2017-12-18 08:21:06
Φωτογραφία για Πληρώνονται κι απολύονται επικουρικοί του ΕΣΥ - Αποφάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο
Άννα Παπαδομαρκάκη - Healthmag

Συγγνωστή πλάνη για τους επικουρικούς γιατρούς - εξαρτημένη σχέση οι εργαζόμενοι - Διοικητές ξεκίνησαν τις απολύσεις

Δυσάρεστες αποφάσεις επιφυλάσσει το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους επικουρικούς γιατρούς και εργαζόμενους στο ΕΣΥ, με αποφάσεις του κλιμακίου προληπτικού ελέγχου του.

Οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν μεν, όμως μόνο για την απασχόλησή τους μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου. 

Επιπλέον, μετά την ημερομηνία της δικαστικής απόφασης, οι συμβάσεις τους θεωρούνται άκυρες.

ΟΕΝΓΕ

Αντίστοιχα για τους γιατρούς, προβλέπεται αποπληρωμή ως την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης και μετά παύουν να εξοφλούνται εντάλματα πληρωμής της μισθοδοσίας.

Για το θέμα, η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι "στο απόσπασμα της πράξης του Ι τμήματος του κλιμακίου προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν αναπτύσσεται το σκεπτικό της απόφασης με αποτέλεσμα πάρεδροι να μην υπογράφουν τα εντάλματα πληρωμής των επικουρικών γιατρών". Η Ομοσπονδία προχώρησε χθες σε παρεμβάσεις προς το Ελεγκτικό Συνέδριο και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει.


Η ΟΕΝΓΕ ζητά να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος και να δοθεί παράταση από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών ώστε τα γραφεία μισθοδοσίας των Νοσοκομείων να υποβάλλουν τα XML αρχεία και να γίνει η αποπληρωμή των δεδουλευμένων των συναδέλφων επικουρικών εντός Δεκεμβρίου.

ΠΟΕΔΗΝ

Από την πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι οι συμβασιούχοιεργαζόμενοι του ΕΣΥ και της Πρόνοιας βρίσκονται στον αέρα, με την έκδοση των αποφάσεων του Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και οι οποίες επιβεβαιώνουν τις ενστάσεις που διατύπωνε η Ομοσπονδία. 

Σημειώνει ότι για τους Επικουρικούς ιατρούς η απόφαση είναι συγγνωστή πλάνη.

Για το Επικουρικό προσωπικό πλην ιατρών η απόφαση είναι εξίσου δυσμενής καθ’ ότι εντάσσει το προσωπικό στο άρθρο 7 παρ. 2 του Π.Δ. 164/2004 με βάση το οποίο εξοφλούνται τα δεδουλευμένα έως την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης, αλλά οι Συμβάσεις από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης και μετά θεωρούνται άκυρες.

Η απόφαση συγγνωστή πλάνη είναι εξίσου κακή καθ’ ότι οι ιατροί θα εξοφληθούν τα δεδουλευμένα έως την έκδοση της απόφασης, αλλά από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης και μετά παύουν να εξοφλούνται εντάλματα πληρωμής της μισθοδοσίας.

Επίσης εκδόθηκε απόφαση του Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θεωρεί ότι οι συμβάσεις έργου του πρώην εργολαβικού προσωπικού υποκρύπτουν εξαρτημένη σχέση εργασίας και αθροίζονται στο 24μηνο απασχόλησης.

Οι εν λόγω αποφάσεις του κλιμακίου μπορούν με πρωτοβουλία των εμπλεκόμενων Νοσοκομείων να παραπεμφθούν στο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για διόρθωση πράγμα πολύ δύσκολο.

Οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθορίζουν για άλλη μία φορά ότι ο χρόνος εργασίας με συνεχείς συμβάσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το 24μηνο.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως "η κυβέρνηση πια έχει μόνο ένα δρόμο. Νομοθετική ρύθμιση κατοχύρωσης του μισθού και της δουλειάς των Συμβασιούχων εργαζομένων. Την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου καθ’ ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τέρμα τα ψέματα και οι υπεκφυγές της κυβέρνησης. Οι Συμβασιούχοι εργαζόμενοι ή θα κατοχυρωθούν με την μονιμοποίησή τους ή θα βρίσκονται σε διαρκή ομηρία και στο τέλος θα απολυθούν.

Μάλιστα Διοικήσεις Νοσοκομείων ξεκίνησαν να απολύουν επικουρικό προσωπικό, να μειώνουν τον χρόνο διάρκειας των συμβάσεών τους και να ζητούν πίσω χρήματα δεδουλευμένα ως αχρεωστήτως καταβληθέντα". 

Η ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε Παναττική Στάση Εργασίας την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017 και συγκέντρωση Διαμαρτυρίας 12 το μεσημέρι έξω από το Γ.Λ.Κ. Θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να υπάρξει συνάντηση με τους Υπουργούς Υγείας και να δοθούν απαντήσεις.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ