2017-12-08 13:17:33
Φωτογραφία για Γιατί δεν πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να τσακώνεσαι μέσω Facebook!
Έχει συμβεί, συμβαίνει και (δυστυχώς) θα συμβαίνει: Τσακωμός μέσω Facebook, ναι αυτή η μάστιγα! Συνήθως ξεκινάει κάπως έτσι Κάνεις ένα ποστ στον προσωπικό σου λογαριασμό, γράφεις τη γνώμη σου για ένα θέμα και από κάτι ξεκινάει το “καλό”.

Άλλοι συμφωνούν και άλλοι διαφωνούν με αυτό που γράφεις και αυτό είναι λογικό.  Αλλά ας σταθούμε λίγο στα αρνητικά σχόλια. Σχολιάζει κάποιος που έχει αντίθετη γνώμη, απαντάς από κάτω, απαντά ένας τρίτος και όλο αυτό καταλήγει σε βαριές κουβέντες, προσβολές ακόμα και προς άτομα που δεν γνωρίζεις.

Και υπάρχει ένας πολύ απλός λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό. Απαντάμε πολύ διαφορετικά σε αυτά που γράφει κάποιος παρά σε αυτά που λέει, ακόμα κι όταν πρόκειται για ακριβώς το ίδιο θέμα.

Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασε ένα πείραμα απ’ τα πανεπιστήμια UC Berkeley και Πανεπιστήμιο του Σικάγο.  Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 300 που άτομα διάβασαν όσα είχαν γραφτεί, ή ήταν σε ένα video για θέματα “φωτιά” όπως ο πόλεμος, η έκτρωση, μια χώρα κλπ.


H απάντησή τους σε γενικές γραμμές ήταν λίγο, πολύ γνωστή σε οποιονδήποτε έχει συζητήσει ποτέ για πολιτική: Μια ευρεία πεποίθηση ότι οι άνθρωποι που δεν συμφωνούν με σένα είναι είτε υπερβολικά πολύ ηλίθιοι είτε απλά αγνοούν το θέμα. Ωστόσο, υπάρχει μια σαφή διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που είχαν παρακολουθήσει ή ακούσει κάποιον να τα λέει και σε εκείνους που είχαν διαβάσει πανομοιότυπους διαλόγους σε κείμενο.

Εκείνοι που είχαν ακούσει ή παρακολουθήσει μια ομιλία είναι λιγότερο πιθανό να θεωρήσουν τον ομιλητή ως ανενημέρωτο παρά όταν διαβάζουν μόνο τα σχόλια.

Τα αποτελέσματα δεν προκάλεσαν καμία έκπληξη στους ερευνητές, οι οποίοι εμπνεύστηκαν για το συγκεκριμένο πείραμα απ’ την προσωπικής τους μελέτη.  «Ένας από μας διάβασε ένα απόσπασμα μιας ομιλίας ενός πολιτικού σε μια εφημερίδα με τον οποίο διαφωνούσε έντονα» δήλωσε η ερευνήτρια Juliana Schroeder στην Washington Post. «Την επόμενη εβδομάδα άκουσε το ίδιο απόσπασμα σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ήταν συγκλονισμένος απ’ το πόσο διαφορετική ήταν η αντίδρασή του απέναντι στον πολιτικό!».  Ενώ οι γραπτές παρατηρήσεις φάνηκαν εξωφρενικές στον ερευνητή, τα ίδια λόγια του φάνηκαν λογικά όταν τα άκουσε.

Χρησιμοποιούμε το λάθος μέσο

Αυτή η έρευνα δείχνει πως ο καλύτερος τρόπος για τους ανθρώπους που διαφωνούν μεταξύ τους είναι να επεξεργαστούν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε μια καλύτερη συνεννόηση μιλώντας ο ένας στον άλλον.

Βέβαια, με όλα αυτά τα social media, η συζήτηση είναι όλο και πιο σπάνια!

Πλέον, οι πολιτικοί κάνουν χρήση του Twitter και του Facebook και προκαλούν με τις δηλώσεις τους ενώ σε μια ομιλία δύσκολα θα μιλήσουν με το ίδιο ύφος.

Ποια είναι, λοιπόν, η λύση;

Αν θέλεις να πεις τη γνώμη σου για ένα θέμα καλύτερα να κάνεις ένα μικρό video παρά να γράψεις όσα θες να πεις! Την ίδια στιγμή, κάθε φορά που διαβάζει κάτι που έγραψε κάποιος και σου φαίνεται παράλογο να έχεις κατά νου ότι αυτό πρόκειται ίσως για τη μια πλευρά του ζητήματος. Είναι σημαντικό, επίσης, να είσαι αντικειμενικός, διάβασε το σχόλιο δυνατά ή δώσε σε κάποιον άλλον να το διαβάσει.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ