2017-12-09 20:34:39
Φωτογραφία για Khudayar Khan Palace: Το παλάτι – στολίδι της κεντρικής Ασίας
Για τους «ψαγμένους» ταξιδιώτες, ένα αριστούργημα στο ανατολικό Ουζμπεκιστάν Αν κάποτε, κάπως βρεθείτε στο ανατολικό Ουζμπεκιστάν, στην πόλη της Κοκάνδης, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Khudayar Khan Palace, το «Μαργαριτάρι της Κοκάνδης» και κάποτε μεγαλύτερο ανάκτορο της κεντρικής Ασίας, με την αριστουργηματική αραμπέσκ αρχιτεκτονική και διακόσμηση.

Το Χανάτο της Κοκάνδης ήταν κράτος στην Κεντρική Ασία από το 1709 μέχρι το 1876 στην περιοχή του σημερινού Κιργιστάν, ανατολικού Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν και νοτιοανατολικού Καζακστάν. Είχε πρωτεύουσα την πόλη Κοκάνδη (στο σημερινό Ουζμπεκιστάν) και μαζί με το Εμιράτο της Μπουχάρας στα δυτικά και το Χανάτο της Χίβας ακόμα δυτικότερα, αποτελούσαν το όριο μεταξύ της τσαρικής Ρωσίας και της νότιας Κεντρικής Ασίας.

Το παλάτι χτίστηκε περίπου το 1871 από τον τελευταία χαν (βασιλιά) των Κοκάνδης - που σημαίνει «υπέροχη πόλη» - πάνω στα ερείπια παλιών ανακτόρων. Ο Khudayar όμως δεν πρόλαβε να το χαρεί καθώς, δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του παλατιού, ο χαν εκδιώχθηκε από τον λαό στην εξορία και οι ρωσικά, τσαρικά στρατεύματα που εισέβαλαν στην πόλη το κατεδάφισαν.

Κάποτε υπήρχαν 114 δωμάτια και επτά αυλές, αλλά σήμερα είναι επισκέψιμα μόνο 19 καλοδιατηρημένα δωμάτια και τέσσερις εσωτερικές αυλές ενώ ειδική ομάδα συντηρητών έχει αναλάβει την αποκατάσταση και την αναγέννηση του παλατιού.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ