2017-12-05 19:04:22
Φωτογραφία για Η περιοδοντική νόσος συνδέεται με τον καρκίνο του οισοφάγου
Ορισμένα βακτήρια που εμπλέκονται στην περιοδοντική νόσο (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του οισοφάγου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cancer Research, το περιοδικό της American Association for Cancer Research.

Οι δύο συχνότεροι τύποι καρκίνου του οισοφάγου είναι ο καρκίνος εκ πλακωδών κυττάρων και το αδενοκαρκίνωμα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Υγείας Langone της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την Jiyoung Ahn, παρακολούθησαν 122.000 άτομα για 10 χρόνια και διαπίστωσαν ότι η παρουσία δύο τύπων βακτηρίων που συνδέονται με την περιοδοντική νόσο αύξαναν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στον οισοφάγο.

Οι ερευνητές εξέτασαν υγρά στοματικά δείγματα από τους συμμετέχοντες που είχαν συλλεχθεί σε δύο μεγάλες αμερικανικές μελέτες υγείας: από την National Cancer Institute Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial και από την American Cancer Society Cancer Prevention Study II Nutrition cohort. Στα 10 χρόνια παρακολούθησης, 106 άτομα ανέπτυξαν καρκίνο του οισοφάγου.


Οι ερευνητές εξήγαγαν DNA από τα στοματικά δείγματα και τα ανέλυσαν, κάτι που τους επέτρεψε να εντοπίσουν ορισμένα μικρόβια.

Η παρουσία του βακτηρίου Tannerella forsythia συσχετίστηκε με 21% αύξηση των πιθανοτήτων για οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα (esophageal adenocarcinoma).

Αυξημένο κίνδυνο σηματοδοτούσε και ένα άλλο βακτήριο, το Porphyromonas gingivalis, και συγκεκριμένα για οισοφαγικό πλακώδες καρκίνωμα (esophageal squamous cell carcinoma).

Ωστόσο ένα άλλο βακτήριο, το Neisseria bacteria, συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η περιοδοντική νόσος συσχετίζεται με διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του στόματος, της κεφαλής και του αυχένα αλλά πιο συχνά συνδέεται με τον καρκίνο του οισοφάγου. Η περιοδοντική νόσος έχει συσχετιστεί επίσης με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

«Δεν είναι ξεκάθαρο αν η παρουσία των συγκεκριμένων βακτηρίων ή η απορρέουσα εξ αυτών περιοδοντική νόσος ευθύνεται πρωτοπαθώς για την εκδήλωση του καρκίνου του οισοφάγου», σχολίασε ο Anthony Starpoli, από το Lenox Hill Hospital, στη Νέα Υόρκη.

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι ο όγδοος πιο κοινός καρκίνος και η έκτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, ανέφερε η Ahn. Επειδή η ασθένεια συχνά ανακαλύπτεται σε προχωρημένο στάδιο, τα τα ποσοστά επιβίωσης στην πενταετία είναι χαμηλά και κυμαίνονται από 15 έως 25% παγκοσμίως.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το ντεμπούτο του ΘΕΟΥ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το ντεμπούτο του "ΘΕΟΥ"!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ