2017-12-06 09:19:09
Φωτογραφία για Ακίνητα: «Εξαιρείται» η Κύπρος από κινεζικούς περιορισμούς
Διευκρινίσεις έδωσε στην ΟΕΒ η Κινεζική Πρεσβεία για τον περιορισμό επενδύσεων σε ακίνητα από Κινέζους πολίτες στο εξωτερικό Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κινεζική Πρεσβεία,  «καθότι η Κίνα και η Κύπρος απολαμβάνουν σχέσεις βαθιάς παραδοσιακής φιλίας, καλές διμερείς σχέσεις και όλο και στενότερη οικονομική και εμπορική συνεργασία, είναι αναμφισβήτητο ότι η Κίνα δεν πρόκειται ποτέ να θέσει περιοριστική πολιτική ειδικά για την Κύπρο».

Όπως δήλωσε στον ACTIVE 107,4 & 102,5 και στην εκπομπή «ΑΤΖΕΝΤΑ» με την Άντρη Δανιήλ, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, «η προσπάθεια οι συντονισμένες έχουν οδηγήσει σε διασαφήνιση του σκηνικού», ενώ πρόσθεσε πως είναι σημαντική η επιστολή από την Κινεζική Πρεσβεία περιγράφει τη σχέση των δύο χωρών».

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως στην επιστολή της η Κινεζική Πρεσβεία, ανέφερε πως η απόφαση που πάρθηκε από την Κίνα τον Αύγουστο, δεν απευθύνεται μόνο στην Κύπρο.


Συμπέρασμα, όπως προσθέτει ο κ. Αντωνίου, είναι η βαθιά επιθυμία της κινεζικής κυβέρνησης για εμβάθυνση σχέσεων των δύο χωρών.

Διασαφηνίζεται επίσης πως στην κινεζική απόφαση, οι επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία μπαίνουν κάτω από τον έλεγχο μίας επιτροπής. «Πράγμα που δεν αποτελεί πλήρη απαγόρευση, αλλά ο επενδυτής θα πρέπει να προσκομίζει τα κατάλληλα έγγραφα στην Κίνα».

Ο κ. Αντωνίου, τόνισε ακόμη πως η απάντηση της Κίνας προς την ΟΕΒ αποτελεί ένα παράθυρο, μία ευκαιρία. «Σε κάθε ευκαιρία οι συντονισμένες ενέργειες ΟΕΒ με Κράτος θα φέρουν τα αποτελέσματα αυτά για τα οποία η ΟΕΒ καθησύχαζε, για να αποφύγουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις που δεν θα ήταν ευχάριστες για την Κύπρο».

Τέλος, ανέφερε πως οι εκφράσεις του Πρέσβη της Κίνας για την ΟΕΒ είναι κολακευτικές και πως είναι «απόλυτα φανερό και τεκμηριωμένο ότι προσβλέπουν σε περαιτέρω εμβάθυνση». Κάλεσε συνάμα όλα τα μέλη της ΟΕΒ να αξιοποιήσουν το παράθυρο αυτό που ανοίγει.

Στην επιστολή της, η Πρεσβείας της Κίνας αναφέρει:

«Η κινεζική κυβέρνηση δημοσίευσε τον Αυγούστου αυτού του έτους κατευθυντήριες γραμμές για σκοπούς καθοδήγησης και ρύθμισης υπεράκτιων επενδύσεων, η οποία στοχεύει στην προώθηση της διαρκούς, ορθολογικής, τακτικής και υγιούς ανάπτυξης των κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, στις κατηγορίες που υπόκεινται σε περιορισμό είναι και οι υπεράκτιες επενδύσεις σε ακίνητα, πράγμα που σημαίνει ότι τέτοιου είδους επενδύσεις χρειάζονται την έγκριση της αρμόδιας αρχής, η οποία θα ελέγχει την εγκυρότητα, την αυθεντικότητα και τη συμμόρφωση της εφαρμοζόμενης επένδυσης.”

Τονίζεται δε ότι: «Καθότι η Κίνα και η Κύπρος απολαμβάνουν σχέσεςι βαθιάς παραδοσιακής φιλίας, καλές διμερείς σχέσεις και όλο και στενότερη οικονομική και εμπορική συνεργασία, είναι αναμφισβήτητο ότι η Κίνα δεν πρόκειται ποτέ να θέσει περιοριστική πολιτική ειδικά για την Κύπρο. Αντίθετα, η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει ενεργά περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις για να αξιοποιήσουν την ανταγωνιστική θέση της Κύπρου, να εμβαθύνουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία και να αξιοποιήσουν την Κύπρο για να εξερευνήσουν την ΕΕ, τη Μέση Ανατολή, τις ρωσικές αγορές και πέραν αυτων».

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρήσαμε μια ταχεία αύξηση των επενδύσεων από την Κίνα στην Κύπρο. Και οι δύο πλευρές έχουν πραγματοποιήσει γόνιμη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της ναυτιλίας, της ναυτιλίας, της αεροπορίας, των δορυφόρων, των τραπεζών και του τουρισμού και έχουν δείξει μια θετική και ισχυρότερη δυναμική για συνεργασία. Η Κίνα είναι πάντα έτοιμη να συνεχίσει να συνεργάζεται με Κυπρίους φίλους για να επιτύχει αμοιβαία επωφελή και κερδοφόρα συνεργασία σε τομείς όπως η ηλεκτρική ενέργεια, η επιστήμη και η τεχνολογία, η εκπαίδευση, η ιατρική, ο προηγμένος εξοπλισμός και οι υποδομές, προκειμένου να εμπλουτίσουν και να διαφοροποιήσουν τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις».

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές βδομάδες επικράτησε αναστάτωση στην αγορά ακινήτων, εξαιτίας νόμου που ψηφίστηκε στο Πεκίνο και αυξάνει τους ελέγχους στην έξοδο κεφαλαίων από τη χώρα, καθώς απαγορεύει στους υπηκόους του, να εξαγάγουν κεφάλαια για επενδύσεις στο εξωτερικό και δη στον τομέα των ακινήτων.

Τα τελευταία χρόνια οι Κινέζοι υπό το φόβο της υποτίμησης του νομίσματος τους και της πορείας της οικονομίας, διοχέτευαν τα χρήματα τους, αγοράζοντας σπίτια, ξενοδοχεία, βιομηχανικά κτήρια αλλά και επενδυτικά ταμεία γνωστά ως  Funds. To 2016 οι επενδύσεις των Κινέζων ιδιωτών στο εξωτερικό, ξεπέρασαν τα 33 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η απάντηση της Κίνας στάληκε προς την ΟΕΒ, αμέσως μετά την επιστολή που έστειλε η ΟΕΒ στην Πρεσβεία.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ