2017-12-09 12:48:00
Φωτογραφία για Πώς το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Τραμπ ωθεί την κατάσταση στη Μέση Ανατολή στα άκρα
Οι Παλαιστίνιοι έκαψαν φωτογραφίες του Προέδρου Τραμπ στη Γάζα και τα τείχη της Παλιάς Πόλης φωτίστηκαν με τις αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες την Τετάρτη, καθώς ο Τραμπ εκπλήρωσε την προεκλογική του υπόσχεση για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του από το Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υποστήριξε ότι ήταν "το σωστό" να αναγνωρίσει την πραγματικότητα ότι η Ιερουσαλήμ είναι έδρα της κυβέρνησης του Ισραήλ. Δεκαετίες αποφυγής αυτού του γεγονότος, είπε, έχουν συμβάλει ελάχιστα στην επίλυση της παρατεταμένης διαμάχης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

"Θα ήταν ανόητο να υποθέσουμε ότι η επανάληψη του ίδιου τύπου θα είχε τώρα ένα διαφορετικό ή καλύτερο αποτέλεσμα", δήλωσε ο Τραμπ. Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, είπε, είναι "ένα μεγάλο, καθυστερημένο βήμα για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας". Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να επιθυμούν μια ειρηνευτική συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων - και "θα υποστήριζαν μια λύση δύο κρατών αν συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές"- και ότι δεν επιδιώκει να υπαγορεύσει τα όρια της κυριαρχίας του Ισραήλ στην τόσο αμφισβητούμενα Αγία Πόλη.


"Φυσικά, θα υπάρχουν διαφωνίες με αυτή την ανακοίνωση", δήλωσε ο πρόεδρος. Απηύθυνε έκκληση για "ηρεμία, μετριοπάθεια και να υπερισχύσουν οι φωνές ανοχής έναντι των υποκινητών του μίσους".

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τον Τραμπ απομονώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα από τα πιο ευαίσθητα διπλωματικά ζητήματα στον κόσμο. Προκάλεσε μια καταιγίδα επικρίσεων από τους Άραβες και Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους στενότερους συμμάχους της Αμερικής. Πολλοί δήλωσαν ότι η κίνηση του Τραμπ ήταν αποσταθεροποιητική, ότι διακινδυνεύει να εξαπλώσει τη βία και ότι καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη ειρήνης. Αμφισβήτησε επίσης την ικανότητά του να διατηρήσει τον μακρόχρονο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών ως μεσολαβητή της ισραηλο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Η αλλαγή του Τραμπ με την πολιτική και τη διεθνή συναίνεση περιελάμβανε την ενεργοποίηση ενός σχεδίου για τη μετακίνηση της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Αν και αυτό δεν θα συμβεί αμέσως, οι Παλαιστίνιοι το είδαν ως μια βαθιά προσβολή. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, βετεράνος της ειρηνευτικής διαδικασίας, είπε με πίκρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες την είχαν καταργήσει αποτελεσματικά. Ο Σαέμπ Ερεκάτ, ο κύριος παλαιστίνιος διαπραγματευτής, ζήτησε να εγκαταλειφθεί συνολικά η λύση των δύο κρατών.

Ωστόσο, οι Ισραηλινοί επαίνεσαν την ανακοίνωση του Τραμπ -όχι μόνο η δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αλλά και ηγέτες της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης. "Ο εβραϊκός λαός και το εβραϊκό κράτος θα είναι πάντα ευγνώμονες", ανέφερε ο Νετανιάχου σε ένα βίντεο, αποκαλώντας την απόφαση του Τραμπ "θαρραλέα και δίκαιη" και "ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη".

Ο Γέιρ Λαπιντ, ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης Yesh Atid, είπε: "Οι πολιτικές δεν πρέπει να υπαγορεύονται από απειλές και εκφοβισμούς. Αν η βία είναι το μόνο επιχείρημα κατά της μετακίνησης της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, τότε το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι είναι το σωστό". Ο υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ, αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Εστία, δήλωσε ότι η αμερικανική αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ "δείχνει ότι η στρατηγική υπομονή του Ισραήλ έχει φέρει αποτελέσματα". "Μας είπαν ξανά και ξανά ότι αν θέλουμε περισσότερη αποδοχή, πρέπει να αποκόψουμε τμήματα του Ισραήλ και να τα παραδώσουμε στους εχθρούς μας", δήλωσε. "Αυτό που μαθαίνουμε είναι το αντίθετο: ο κόσμος σέβεται τις ισχυρές χώρες που πιστεύουν στον εαυτό τους και αγνοεί τις χώρες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους".

Ωστόσο, οι Ισραηλινοί ήταν σαν να προτρέπουν για βία, καθώς ορισμένοι παλαιστίνιοι ηγέτες προέτρεψαν μια τρίτη ιντιφάντα ή ένοπλη εξέγερση. Η Φατάχ, η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές φατρίες κάλεσαν σε γενική απεργία σήμερα, προτρέποντας τους κατοίκους της Δυτικής Όχθης και της Γάζας να ενταχθούν σε πορείες σε κάθε πόλη και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι παλαιστινιακές σχολές θα κλείσουν. Η ισλαμική μαχητική ομάδα Χαμάς δήλωσε ότι η απόφαση του Τραμπ θα "ανοίξει τις πύλες της κόλασης" και η Ισλαμική τζιχάντ την χαρακτήρισε "κήρυξη πολέμου".

Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, υπήρχαν μόνο διασκορπισμένες, ανεπιβεβαίωτες αναφορές πυροβολισμών και συγκρούσεων με δυνάμεις ασφαλείας σε αρκετές πόλεις της Δυτικής Όχθης. Αλλά το Γενικό Προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ εμπόδισε τους Αμερικανούς κυβερνητικούς υπαλλήλους και τις οικογένειές τους να επισκεφθούν την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Βηθλεέμ, που έχουν ήδη διακοσμηθεί για τα Χριστούγεννα. Οι κυβερνητικοί εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μόνο βασικά ταξίδια. Οι Αμερικανοί πολίτες ενημερώθηκαν, προτρέποντας τους να αποφεύγουν την πολυκοσμία. Στην Ιορδανία, η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ότι είχε αναστείλει τις συνήθεις δημόσιες υπηρεσίες, περιόρισε τα δημόσια κινήματα των εργαζομένων και των οικογενειών τους και τους έδωσε οδηγίες να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο την Πέμπτη.

Αλλά παρότι οι Άραβες και Μουσουλμάνοι ηγέτες σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή καταδίκασαν την ανακοίνωση του Τραμπ, δημιουργήθηκαν αμφιβολίες σχετικά με την αντοχή του θυμού. Το παλαιστινιακό ζήτημα, εδώ και πολύ καιρό μια δεσμευτική δύναμη στην αραβική πολιτική, έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς επισκιάστηκε από άλλες συγκρούσεις. Ωστόσο, η αμερικανική απόφαση διακινδύνευσε μια αντίδραση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι Παλαιστίνιοι σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα ανέφεραν ότι η απόφαση του Τραμπ ήταν τόσο προκατειλημμένη έναντι του Ισραήλ, που είχε βλάψει αμετάκλητα την ικανότητα της διοίκησής του να θεωρηθεί δίκαιος διαμεσολαβητής. Οι αναλυτές ανέφεραν ότι ο Τραμπ δεν είπε τίποτα για τις παλαιστινιακές φιλοδοξίες να καταστήσουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα ενός κράτους σε σύμπνοια με το Ισραήλ. Ο Τραμπ δεν έκανε καμία διάκριση μεταξύ των δυτικών τμημάτων της πόλης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.Τα ορόσημα της Παλιάς Πόλης που επικαλέστηκε - το Δυτικό Τείχος που είναι ιερό για τους Εβραίους, οι σταθμοί του σταυρού που είναι ιεροί για τους χριστιανούς και το τζαμί Αλ-Άκσα, το οποίο λατρεύουν οι μουσουλμάνοι, βρίσκονται όλα ανατολικά της γραμμής του 1967, σε αυτό που ο υπόλοιπος κόσμος εξακολουθεί να θεωρεί κατεχόμενα εδάφη, δήλωσε ο Νάθαν Θραλ, εμπειρογνώμονας για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση στη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων.

Η διατύπωση του Τραμπ, σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες "θα υποστήριζαν μια λύση δύο κρατών εάν συμφωνούσαν και οι δύο πλευρές", επίσης, ισοδυναμεί με μια υποχώρηση από την παρατεταμένη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών που υποστήριζαν πλήρως μια λύση δύο κρατών, δήλωσε ο Ντάνιελ Κάρτζερ, πρώην πρεσβευτής στο Ισραήλ υπό τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. "Δεν έχουν απομείνει και πολλά για τον Αμπάς ώστε να θέλει να μείνει στο παιχνίδι με τις ΗΠΑ", δήλωσε ο Κάρτζερ.

Ο Τραμπ οδηγήθηκε στην απόφασή του εξαιτίας μιας προεκλογικής υπόσχεσης. Απευθυνόταν προς τους ευαγγελιστές και τους έντονα φιλο-ισραηλινούς Αμερικανούς Εβραίους κατά την προεδρική υποψηφιότητα του 2016, όταν υποσχέθηκε τη μεταφορά της πρεσβείας. Οι σύμβουλοι είπαν ότι ήταν αποφασισμένος να εκπληρώσει την υπόσχεσή του.

Αλλά ο πρόεδρος εξακολουθεί να σχεδιάζει να υπογράψει μια εθνική δήλωση αποποίησης από την ασφάλεια για να κρατήσει την πρεσβεία στο Τελ Αβίβ για έξι επιπλέον μήνες, ακόμα και αν το σχέδιο μετεγκατάστασης προχωρήσει.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστήριξαν ότι η απόφαση του Τραμπ θα ενίσχυε την αξιοπιστία του ως ειρηνοποιού, δείχνοντας ότι μπορεί να είναι αξιόπιστος και εκπληρώνει τις υποσχέσεις του. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι ο Τραμπ, αφαιρώντας το αμφισβητούμενο ζήτημα της Ιερουσαλήμ από το τραπέζι, απέσυρε μια επαναλαμβανόμενη πηγή ασάφειας.

Αυτά τα επιχειρήματα απορρίφθηκαν από τον Αμπάς, ο οποίος ανέφερε σε τηλεοπτική ομιλία το βράδυ της Τετάρτης ότι οι ενέργειες του Τραμπ "αποτελούν σκόπιμη υπονόμευση όλων των ειρηνευτικών προσπαθειών" και αποτελούν "απόσυρση" από τον ρόλο της Αμερικής.

Οι αποφάσεις για την πρεσβεία και την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ "ανταμείβουν επίσης το Ισραήλ για την άρνηση των συμφωνιών και την άρνηση των διεθνών ψηφισμάτων και ενθαρρύνουν το Ισραήλ να ακολουθήσει την πολιτική κατοχής, διευθέτησης, απαρτχάιντ και εθνοκάθαρσης", δήλωσε ο Αμπάς, στο Παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι, αδύναμοι και διαιρεμένοι, δεν φαίνεται να έχουν πολλές καλές επιλογές ή οποιαδήποτε σαφή, έτοιμη απάντηση. Κάποιοι έθεσαν την ιδέα της αποσύνδεσης της συνεργασίας για την ασφάλεια με το Ισραήλ, αλλά αυτή η συνεργασία συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της εξουσίας του Αμπάς. Και το να διαφωνήσει πιο δυναμικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα τεράστια ποσά βοήθειας που λαμβάνει η Παλαιστινιακή Αρχή από την Ουάσινγκτον. Ο Αμπάς δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες συμφιλίωσης με τη Χαμάς για να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση. Αλλά η αμερικανική διακήρυξη θα μπορούσε να βλάψει τις προσπάθειες αυτές.

"Η εξέλιξη αυτή θα ωθήσει τη Χαμάς να γίνει πιο σκληρή", δήλωσε ο Γκασάν Χατίμπ, Παλαιστίνιος πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Birzeit στη Δυτική Όχθη. "Ο Αμπάς δεν θα αλλάξει την πολιτική γραμμή του, κι έτσι το χάσμα θα αυξηθεί". Η Νταιάνα Μπούτου, παλαιστίνια δικηγόρος-ακτιβίστρια και πρώην βοηθός του Αμπάς, δήλωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία είχε αποτύχει. "Πρέπει να αλλάξει τακτική", είπε, επισημαίνοντας διεθνή μέτρα όπως η εκστρατεία μποϊκοτάζ-αποεπενδύσεων-επιβολής κυρώσεων και επιβάλλοντας κατηγορίες εναντίον των Ισραηλινών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. "Το να μην κάνεις τίποτα δεν αποτελεί πλέον επιλογή", είπε.

Ο Θραλ δήλωσε ότι η στρατηγική των δύο κρατών χάνει την αξιοπιστία της στους Παλαιστίνιους για κάποιο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Και οι ενέργειες του Τραμπ, είπε, θα ωθήσουν περισσότερους Παλαιστίνιους σε αυτό που ονόμασε "αγώνα για την ισότητα που βασίζεται στα δικαιώματα" και "ένα νοτιοαφρικανικό μοντέλο του ενός κράτους, για τους Παλαιστίνιους". "Τίποτα δεν συμβολίζει καλύτερα για τους Παλαιστίνιους την ηλιθιότητα της στρατηγικής που επιδιώκουν οι ηγέτες και την απόλυτη άγνοια αυτού που συνέβη σήμερα στο Λευκό Οίκο", ανέφερε.

Η στάση του Ισραήλ στον κόσμο γενικά υποφέρει όταν δεν υπάρχει προοπτική ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Αλλά οι Ισραηλινοί τόσο στη δεξιά όσο και στην αριστερά απέρριψαν την ιδέα ότι η δήλωση του Τραμπ ήταν "προαγγελία θανάτου". Η δεξιά τη χαρακτήρισε περισσότερο ως έναν έλεγχο της πραγματικότητας. "Δεν έχει σημασία τι λέει ο Τραμπ", δήλωσε ο Εφράιμ Ινμπάρ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών της Ιερουσαλήμ, ένα συντηρητικό think tank. "Έχει σημασία το αν οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν σε αυτό το θέμα ή όχι".

Ωστόσο, ο Νετανιάχου θα μπορούσε τώρα να αντιμετωπίσει μια νέα σειρά πολιτικών προβλημάτων από την ανακοίνωση του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης πίεσης από βασικούς συμμάχους για το πλεονέκτημα του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων.

Ήδη, υπάρχει μια ώθηση για αναθεώρηση των συνόρων της Ιερουσαλήμ, ώστε να εκδιωχθεί ένα μεγάλο μέρος του αραβικού πληθυσμού της και να προστεθούν δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι σε ισραηλινούς οικισμούς.

"Το πρόβλημα που θα έχει είναι αν θα μπορέσει τώρα να ελέγξει τις ορέξεις των συμμάχων του που θέλουν να κάνουν ακόμα περισσότερα", δήλωσε ο Κάρτζερ. Άλλοι προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει ένα τίμημα στην πορεία, αν ο Τραμπ - αν υποτεθεί ότι εννοεί την ειρήνευση- προσφέρει μια παραχώρηση στους Παλαιστινίους.

"Την επόμενη φορά που ο Τραμπ θα θέλει κάτι από το Ισραήλ", δήλωσε ο Ναχμάν Σαΐ, μέλος του Εργατικού Κόμματος της Κνεσέτ, "θα ήθελα να δω ποιος θα πει όχι".

nytimes.com

antinews.gr

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ