2017-12-14 22:00:26
Φωτογραφία για Ακριβότερη η αναβάθμιση των F-16 από ΗΠΑ
Η προτεινόμενη τιμή αγγίζει το 1,62 δισ. δολά­ρια, ενώ αρχικά η ελλη­νική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει κόστος της τάξης του 1,1 δισ.

Το 1,62 δισ. δολ. αγγίζει η τιμή που προτείνουν οι Αμερικανοί για την αναβάθμιση 85 αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) στην πλέον σύγχρονη εκδοχή τους (F-16V ή Βlock 70). Η τιμή είναι σαφώς υψηλότερη από το 1,1 δισ. δολ. που αρχικά είχε ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στη Βουλή. Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές (προ­μηθευτές και Π.Α.) εκτιμούσαν ότι η τελική τιμή θα μειωθεί έτι περαιτέρω, λίγο κάτω από το 1,5 δισ. δολ. (περί το 1,28 δισ. ευρώ). Η επιστολή (Letter of Offer and Acceptance- LOA) από τις ΗΠΑ περιλαμβάνει το σύνολο των αν­ταλλακτικών αλλά και της υποστήριξής τους και ισχύει ως τις 31 Ιανουαρίου 2018. Η ημερομηνία δεν είναι δεσμευτική (θα μπορούσε εν ολίγοις να παραταθεί), ωστόσο και από τις δύο πλευρές επιθυμούν την επιτάχυνση των συνεννοή­σεων ανάμεσα στην Π.Α. και τους Αμερικανούς, ώστε η τελική συμ­φωνία να οριστικοποιηθεί εντός της προθεσμίας, προκειμένου να ακολουθήσουν διαδικασίες όπως η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, η ενημέ­ρωση της Βουλής, οι απαραίτητες οικονομικές εγκρίσεις και, βεβαίως, η εκκίνηση των εργασιών ανα­βάθμισης.


Σύμφωνα με πληροφορίες οι πληρωμές του 2018 μπορούν άνε­τα να καλυφθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό της Π.Α., με τις μεγαλύτερες δυσκολίες να εντο­πίζονται το 2019, όταν και ανα­μένεται να γίνει η προμήθεια των περισσότερων ανταλλακτικών και συσκευών που απαιτούνται, ώστε να γίνει η αναβάθμιση των αεροσκαφών. Περίπου 200 εκατ. δολ. από τα συγκεκριμένα χρή­ματα υπολογίζεται ότι θα επιστρέ­ψουν στην Ελλάδα και συγκεκρι­μένα στην ΕΑΒ, η οποία και θα αναλάβει την αναβάθμιση των F-16 στο πλαίσιο διαδικασίας συμπαραγωγής με τη Lockeed Martin. Γι΄ αυτό τον σκοπό υπολογί­ζεται ότι θα απασχοληθούν περί τους 400 εργαζομένους στις εγ­καταστάσεις της ΕΑΒ, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί ώσπου να αναβαθμιστούν τα αεροσκάφη. Οι πλέον αισιόδοξοι υπολογίζουν διάστημα μεταξύ 5 και 7 ετών, ωστόσο αρκετοί εκτι­μούν ότι η ΕΑΒ δεν θα κατορθώσει να αγγίξει τους απαιτούμενους ρυθμούς εργασίας και θα χρει­αστεί μάλλον δέκα.

Σε κάθε πε­ρίπτωση στην Π.Α. επιθυμούν ταχεία προώθηση του συγκεκρι­μένου προγράμματος, καθώς εκτι­μάται ότι μεγαλύτερη καθυστέρησή του τελικά θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους αναβάθμισης, αλλά και σε ακόμη μεγαλύ­τερα επιχειρησιακά προβλήματα, κατά τη στιγμή, μάλιστα, που η Τουρκία βρίσκεται στο μέσον ενός κολοσσιαίων διαστάσεων εξοπλιστικού προγράμματος.

Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-14/12/2017 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ