2017-12-12 00:11:41
Φωτογραφία για Οδηγίες για περισσότερες εξετάσεις το πρωί στο ΕΣΥ
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - kathimerini.gr

Πιέσεις για καλύτερη αξιοποίηση του τακτικού πρωινού χρόνου των εργαστηρίων του ΕΣΥ για παρακλινικές εξετάσεις ασκεί το υπουργείο Υγείας στις διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Αιτία είναι η παρατήρηση ότι σε μεγάλα νοσοκομεία ο χρόνος αναμονής σε εξωτερικούς ασθενείς για κάποιες εξετάσεις κατά την πρωινή τακτική λειτουργία είναι ιδιαίτερα μεγάλος –μπορεί να φθάσει και τους τρεις μήνες– με αποτέλεσμα οι πολίτες να προτιμούν, προκειμένου να μην περιμένουν, να επισκεφθούν το απόγευμα τα εργαστήρια, στο πλαίσιο της «ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων».

Στο ίδιο πλαίσιο, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα εγκύκλιο για σχολαστική καταγραφή των στοιχείων που αφορούν την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Στην εγκύκλιο αυτή ο υπογράφων αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης ζητούσε «να μην παρατηρείται, καταφανώς, η διενέργεια ενός πολύ μεγαλύτερου αριθμού συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων –π.χ
. υψηλού κόστους– κατά την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου σε σχέση με την τακτική λειτουργία». Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το κόστος για τις εξετάσεις κατά την ολοήμερη λειτουργία επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο για την ολοήμερη λειτουργία δεν θέτει περιορισμούς ως προς τον αριθμό των ακριβών εξετάσεων που διενεργούνται το απόγευμα. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, το σύνολο των εξεταζόμενων ασθενών το απόγευμα σε μηνιαία βάση δεν πρέπει να ξεπερνάει το αντίστοιχο σύνολο των εξεταζόμενων εξωτερικών ασθενών στο τακτικό πρωινό ωράριο, χωρίς όμως να υπάρχει διαχωρισμός ανά μηχάνημα ή μέθοδο εξέτασης.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου «Αττικόν». Σε δημοσίευμα της «Κ» της 30ής Νοεμβρίου 2017 γράφτηκε εκ παραδρομής ότι έλεγχοι των επιθεωρητών Υγείας κατέδειξαν ότι οι εξετάσεις που διενεργούνταν στο ακτινολογικό τμήμα κατά την απογευματινή λειτουργία υπερέβαιναν αυτές της πρωινής λειτουργίας. Σύμφωνα με τα ακριβή στοιχεία, από τις αρχές 2013 έως τον Ιούλιο του 2014, οι αξονικές τομογραφίες που έγιναν το απόγευμα υπερέβαιναν αυτές που διεξήχθησαν κατά την πρωινή λειτουργία, ενώ αντίστοιχη εικόνα υπήρχε και για τους περισσότερους μήνες του 2013 σε ό,τι αφορά τις μαγνητικές τομογραφίες. Ωστόσο, συνολικά –συνυπολογίζοντας και τις κλασικές ακτινογραφίες– ο αριθμός των εξετάσεων το απόγευμα ήταν μικρότερος έναντι των πρωινών.

Σημειώνεται ότι εδώ και τρία χρόνια το ακτινολογικό εργαστήριο του «Αττικόν» δεν συμμετέχει στην απογευματινή λειτουργία, καθώς δεν έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα του προσωπικού.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ