2017-12-11 21:31:50
Φωτογραφία για ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η «ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το 2018 σηματοδοτεί την έξοδο της Ελλάδας από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία επαρκών αποθεμάτων, τα οποία θα επιτρέψουν την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού και θα υποστηρίξουν την «καθαρή έξοδο» στις αγορές. Μιλώντας στο 19ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum στη Νέα Υόρκη, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως το επόμενο έτος θα χαρακτηρίζεται από τις συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα χρέους.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή πολιτικών που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ συμπλήρωσε πως η χώρα κατευθύνει τη δημόσια χρηματοδότηση σε «πολλά υποσχόμενους» τομείς οικονομικής δραστηριότητας. «Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να αναμορφώσουν την ελληνική οικονομία», πρόσθεσε. Έκανε επίσης λόγο για βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης, τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις, καθώς και για μειούμενη τάση στην ανεργία.


Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι «καθώς μπαίνουμε στο στάδιο της ανάκαμψης, οι προσπάθειές μας θα είναι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των προοπτικών ανάπτυξης, υποστηρίζοντας παράλληλα τον δίκαιο χαρακτήρα της». Ο κ. Τσακαλώτος στο περιθώριο της εκδήλωσης είχε συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών και την Τρίτη θα παρευρεθεί στην ειδική εκδήλωση «Ημέρα της Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης».

Κάλεσμα Αλ. Τσίπρα στους επενδυτές

Εν τω μεταξύ, κάλεσμα στους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα, να κλείσει το κεφάλαιο της λιτότητας και να μπει σε μια εποχή ανάπτυξης και επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει επανέλθει, είναι εδώ και σας καλεί να γίνετε μέρος της, τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο διεθνές επενδυτικό συνέδριο για την Ελλάδα, που διοργανώνει στη Νέα Υόρκη το Capital Link. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι θυσίες έχουν αποδώσει, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το καλοκαίρι του 2018 η χώρα θα έχει εξέλθει από το πρόγραμμα, διαμηνύοντας πως η χώρα μας έχει διάπλατα ανοικτά τις πύλες της για εξαιρετικές κερδοφόρες επενδύσεις.

Επισήμανε πως η ελληνική οικονομία μετά από πολλά χρόνια ύφεσης έχει αρχίσει να ανακάμπτει και πάλι και τα επιτεύγματα είναι προφανή. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται, όπως είπε, να κλείσει στο 2% το 2017 και στο 2,5% για το 2018, στη μείωση της ανεργίας κατά 6% από το 2015, οπότε ανέλαβε την διακυβέρνηση, και στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων. «Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε υπεραπόδοση των δημοσιονομικών μας στόχων», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενους σε Αμερικανούς επενδυτές, είπε πως αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους συντελεστές των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η απόφαση της Ελλάδας να είναι οι ΗΠΑ τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2018, δείχνει την αποφασιστικότητά μας να ενισχύσουμε περαιτέρω τους επιχειρηματικούς δεσμούς των χωρών μας. Από την άποψη αυτή, σημείωσε, «θα σας καλωσορίσουμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2018, για να διερευνήσουμε τις επερχόμενες επενδυτικές ευκαιρίες σε περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου μίλησε για τη νέα εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως καθιερώνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, φιλικό προς τις επενδύσεις και προσανατολισμένο στις εξαγωγές. Συμπλήρωσε πως προχωρώντας προς το 2018, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαφαίνονται πιο θετικές και επισήμανε πως η εμπιστοσύνη στην οικονομία θα ενισχυθεί με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος όπως και με την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ