2017-12-12 11:18:38
Φωτογραφία για Αραβικός «πόλεμος» για πίνακες και αριστουργήματα της τέχνης
Ενώ Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Εμιράτα, βρίσκονται σε μια κρίση 22 ετών που έχει εξελιχθεί σε μάχη για την κυριαρχία στον αραβικό κόσμο, μια παράλληλη “μάχη” μαίνεται στα πολιτιστικά παρασκήνια των χωρών.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ διαγκωνίζονται για το ποιος θα γίνει σημαντικότερος πολιτιστικός προορισμός και πόλος έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο.Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στη Ντόχα του Κατάρ, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα ι. μ. Πέι.

Η σεΐχα Μαγιάσα αλ Τάνι, κόρη του Εμίρη του Κατάρ, εδώ και χρόναι εξελίσσεται σε εγκέφαλο ενός φιλόδοξου σχεδίου: να μετατραπεί το Κατάρ σε πολιτιστικό προορισμό και η θάλασσα των πετροδολαρίων σε έργα τέχνης. Το 2013 η Αλ Μαγιάσα ήταν στην κορυφή της λίστας με τις 100 πιο ισχυρές προσωπικότητες που συνέταξε το διεθνές περιοδικό τέχνης Art Review. Ενδεικτικό είναι ότι στη λίστα εισήχθη το 2011 στην 90ή θέση.Οι χαρτοπαίκτες του Σεζάν


Σύμφωνα με το περιοδικό, η Αρχή Μουσείων του Κατάρ δαπανά περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο για έργα τέχνης προσθέτοντας ότι το ποσό αυτό είναι κατά 30 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που δαπανά το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA).

Το 2012, το Κατάρ κατέβαλε το ποσό - ρεκόρ των 250 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά του έργου του Σεζάν «Οι Χαρτοπαίκτες» του 1895 κι έγινε το ακριβότερο έργο τέχνης του κόσμου. Ο πίνακας πουλήθηκε από τους κληρονόμους του Γιώργου Εμπειρίκου στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ.Σεΐχα Μαγιάσα Αλ Τάνι

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Αμπου Ντάμπι, από την άλλη, άνοιξε στις 11 Νοεμβρίου, το νέο Λούβρο, ένα μουσείο που στοίχισε 1,1 δις δολάρια με αρχιτέκτονα τον παγκοσμίου φήμης Γάλλο Ζαν Νουβέλ. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί αλλά είναι το πρώτο διεθνές μουσείο στον Αραβικό κόσμο. Το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι σίγουρα θα μπει στη λίστα με τα κτήρια που χαίρουν παγκόσμιας αναγνώρισης μαζί με την Όπερα του Σίδνει και το Γκουγκενχάιμ του Μπιλμπάο. Ο γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν Νουβέλ που σχεδίασε την «πόλη-μουσείο», εμπνεύστηκε από τις παλιές αραβικές συνοικίες για να κατασκευάσει στο νησί Σααντιγιάτ τον χώρο που περιλαμβάνει 55 λευκά κτίρια, υπό «έναστρο θόλο».

Ενα πορτρέτο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, (Belle Ferronnierre), που εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό , έργα του Βαν Γκογκ και του Πικάσο, μαζί με θησαυρούς της αρχαίας Αιγύπτου, βρίσκονται μεταξύ των 600 εκθεμάτων του Λούβρου του Αμπου Ντάμπι. Τα 300 από αυτά είναι «με ενοίκιο» από μουσεία της Γαλλίας, όπως και το όνομα Λούβρο το οποίο δανείστηκε για 30 χρόνια το αραβικό Μουσείο, έναντι 520 εκατομμυρίων ευρώ.

Και ενώ οι τιμές των έργων τέχνης στις δημοπρασίες εκσφενδονίζονται στα ύψη αφότου οι Άραβες έχουν μπει στο παιχνίδι και όπως διαμαρτύρονται άλλοι τόσοι «έχουν διαλύσει την αγορά», έγινε γνωστό ότι ο πρίγκιπας και διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας είναι ο πραγματικός αγοραστής του έργου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που πουλήθηκε τον προηγούμενο μήνα στην τιμή ρεκόρ των 450 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικό Wall Street Journal.

Ο πρίγκιπας που αγωνίζεται στη χώρα του κατά της διαφθοράς, εμφανίζεται συχνά μέσω συγγενών και πληρεξουσίων στις δημοπρασίες και μαζεύει έργα τέχνης που ενδιαφέρουν πρωτίστως Ευρωπαίους φιλότεχνους, αλλιώς γιατί ο Χριστός, ο Σωτήρας του Κόσμου να απασχολήσει τόσο ένα μουσουλμανικό κράτος;

Ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman, ο νέος ιδιοκτήτης του Ντα Βίντσι

Η φημολογία για τον μυστηριώδη δισεκατομμυριούχο αγοραστή του πίνακα του Ντα Βίντσι πήρε τέλος όταν ο οίκος Κρίστι που δημοπράτησε τον πίνακα αποκάλυψε ότι ο Da Vinci θα πάει στο Λούβρο του Αμπού Ντάμπι. Σε ένα Tweet χθες, το μουσείο επιβεβαίωσε ότι παίρνει τον πίνακα.

Είναι βέβαιο ότι ο «πόλεμος» γύρω από την τέχνη είναι ακόμα στην αρχή του...
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ για Τρίτη 12-12-2017
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ για Τρίτη 12-12-2017
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ