2017-12-14 16:25:55
Φωτογραφία για ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥΣΚ
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, όπου και συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.). Προσερχόμενος στη Σύνοδο έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το μεταναστευτικό ζήτημα θα μας απασχολεί για καιρό. Είναι πολύ σημαντικό να μην το αντιμετωπίζουμε με παραμορφωτικούς εθνικούς φακούς. Η πρόταση του προέδρου Τουσκ αναφορικά με το ζήτημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων είναι λάθος. Και είναι λάθος, όχι μόνο επειδή η υφιστάμενη συμφωνία μετεγκατάστασης προσφύγων -με ελάχιστες εξαιρέσεις- λειτουργεί, αλλά και επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζεται στη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης. Και ο μόνος τρόπος να εκφράζουμε εμπράκτως αυτή την αλληλεγγύη είναι μέσω ενός δίκαιου και αναλογικού επιμερισμού της κοινής μας ευθύνης».

Γεννηματά: Είμαστε απόλυτα αντίθετοι στις δηλώσεις Τουσκ

«Όλοι περιμέναμε ότι η Σύνοδος αυτή ήταν μία μεγάλη ευκαιρία, η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει ένα βήμα μπροστά, στην κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης», εκτίμησε η Φώφη Γεννηματά σε δηλώσεις της από τις Βρυξέλλες. «Αντίθετα, βρεθήκαμε μπροστά στις δηλώσεις του κ
. Τουσκ για το Προσφυγικό. Δηλώσεις με τις οποίες είμαστε απόλυτα αντίθετοι, παραβιάζουν τις συνθήκες και είναι κόντρα στις ευρωπαϊκές ιδέες. Εμείς πιστεύουμε ότι το κάθε κράτος-μέλος πρέπει να σηκώσει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Διαφορετικά δεν υπάρχει Ένωση».

Υπάρχουν διχασμοί, που στην περίπτωση του προσφυγικού είναι μεταξύ Δύσης και Ανατολής, υποστήριξε από την πλευρά του ο Ντ. Τουσκ, προσερχόμενος στον χώρο που θα διεξαχθεί η διήμερη Σύνοδος Κορυφής. Στη σκιά της θύελλας που προκάλεσε η πρότασή του να σταματήσει η υποχρεωτική ποσόστωση προσφύγων στα κράτη-μέλη, αρκέστηκε να σημειώσει ότι «αυτοί οι διχασμοί συνοδεύονται από αισθήματα που κάνουν δύσκολο να βρεθεί κοινή γλώσσα και λογικά επιχειρήματα για αυτή τη συζήτηση. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να δουλέψουμε για την ενότητά μας περισσότερο αποτελεσματικά απ’ ό,τι στο παρελθόν».

«Μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε να λύσουμε τα πιο δύσκολα θέματα, όπως το Brexit και την ευρωπαϊκή άμυνα», σημείωσε επίσης ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και παραδέχτηκε ότι το πραγματικό τεστ για την ενότητά μας θα είναι η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία του Brexit. Ο ίδιος δήλωσε ότι αύριο αναμένεται να επικυρωθεί το τέλος της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων με τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Ντόναλντ Τουσκ αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση, λέγοντας ότι θα τοποθετηθεί μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου και τις συζητήσεις που θα γίνουν. Να σημειωθεί ότι το προσφυγικό είναι στο μενού του δείπνου των ηγετών που προγραμματίζεται σήμερα.

Δίνουν χρήμα οι χώρες του Visegrad 

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε συνάντηση που έγινε μεταξύ του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και των επικεφαλής των τεσσάρων χωρών του Visegrad που κατά κύριο λόγο αντιτίθενται στο σχέδιο της μετεγκατάστασης, συμφωνήθηκε οι συγκεκριμένες χώρες να συνεισφέρουν οικονομικά για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής ένωσης. Όπως είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είναι ένα τμήμα των κινήσεων που γίνονται στο προσφυγικό που παράγει αποτελέσματα. «Βρήκαμε κάτι που μπορούμε να συνεργαστούμε με την Κομισιόν» δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των ποσοστώσεων.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι θέλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνεργασία, ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις καθώς και ότι έχει δημιουργηθεί ένα καλό πλαίσιο συνεννόησης με τις τέσσερις χώρες. «Σήμερα είμαι χαρούμενος, γιατί υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα. Είμαι ένας χαρούμενος άνθρωπος σήμερα». Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις χώρες (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία) στηρίζουν τη θέση Τουσκ για κατάργηση των ποσοστώσεων

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ