2017-12-12 16:52:12
Φωτογραφία για Forbes: Τι χάνουν οι ΗΠΑ και τι κερδίζει η Ιαπωνία από την ταξιδιωτική απαγόρευση του Trump
Της Pamela Ambler

Είναι οριστικό. Tο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιτρέπει την πλήρη ισχύ της ταξιδιωτικής απαγόρευσης του Προέδρου Trump σε κατοίκους πολλών μουσουλμανικών χωρών – ή όπως τις χαρακτηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Hogan Gidley, "χωρών που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους τρομοκρατίας".

Η πολιτική αυτή εξακολουθεί να απαιτεί έγκριση από το ομοσπονδιακό δικαστήριο σχετικά με το αν η απαγόρευση είναι νόμιμη.

Από τις αρχές Ιανουαρίου που τέθηκε σε ισχύ η πρώτη απαγόρευση σχεδόν απροειδοποίητα και τα αεροδρόμια βρέθηκαν απροετοίμαστα, μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν εκδόθηκε η τρίτη αναθεώρηση της απαγόρευσης - υπήρξε μια συνεχής μάχη με βήματα "μπρος - πίσω" μεταξύ των ομοσπονδιακών δικαστών, του Δικαστηρίου Προσφυγών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η νεότερη απαγόρευση θέτει ποικίλους περιορισμούς για τους επιβάτες από οκτώ χώρες: το Τσαντ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, τη Συρία, την Υεμένη, με τη Βενεζουέλα και τη Βόρεια Κορέα να είναι οι τελευταίες προσθήκες.


Μια πόρτα κλείνει

Είτε η απαγόρευση στοχεύει τη θρησκεία, είτε όχι, εν μέσω χάους λιγότεροι μουσουλμάνοι επιλέγουν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ. "Εκείνοι που ενδιαφέρονταν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ έχουν σίγουρα δεύτερες σκέψεις και αλλάζουν τα σχέδιά τους", λέει ο Fazel Bahardeen, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της CrescentRating, μιας ερευνητικής συμβουλευτικής εταιρείας που ειδικεύεται στα ταξίδια μουσουλμάνων. Από την πλευρά του καταναλωτή, η μουσουλμανική αγορά με την οποία ασχολείται ο Bahardeen και η άλλη εταιρεία του HalalTrip δεν καθορίζεται από τις πράξεις "κάποιων τρελών, τοξικομανών και εγκληματιών που εκτελούν θηριωδίες και τρομοκρατούν ανθρώπους, δήθεν στο όνομα του Ισλάμ". Αντίθετα, είναι μια ειρηνική κοινότητα 1,6 δισ. ανθρώπων που μοιράζονται κοινές αξίες.

Η ταξιδιωτική απαγόρευση

Ο ειδικός στα ζητήματα τουρισμού από χώρες του Ισλάμ λέει ότι το μήνυμα που στέλνει η πολιτική του Trump είναι ότι οι μουσουλμάνοι φοιτητές, επιχειρηματίες και οι άνθρωποι της αγοράς δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι στις ΗΠΑ. Οποιοσδήποτε επιλέξει να τις επισκεφθεί, θα υπόκειται σε ενδελεχή έλεγχο. Η εταιρεία του είχε προβλέψει ότι οι μουσουλμάνοι επισκέπτες θα έφταναν τα 4,5 εκατ. και θα δαπανούσαν 13 δισ. δολάρια έως το 2020. Η HalalTrip αναθεωρεί τώρα αυτές τις προβλέψεις.

Μία άλλη πόρτα ανοίγει

Πρόσφατη έρευνα για τη δυναμική του μουσουλμανικού τουρισμού στην Ιαπωνία έδειξε ότι οι μουσουλμάνοι που φτάνουν στο νησιωτικό έθνος αυξάνονται σταθερά από τις 150.000 περίπου το 2004 στις 700.000 το 2016. Η Mastercard-Crescent, η οποία ήταν πίσω από την μελέτη, εκτιμά ότι οι αφίξεις μουσουλμάνων στην Ιαπωνία θα ξεπεράσουν το 1 εκατ. τον επόμενο χρόνο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 3,5% της συνολικής τουριστικής κίνησης.

Ορισμένοι από τους παράγοντες που βοήθησαν στην προσέλκυση της θρησκευτικής κοινότητας βασίζονται στην πρόσβαση και τις υπηρεσίες. Στο πλαίσιο της οικονομικής αναδιάρθρωσης, ο Πρωθυπουργός Shizo Abe χαλάρωσε τους κανονισμούς για την τουριστική βίζα για επισκέπτες από επιλεγμένες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας - πρώτα για τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη, έπειτα από την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ - οι οποίες έχουν μεγάλο πληθυσμό μουσουλμάνων. Ενώ οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο ταξιδιωτικών απαγορεύσεων του Trump, η Ιαπωνία "ακολουθεί αντίθετη προσέγγιση από αυτή των ΗΠΑ", λέει ο Shinya Yokoyama, συνιδρυτής της Halal Media Japan. "Βοηθάμε τις ασιατικές χώρες να αναπτυχθούν τα τελευταία 70 χρόνια και τώρα καλωσορίζουμε τους μουσουλμάνους ταξιδιώτες και φοιτητές". Ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ.

Εκπαιδευτικά προγράμματα από τη Halal

Παράλληλα με τα επερχόμενα διεθνή events υψηλού προφίλ, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι του 2019 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο το 2020, η Ιαπωνία έχει προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα προκειμένου να ενημερώσει τις τοπικές επιχειρήσεις για τις προτιμήσεις των μουσουλμάνων στη μόδα, το φαγητό και την προσευχή. Η τρίτη ετήσια Halal Expo στην Ιαπωνία προσέλκυσε περίπου 8.000 συμμετέχοντες στη "μέτρια επίδειξη μόδας" της με εταιρείες που δημιουργούν μαντήλες και live εκδηλώσεις μαγειρικής. Ο Bahardeen επικροτεί τις προσπάθειες της Ιαπωνίας να προσεγγίσει το κοινό της, "τώρα που οι προορισμοί όπως η Ιαπωνία γίνονται όλο και πιο φιλικοί προς τους μουσουλμάνους ταξιδιώτες, υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ιδιαίτερα μεταξύ των μουσουλμάνων της Νοτιοανατολικής Ασίας".

Ένας κύκλος προγραμμάτων πιστοποίησης της Halal αναπτύσσεται για τα εστιατόρια που θέλουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία του ενός δισ. που αναμένεται να έρθει όταν ξεκινήσουν οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Ξένες ασφαλιστικές οργανώσεις από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Μαλαισία πήγαν στην Ιαπωνία για να πιστοποιήσουν τρόφιμα σε συμμόρφωση με το δίκαιο της Σαρία, τόσο για εγχώρια κατανάλωση όσο και για εξαγωγές.

Προσευχή "στο νερό"

Εκτός από τους διατροφικούς περιορισμούς, η προσευχή είναι ένα άλλο κεντρικό στοιχείο της ισλαμικής πρακτικής. Η Pew Research διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 50% των μουσουλμάνων προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα. Πριν από τη προσευχή, λαμβάνει χώρα μία τελετουργία καθαρισμού που αναφέρεται ως "Wudhu". Ευτυχώς, οι ιαπωνικές τουαλέτες είναι συχνά εξοπλισμένες με ένα νιπτήρα για τα χέρια, κατάλληλο για τις ανάγκες του τελετουργικού.

Και η ίδια η Ιαπωνία είναι μία αρκετά πνευματική χώρα με ιερά για τον Σιντοϊσμό και βουδιστικούς ναούς σε όλη την επικράτεια, ενώ ο αριθμός των τεμενών στην Ιαπωνία αυξήθηκε από τα 86 το 2013 σε περίπου 100 φέτος. Κυβερνητικές υπηρεσίες παρείχαν επίσης χώρους προσευχής σε κόμβους δημόσιων συγκοινωνιών όπως τα αεροδρόμια Haneda, Narita, Kansai, καθώς επίσης και σε μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς που φιλοξενούν μουσουλμάνους ταξιδιώτες. Μάλιστα, το δημοφιλές πολυκατάστημα Takashimaya έχει αφιερώσει εγκαταστάσεις του για την προσευχή μουσουλμάνων καταναλωτών.

Δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που οι δικαστές των ΗΠΑ επέτρεψαν να τεθεί σε ισχύ ταξιδιωτική απαγόρευση, μπορεί να αποτελεί μία ένδειξη ότι μια ευνοϊκή απόφαση θα μπορούσε να βρίσκεται στα σκαριά. Εάν ισχύει αυτό, η Ιαπωνία είναι έτοιμη να καλωσορίσει με ανοιχτές αγκάλες τους μουσουλμάνους ταξιδιώτες της μεσαίας τάξης, που σκοπεύουν να δαπανήσουν το εισόδημά τους, από όλο τον κόσμο.

Capital.gr ==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ