2017-12-10 15:57:34
Φωτογραφία για H Λοζάνη - Του Κωνσταντίνου Τζέκη
Πέρασαν ενενήντα τέσσερα χρόνια από τότε που το καλοκαίρι (23 Ιουλίου) του 1923 υπογράφηκε η συνθήκη της Λοζάνης μεταξύ των κρατών της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας, του Σερβο-Κροατο-Σλοβενικού κράτους και της Τουρκίας.  

Ο ι υψηλοί εκπρόσωποι των κρατών αυτών, βασιλείς και Πρωθυπουργοί συγκεντρώθηκαν στη Λοζάνη για να επιλύσουν το Οθωμανικό πρόβλημα.

Είχε προηγηθεί η Ελληνική καταστροφή στη Σμύρνη και οι Έλληνες προ του κινδύνου να ηττηθούν και διπλωματικά, ανάθεσαν στον Ελευθέριο Βενιζέλο την ευθύνη της εκπροσώπησης της χώρας μας στο Συνέδριο της Λοζάνης. Σημειωτέον ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν συμμετείχε στην τότε Κυβέρνηση.

Η Συνθήκη κατηγορήθηκε βάναυσα, ως επαχθής για τη χώρα μας ,από μερίδα Ελλήνων ιστορικών και άλλων μελετητών, ο δε Βενιζέλος κατηγορήθηκε και ονομάσθηκε ακόμα και προδότης του Έθνους, με την υπογραφή του στη Συνθήκη. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;


Πέρασαν τόσα χρόνια σχεδόν εκατό και τώρα ζητά την αναθεώρηση της ο νικητής Τούρκος Πρόεδρος. Την ζητά μάλιστα επιτακτικά και φορτικά, τόσο, που όσο επιμένει, τόσο πείθει τους μελετητές της Ιστορίας, ότι ο Βενιζέλος δικαιώθηκε.

Να λάβουμε υπόψη μας  ότι η Συνθήκη  παραβιάσθηκε ασύστολα και επί δεκαετίες από τους Τούρκους, που τώρα αναζητούν τροποποίηση. Σκεφθείτε πόσο πιεστική θα ήταν για την Τουρκία, αν δεν την παραβίαζαν, αφού εκδίωξαν με τρόπο απάνθρωπο το 1955 εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες Χριστιανούς από τη Πόλη, απαγόρευσαν τους Χριστιανούς όλων των εθνοτήτων με μυστικά διατάγματα να ασκούν εκατοντάδες επαγγέλματα, άρπαξαν τις περιουσίες τους και τα ακίνητά τους χωρίς καμία δικαιολογία, εισέβαλαν στην Κύπρο καίτοι τότε υπόγραψαν ότι αποδέχονται την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας (άρθρο 23)  από τους Άγγλους – άλλα κουμάσια και αυτοί- και ότι απεμπολούν πλήρως όλα τα δικαιώματά τους στην Κύπρο, υπογράφοντας  ότι οι μουσουλμάνοι της Κύπρου θα αποκτήσουν την Αγγλική υπηκοότητα και αν δεν το επιθυμούν θα αναχωρήσουν για την Τουρκία.

Δεν είναι μόνο αυτά που υπόγραψαν. Δεν σεβάστηκαν την Αγία Σοφία, τον ρόλο του Πατριαρχείου, τη Σχολή της Χάλκης, την περιουσία της Ορθόδοξης εκκλησίας. Δεσμευτήκαν ότι δεν θα πετά αεροπλάνο πάνω από τα νησιά, που τώρα τη Συνθήκη την κάνουν κάθε μέρα κωλ…χαρτο και το σπουδαιότερο ότι δεν έχουν καμία απαίτηση για καμία διεκδίκηση από άλλη χώρα, σεβόμενοι πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα των άλλων κρατών !!!!!

Ο λόγος που ζητά την αναθεώρηση είναι το δήθεν ενδιαφέρον του για τη Θράκη. Αυτή που παρά τις προσπάθειες του Τούρκικου προξενείου της Κομοτηνής στρέφει τα νώτα της στην Τουρκία, αφού το θρησκευτικό της ιερατείο υιοθέτησε ως μητέρα εκκλησία τη Σαουδική Αραβία. Απόδειξη, η χλωμή συγκέντρωση των πληρωμένων χειροκροτητών που κουβαλήθηκαν με λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα από την Τουρκία.

Τώρα επειδή βρίσκεται διεθνώς απομονωμένος με την οικονομία του να παραπαίει και τα ψωμιά του λίγα, αφού οι μεγάλες πόλεις και οι παραθαλάσσιες περιοχές τον μαύρισαν στο δημοψήφισμα, θυμήθηκε τη Λοζάνη και σαν γνήσιος Αυτοκράτορας στρέφει τους απλούς υπηκόους του σε θέματα εθνικής υπερηφάνειας και αναβίωσης της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το γιατί εμείς τον καλέσαμε για να μας ζητήσει να ηττηθούμε, προς χάριν του, είναι μια άλλη ιστορία, που μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουν λύση οι ψυχολόγοι, αναφορικά με το σύνδρομο ορισμένων για τον διεθνισμό και κουραφέξαλα.

 ΥΓ. Ο Αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ Κώστας Τζέκης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Σπουδών της Στρατηγικής και Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας της Ανωτάτης Σχολής Εθνικής Ασφάλειας.

 
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ