2017-12-05 17:21:55
Φωτογραφία για Εμπλοκή με τα F-16!
Κι ενώ όλοι περίμεναν να είχαν αρχίσει το Νοέμβριο, που μας πέρασε, οι διαδικασίες για την υλοποίηση του εκσυγχρονισμού των F-16, έχουμε φτάσει στον Δεκέμβριο του 2017 και δεν έχει γίνει τίποτα. Όλα κόλλησαν!

Καταρχήν, ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει ότι, πριν αρχίσουν οι επαφές ανάμεσα στη ΓΔΑΕΕ και ΓΕΑ με τους εκπροσώπους του Αμερικανικού Δημοσίου για τον καταρτισμό του LOA, θα συναντιόταν με τον Αμερικανό πρέσβη, προκειμένου να συζητήσουν. Δεν μάθαμε ποτέ τι θα συζητούσαν, αλλά και δεν έγινε ποτέ αυτή η συνάντηση. Ο κ. Geoffrey R. Pyatt δεν πήγε στο ΥΕΘΑ και «αντ’ αυτού» έστειλε στον κ. Καμ­μένο, τον Ακόλουθο Άμυνας. Ούτε και σ’ αυτήν την περίπτωση μά­θαμε τίποτα. Βέβαια το απίθανο στην προκειμένη περίπτωση είναι το κατά πόσο ένας υπουργός πρέπει να συζητά με έναν υπηρεσιακό παράγοντα για τέτοια σοβαρά θέματα. Στην Ελλάδα όμως ζούμε και κάτι τέτοια τα «καταπίνουμε αμάσητα».


Στη συνέχεια είχαμε δύο -αρκετά ενδεικτικά- στοιχεία για την υπόθεση: πρώτον, το όνομα της Boeing άρχισε να «ακούγεται» πιο συχνά και, δεύτερον, στελέχη του ΓΕΑ άρχισαν να εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους ότι «το πρόγραμμα πάει στα βράχια».

Τελικά, προγραμματίστηκε οι εκπρόσωποι της Boeing να έχουν επαφές στο ΥΕΘΑ και το ΓΕΑ, για τον εκσυγχρονισμό των F-16, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν άγνωστο αν η εν λόγω συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, καθώς την ίδια ημέρα είχε προγραμματιστεί να γίνει η συζήτηση στην Βουλή για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων και βομβών στη Σαουδική Αραβία και, τουλάχιστον στο ΥΕΘΑ, μάλλον δεν θα είχαν και «πολύ κέφι» να ασχοληθούν με άλλα ζητήματα.

Εμείς πάντως από την πλευρά μας θα θέλαμε να «θέσουμε» κάποια ερωτήματα ως προς το τι τελικά θα γίνει με τον εκσυγχρονισμό των F-16.

1. Γιατί ενώ ήταν «προ των πυλών», η υπογραφή μιας συμφωνίας Government to Government, ξαφνικά όλα σταματούν και αρχίζουμε επαφές με μια άλλη εταιρεία; Να θυμίσουμε ότι, το Μάιο του 2014, η Boeing, είχε υποβάλει πρόταση αναβάθμισης των F-16 και είχε απορριφθεί; Τι άλλαξε από τότε;

2. Η Πολεμική Αεροπορία θέλει τα εκσυγχρονισμένα F-16 να φέρουν ραντάρ AESA και LINK16. Τα δύο αυτά συστήματα προσφέρονται μέσω DCS (Direct Commercial Contract) ή FMS(διακρατικά); Να θυμίσουμε ότι τόσο τα ASEA όσο και τα LINK 16 μόνον διακρατικά μπορούν να αγοραστούν.

3. Έχει υποβληθεί - εκ μέρους της Boeing - στην αμερικα­νική κυβέρνηση αίτημα σχετικό με τον εκσυγχρονισμό των F-16;

4. Η προτεινόμενη λύση από την Boeing υποστηρίζεται από την USAF;

5. Πού θα γίνουν οι εργασίες αναβάθμισης και οι σχετικοί έλεγχοι;

Θα μας επιτραπεί να επαναλάβουμε αυτό που αναφέραμε και στο προηγούμενο τεύχος της «Α & Δ». Την περίπτωση δηλαδή της Ν. Κορέας, που επέλεξε μια «φθηνότερη» λύση για τον εκσυγχρονισμό των F-16, τελικά όμως «επανέκαμψε» στη Lockheed Martin, επειδή η «λύση» ήταν και πολύ πιο ακριβή και σαφώς πλέον χρονοβόρα. Κι αν η Κορέα είναι μακριά, μήπως θα ήθελαν κάποιοι να μας πουν «ένα-δύο λόγια» για τον εκσυγχρονισμό των δικών μας C-130 Hercules; Είναι σίγουρο ότι θα είχε πολύ, πάρα πολύ ενδιαφέρον.

Και κάτι ακόμα. Επειδή ακούγονται ψίθυροι για F-15 να θυμίσουμε ότι τα εν λόγω αεροσκάφη «επιθυμούσε» διακαώς ο αλήστου μνήμης -από την πολιτική άποψη φυσικά- Άκης Τσοχατζόπουλος. Όμως το αεροπλάνο αυτό είχε απορριφτεί - δύο φορές- από την Πολεμική Αεροπορία για λόγους κόστους, υποδομών και επιχειρησιακών απαιτήσεων. Γιατί λοιπόν να μιλάμε πάλι γι’ αυτό, μετά από 20 σχεδόν χρόνια, όταν αυτά που «προτείνουν» θα είναι μεταχειρισμένα που «ξεκουράζονται» στην Davis-Montham;

(ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΣΤΙΣ 04/12/2017 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ