2017-12-11 09:04:29
Φωτογραφία για Τι κρύβεται πίσω από τη νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης-δικαστών
Μπορεί να μην είχε ακριβώς τα χαρακτηριστικά δημόσιου καυγά ωστόσο ήταν πρωτοφανής η διαμάχη του υπουργού Δικαιοσύνης με τον πρόεδρο του ΣτΕ ( και όχι μόνο) στην 33η τακτική συνέλευση της

Ενωσης Εισαγγελέων έγινε το μεσημέρι της Κυριακής.

Μετά από αρκετούς μήνες «ηρεμίας» στις σχέσεις της κυβέρνησης με την δικαιοσύνη, οι αιχμές του κ. Κοντονή για τους δικαστές και η επίπληξη που δέχθηκε από τον πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου ότι επιχειρεί ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη, πυροδοτούν νέο κύκλο έντασης.

Είναι η δεύτερη «κόκκινη κάρτα» που σηκώνει ο πρόεδρος του ΣτΕ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ανήμερα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου και ενώ η δικαιοσύνη βρισκόταν στο στόχαστρο των κυβερνητικών στελεχών για την ακύρωση του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες ο πρόεδρος του ΣτΕ είχε προχωρήσει σε μια πρωτοφανή δημόσια δήλωση. Τότε ζητούσε να σταματήσουν οι αδικαιολόγητες επιθέσεις από όπου και αν προέρχονται, «επιθέσεις οι οποίες στρέφονται ευθέως κατά του Κράτους Δικαίου, θεμελιώδης πυλώνας του οποίου είναι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στη μείωση του κύρους της οποίας προδήλως αποβλέπουν»      


Το νέο επεισόδιο 

Ακούγοντας τον κ. Κοντονή να εγκαλεί δικαστές λέγοντας «πως αποφάσεις δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης» και να σημειώνει και την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε το νόμο για την υποβολή των δηλώσεων Πόθεν Εσχες ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νίκος Σακελλαρίου  εξανέστη: «Τη δημοκρατική νομιμοποίηση μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια. Παρουσία μου κύριε υπουργέ ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας».  Αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε και ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων. 

Ο υπουργός σε ανακοίνωσή του αργότερα επιχείρησε μερική αποκλιμάκωση χαρακτηρίζοντας αναιτιολόγητη την επίθεση σε βάρος του από τον πρόεδρο του ΣτΕ   αν και επανέλαβε τις αιχμές του σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, με την οποία ακυρώθηκε ο νόμος για το πόθεν έσχες.

«Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία» σχολίασε ο υπ. Δικαιοσύνης.

«Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του Προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα δε θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους, όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους» κατέληξε αναφερόμενος στα όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου.

Η νέα κόντρα προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις με την ΝΔ να αναφέρει ότι σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ο κ. Κοντονής θα είχε ήδη αποπεμφθεί από την θέση του . Και το  ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για αποκορύφωνα συστηματικής καθεστωτικής απόπειρας χειραγώγησης.

Τι είχε γίνει στην τακτική συνέλευση των της Ενωσης Εισαγγελέων 

Στην παρέμβαση του ο Στ. Κοντονής μετέφερε όπως είπε τον χαιρετισμό και την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού « για το δύσκολο έργο  που επιτελούν οι εισαγγελείς της χώρας και τη μάχη κατά τη διαφθοράς» και υποσχέθηκε ότι άμεσα θα στελεχωθούν όλα τα δικαστήρια. Στη συνέχεια όμως διατύπωσε σαφείς αιχμές. 

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε όλα, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης  και συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν προβλήματα όχι μόνο όταν ένα βούλευμα κάνει να εκδοθεί πάνω από ένα χρόνο από όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας παρέδωσε την πρόταση. Το κρίσιμο βούλευμα περίμενε η κοινωνία πάνω από 13 μήνες. Δοκιμάστηκαν οι αντοχές της Δικαιοσύνης.Πρωτόγνωρο να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Αποφάσεις δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Πρόβλημα είναι επίσης το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο των δηλώσεων του πόθεν έσχες, είπε ο κ. Κοντονής.

thetoc.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ