρας απέναντι στο PYD είναι αυτό που την ώθησε να αποδεχθεί τον Assad. «Για την Τουρκία, ο δρόμος για την αποτροπή μιας περιοχής που ελέγχεται από το PYD περνάει από την κεντρική κυβέρνηση και από τη διατήρηση της εξουσίας του Assad, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα», υποστήριξε ο Erkmen.

Ωστόσο, η Μόσχα κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί τη συμμετοχή του PYD στο συνέδριο του Εθνικού Διαλόγου της Συρίας. Η Άγκυρα το απορρίπτει και δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτό το συνέδριο εάν υπάρχει το PYD.

Ο Ερντογάν το επαναλάμβανε στο Σότσι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του με τον Πούτιν και τον Ρουχάνι, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι δεν είχε καταφέρει αυτό που ήθελε από αυτή την άποψη. «Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να έρθουμε κάτω από την ίδια στέγη με μια τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η Άγκυρα εκφράζει την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι τα τελικά ανακοινωθέντα της τριμερούς συνόδου δεν περιέγραψαν το PYD ως τρομοκρατική ομάδα, αναφέροντας μόνο το Ισλαμικό Κράτος, τον Jabhat Fatah al-Sham και άλλες ομάδες που ορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η μόνη παραχώρηση που φαίνεται να έχει πάρει ο Ερντογάν στο Σότσι, όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν, είναι ότι «το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία θα διαβουλεύονται και θα συμφωνούν με τους συμμετέχοντες στο συνέδριο».

Ο Burhanettin Duran, γενικός συντονιστής του think-tank SETA ανέφερε ότι το ζήτημα της συμμετοχής του PYD σε αυτό το συνέδριο παραμένει άλυτο.

«Η Ρωσία δεν θεωρεί το PYD ή το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση», γράφει ο Duran στη στήλη του για τη φιλοκυβερνητική Sabah. «Εκτός αυτού, εξετάζει θερμά την ιδέα να συμπεριληφθούν στη διοίκηση του Assad».

Το ερώτημα είναι τώρα κατά πόσον η Άγκυρα θα καταφέρει να εμποδίσει τη συμμετοχή του PYD στην πολιτική διαδικασία, ειδικά εάν η Μόσχα και η Ουάσιγκτον εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν αυτή την ομάδα. Η Τεχεράνη δεν έχει εκφράσει πολλά γι ‘αυτό το θέμα, γεγονός που κάνει την Άγκυρα επιφυλακτική.

Ο Serhat Erkmen πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Μόσχα να θέλει να εντάξει αυτή την ομάδα στο σύστημα της Συρίας.

Ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους, ενώ επέστρεφε στην Τουρκία, ότι το πρόβλημα της Τουρκίας είναι με το PYD και όχι με τους Συριακούς Κούρδους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Άγκυρα ίσως προσπαθεί να συνηθίσει την ιδέα της συμμετοχής των Κούρδων σε οποιοδήποτε συριακό συμβιβασμό.

Το όραμα του Πούτιν για τη Συρία, ωστόσο, περιλαμβάνει ένα σύνταγμα που δεν αποκλείει μια αυτόνομη περιοχή για τους Κούρδους κάτω από μια ενοποιημένη Συρία. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι αναφέρεται σε περιοχές όπου εκδιώχθηκαν από το PYD το ISIS με αμερικανική υποστήριξη και επί του παρόντος υπό κάποια ρωσική προστασία, κυρίως στην Afrin.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η Άγκυρα είναι έτοιμη να αποδεχθεί μια αυτόνομη κουρδική περιοχή στη Συρία.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι και ο Άσαντ είναι επίσης αντίθετος στο PYD. Κατά ειρωνικό τρόπο, η Άγκυρα έχει κατηγόρησε το PYD ότι συνεργάστηκε με τον Assad όταν η ομάδα – οργάνωση αυτή έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη Συρία.

Ο Ασαντ, από την πλευρά του, δεν έχει συμπάθεια για τον Ερντογάν και είναι απίθανο να υποκύψει σε οποιαδήποτε πίεση από την Άγκυρα σχετικά με τους Κούρδους. Θα ενεργήσει μόνο εναντίον τους αν τον ωφελεί. Η βασική απειλή για τον Assad θα συνεχίσει να έρχεται από τις ομάδες των Σουνιτών που υποστηρίζονται από την Άγκυρα και όχι από τους Κούρδους που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Με την Τουρκία να εδραιώνεται σταθερά στη θέση της σχετικά με το PYD, η πρόκληση της Ρωσίας θα είναι να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο στη Συρία, σύμφωνα με το όραμα του Πούτιν, χωρίς να ενοχλήσει την Άγκυρα.

Δεν είναι σαφές εάν η Μόσχα είναι διατεθειμένη να κάνει όλο αυτό το δρόμο για να καταπραΰνει την Άγκυρα από αυτή την άποψη.

Υπάρχουν ήδη αναφορές ότι το προτεινόμενο Συνέδριο Εθνικού Διαλόγου έχει αναβληθεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Το αν η Μόσχα μπορεί να πείσει την Άγκυρα σχετικά με το PYD από πριν αυτό παραμένει μια ανοικτή ερώτηση.

Υπάρχει επίσης το ερώτημα τι θα κάνει η Μόσχα εάν δεν μπορεί να πείσει την Άγκυρα και ως πού θα αφήσει την Τουρκία για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Η ουσία είναι ότι, ενώ ο Ερντογάν επέστρεψε από τον Σότσι ευχαριστημένος, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, δείχνοντας ανησυχητικές περιόδους για την Άγκυρα στη Συρία.

Χρήστος Κατσέας

Πηγή: Γεωπαρατήρηση

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ