2017-12-13 23:00:31
Φωτογραφία για Τα οφέλη της μουσικής στην υγεία
Είτε συμμετέχετε σε κάποια χορωδία, είτε απλά σας αρέσει να ακούτε μουσική στο αυτοκίνητο ενώ οδηγείτε, ενώ εργάζεστε ή βρίσκεστε στο σπίτι το μόνο σίγουρο είναι ότι… κάνετε καλό στην υγεία σας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κλασική μουσική –και ειδικότερα οι συνθέσεις του Τζουζέπε Βέρντι- μπορούν να μειώσουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση. 

Πριν από ένα μήνα, μια βρετανική έρευνα βρήκε, ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από άνοια και ακούν τακτικά μουσική εμφανίζουν βελτιωμένη βραχυχρόνια και μακροχρόνια μνήμη.

Επίσης, η μουσική θεραπεία χρησιμοποιείται συχνά σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό και σε όσους υποφέρουν από Πάρκινσον, για να μάθουν να περπατούν ξανά.

Τα οφέλη της μουσικής στην υγεία:

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά οφέλη της μουσικής στην υγεία είναι η επίδραση που έχει στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Μια έρευνα που είχε γίνει το 2008 από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, είχε δείξει ότι η μουσική μπορεί να ρίξει την αρτηριακή πίεση.


Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα αγγεία των συμμετεχόντων διαστέλλονταν κατά 26%, όταν άκουγαν μια μουσική που θεωρούσαν ευχάριστη. Το αντίστοιχο ποσοστό όταν έβλεπαν ένα αστείο βίντεο ήταν 19% ενώ οι χαλαρωτικοί ήχοι είχαν την ίδια επίδραση, σε μικρότερο όμως βαθμό (11%).

Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα σημαίνει, ότι μειώνεται ο κίνδυνος μπλοκαρίσματος των αγγείων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές ασθένειες και καρδιακή προσβολή.

Ο Μπαχ μειώνει το αίσθημα πόνου μετά από χειρουργικές επεμβάσεις

Πολλοί χειρουργοί ακούνε μουσική όταν κάνουν επεμβάσεις, όμως η συνήθεια αυτή μπορεί να κάνει καλό και στους ασθενείς –ακόμη κι όταν βρίσκονται υπό την επήρεια της αναισθησίας. Μια έρευνα που είχε γίνει το 2005 στη Σουηδία σε 75 ασθενείς έδειξε, ότι όσοι άκουγαν μουσική κατά την εγχείρηση κήλης υπό γενική αναισθησία, ανέφεραν λιγότερους πόνους μετά.

Η επίδραση αυτή πιστεύεται ότι εμφανίζεται, επειδή η μουσική μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες στον οργανισμό και μπορεί να προκαλεί την απελευθέρωση οξυτοκίνης, της ορμόνης που προκαλεί το αίσθημα χαλάρωσης και αντοχής στον πόνο.

Βοηθά τους ασθενείς με άνοια

Μια έρευνα που διεξήχθη το Μάιο από το πανεπιστήμιο Anglia Ruskin στην Αγγλία, βρήκε ότι οι ασθενείς με άνοια και παρακολούθησαν μια συναυλία και στη συνέχεια άκουγαν τα τραγούδια αυτά σε MP3, επικοινωνούσαν καλύτερα και είχαν καλύτερη μνήμη.

Τέσσερις εβδομάδες μετά από το πείραμα, πολλοί από αυτούς ήταν σε θέση να θυμηθούν πού βρίσκονταν, τι ημέρα ήταν και τα ονόματα ανθρώπων. Η μνήμη πρόσφατων και παρελθοντικών γεγονότων επίσης εμφάνισε βελτιώσεις.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Η μουσική βελτιώνει ακόμη τη λειτουργία της καρδιάς και πιο συγκεκριμένα, τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα με την καθηγήτρια μουσικής θεραπείας στο πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, Helen Odell-Miller. «Ο ρυθμός μεταβλητότητας του καρδιακού παλμού σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο η καρδιά μας αντιδρά στο στρες. Ένας υγιής άνθρωπος τείνει να έχει από 60 έως 70 παλμούς ανά λεπτό. Η καλή μεταβλητότητα του καρδιακού παλμού είναι ένας δείκτης, ότι το άτομο δε διατρέχει κίνδυνο να εμφανίσει ένα σοβαρό καρδιακό πρόβλημα στο κοντινό μέλλον. Αν οι παλμοί είναι 90 το λεπτό συνέχεια, τότε αυτό σημαίνει ότι η καρδιά δεν έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες».

Πηγή 

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ