2017-12-18 08:51:25
Φωτογραφία για Κύπρος: Αποδοχές μεγαλύτερες του ΑΕΠ για τους γιατρούς
Οι συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων γύρω από τις αμοιβές των γιατρών στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό, αντιδράσεις από μερίδα του ιατρικού κόσμου. Το Γενικό Σύστημα Υγείας αποτελεί, ωστόσο, μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τα κυπριακά δεδομένα, αφού η Κύπρος είναι από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που δεν διαθέτουν ένα τέτοιο σύστημα.

Ως εκ τούτου, η αναζήτηση δεδομένων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίνει μια ένδειξη για τις αμοιβές των γιατρών στο εξωτερικό, αλλά και για την αναλογία αυτών των αμοιβών στη βάση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της κάθε χώρας, του ποσού που αντιστοιχεί στον κάθε πολίτη της χώρας στη βάση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας αυτής. Για την Κύπρο, για παράδειγμα, όπου το ΑΕΠ φθάνει τα €17 δισ. περίπου, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπολογίζεται (σύμφωνα και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) στις €21.000. Δηλαδή στον κάθε Κύπριο αντιστοιχούν €21.000, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του στην παραγωγική εργασία ή τις πραγματικές του απολαβές
. Οι αριθμοί που εξασφάλισε ο «Φ» από τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αφορούν τις απολαβές των γιατρών σε χώρες του ΟΟΣΑ, καθώς και την αναλογία των μισθών αυτών στο ΑΕΠ της κάθε χώρας. Η ανάλυση έγινε με τη βοήθεια οικονομολόγων και με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της κάθε χώρας και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά την αναλογία των μισθών σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της κάθε χώρας.

Οι απολαβές, όπως αυτές προκύπτουν από τα συγκεκριμένα στοιχεία αντιστοιχούν στο ακαθάριστο εισόδημα των γιατρών των συγκεκριμένων χωρών. Είναι δηλαδή τα εισοδήματά τους πριν τις αποκοπές και φορολογίες. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την πρόταση που ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έθεσε ενώπιον του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία, από τους πιο καλοπληρωμένους γιατρούς είναι οι αυτοτελώς εργαζόμενοι προσωπικοί ιατροί στο Λουξεμβούργο, οι οποίοι παίρνουν κατά 4,05 φορές το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Λουξεμβούργου φθάνει τις €91.333 και, ως εκ τούτου, για τους αυτοτελώς εργαζόμενους γιατρούς οι ακαθάριστες ετήσιες απολαβές φθάνουν τις €369.898. Φυσικά στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τα έσοδα που έχουν οι συγκεκριμένοι γιατροί από τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο Σύστημα Υγείας της χώρας τους, αλλά και από την άσκηση ιδιωτικής ιατρικής. Τα πράγματα βεβαίως είναι διαφορετικά σε ό,τι αφορά τους προσωπικούς ιατρούς που εργάζονται ως μισθωτοί σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι γιατροί αυτοί παίρνουν 2,72 φορές το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας τους, άρα οι ακαθάριστες ετήσιες απολαβές τους φθάνουν τις €248.425.

Ενδεικτικά αναφέρεται (οι μισθοί που αναφέρονται αφορούν γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας που εργάζονται σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια και συμμετέχουν στα Συστήματα Υγείας των χωρών τους):

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Γαλλία καθορίζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις €33.634. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ οι αμοιβές των γιατρών στη Γαλλία είναι κατά 2,47 φορές το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας. Δηλαδή με μια απλή μαθηματική πράξη 2,47Χ€33.634 μπορεί κάποιος να διαπιστώσει κατά μέσο όρο την αμοιβή ενός γιατρού στη Γαλλία που είναι €83.075 τον χρόνο (Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο ακαθάριστο εισόδημα, πριν δηλαδή τις αποκοπές και φορολογίες).

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΔΝΤ, καθορίζεται στις €37.460. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι αμοιβές των γιατρών στη χώρα είναι κατά 3,64 φορές το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Δηλαδή €37.460Χ3,64= €136.354 τον χρόνο πριν τις αποκοπές και φορολογίες.

Στην Ελλάδα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ καθορίζεται από το ΔΝΤ στις €16.067. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι αμοιβές των γιατρών είναι 2,64 φορές το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. 2,64Χ€16.067= €42.416 πριν τις αποκοπές και φορολογίες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΔΝΤ, καθορίζεται στις €32.936 και, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι γιατροί στη χώρα πληρώνονται 4,02 φορές το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Δηλαδή 4,02Χ€32.936=€132.402 πριν τις αποκοπές και φορολογίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓΕΣΥ: Βόμβα οι αμοιβές των γιατρών

Οι αυτοτελώς εργαζόμενοι γιατροί:

Τα συστήματα υγείας που εφαρμόζονται στις διάφορες χώρες διαφέρουν μεταξύ τους. Υπάρχουν συστήματα στα οποία οι γιατροί συμμετέχουν εξ ολοκλήρου σε αυτά, υπάρχουν συστήματα στα οποία οι γιατροί συμμετέχουν, αλλά έχουν δικαίωμα να ιδιωτεύουν παράλληλα και συστήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τους γιατρούς ως ιδιώτες από τους οποίους αγοράζονται υπηρεσίες. Ως εκ τούτου υπάρχουν γιατροί οι οποίοι εξαιτίας του καθεστώτος εργασίας τους αμείβονται διαφορετικά από τους συναδέλφους τους οι οποίοι εργάζονται σε νοσοκομεία.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα πιο κάτω παραδείγματα: Στην Αυστρία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ καθορίζεται από το ΔΝΤ στις €39.376. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι αυτοτελώς εργαζόμενοι γιατροί στη χώρα λαμβάνουν 4,25 φορές το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας. 4,25Χ€39.376=€167.348 ετησίως πριν τις αποκοπές και φορολογίες και στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οι αμοιβές τους από το σύστημα υγείας της χώρας, αλλά και οι απολαβές τους από την άσκηση ιδιωτικής ιατρικής.

Στη Γαλλία οι αυτοτελώς εργαζόμενοι λαμβάνουν (€33.634Χ5,33) €179.269 πριν τις αποκοπές και φορολογίες και στο εισόδημα αυτό περιλαμβάνονται οι αμοιβές τους από το σύστημα υγείας, αλλά και οι απολαβές τους από την άσκηση ιδιωτικής ιατρικής.

Στη Γερμανία οι αυτοτελώς εργαζόμενοι γιατροί λαμβάνουν (€37.460Χ5,38) €201.534 πριν τις αποκοπές και φορολογίες και στο εισόδημα αυτό περιλαμβάνονται οι αμοιβές τους από το σύστημα υγείας, αλλά και οι απολαβές τους από την άσκηση ιδιωτικής ιατρικής.

Η πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας προς τους γιατρούς

Τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται μέχρι αυτή τη στιγμή: Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει προτείνει στους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας €100.0000 μέσο όρο για κάθε 1.100 ασθενείς, και μέγιστη αμοιβή γύρω στις €230.000 για κάθε 2.500 ασθενείς που καθορίζει ο νόμος ως τον ανώτατο αριθμό δικαιούχων που θα μπορεί ένας προσωπικός ιατρός να έχει εγγεγραμμένους στον κατάλογό του.

Το ΔΝΤ καθορίζει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Κύπρο στις €21.000. (το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κύπρου δηλαδή είναι κατά €70.000 μικρότερο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο Λουξεμβούργο). Οι €100.000 αντιστοιχούν σε 4,76 φορές το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κύπρου. €21.000Χ4,76=€99.960, ενώ οι €230.000 αντιστοιχούν σε 10,9 φορές το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κύπρου. €21.000Χ10,9=€228.900.

Ο ΠΙΣ στην επιστολή του προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας αλλά και σε επίσημη ανακοίνωσή του αναφέρεται στα ποσά που σήμερα χρεώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για κάθε επίσκεψη ασθενούς σε γιατρό και χρησιμοποιεί τα €50 ανά επίσκεψη ως ενδεικτικό ποσό υποστηρίζοντας ότι βάσει στοιχείων ο κάθε ασθενής επισκέπτεται τον γιατρό του 4,5 φορές κατά μέσο όρο ετησίως. Πολλαπλασιάζοντας τα €50 με τις 4,5 φορές ετησίως σημαίνει ότι, με βάση τη θέση του ΠΙΣ, ο γιατρός θα πρέπει να πληρώνεται €225 για κάθε ασθενή που θα έχει στον κατάλογό του. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο (δηλαδή, αν ο γιατρός εγγράψει 1.100 ασθενείς) ο γιατρός θα πρέπει να πληρώνεται €247.000, ενώ σε περίπτωση που ο γιατρός φθάσει τον μέγιστο αριθμό ασθενών (2.500 ασθενείς που ορίζει ο νόμος) τότε το ποσό ανεβαίνει στις €562.500.

Αν πάρουμε τον μέσο όρο, δηλαδή τις €247.000, τότε ο γιατρός στην Κύπρο θα λαμβάνει εισόδημα 11,7 φορές το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ενώ στην περίπτωση που ο γιατρός θα λαμβάνει το ανώτατο ποσό, δηλαδή των €562.500, τότε λαμβάνει από τον ΟΑΥ εισόδημα 26,7 φορές το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο γιατρός, σύμφωνα με τις προτάσεις που τέθηκαν από τον ΟΑΥ στον ΠΙΣ, θα πληρώνεται ετήσιο εισόδημα βάσει του αριθμού των δικαιούχων που θα έχει εγγεγραμμένους στον κατάλογό του και όχι βάσει του αριθμού των ασθενών που θα εξυπηρετεί κάθε χρόνο. Δηλαδή, εάν ένας γιατρός έχει στον κατάλογό του 1.100 ασθενείς, θα λάβει τις €100.000 είτε τον επισκεφθούν και οι 1.100 ασθενείς είτε όχι.

Δικαίωμα στην ιδιωτική ιατρική

Με βάση το άρθρο 36(1) του περί ΓεΣΥ Νόμου, οι προσωπικοί ιατροί δεν επιτρέπεται να αμείβονται από δικαιούχους του ΓεΣΥ, για υπηρεσίες υγείας που καλύπτονται στα πλαίσια του ΓεΣΥ, εκτός από την είσπραξη της καθορισμένης από τον Νόμο συμπληρωμής.

Συνεπώς ένας παθολόγος θα μπορεί να συμμετέχει και να αμείβεται από το ΓεΣΥ (ως προσωπικός ιατρός) για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει το Σύστημα στους δικαιούχους του. Θα έχει όμως παράλληλα το δικαίωμα να ασκεί και ιδιωτική ιατρική, παρέχοντας υπηρεσίες σε ασθενείς που δεν θα είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου και, ως εκ τούτου, δεν θα είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ.

Διαφοροποιήσεις ανάλογα με τους ασθενείς

Επιπλέον, στη βάση του σχεδιασμού του ΟΑΥ, περιλαμβάνονται και διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τους προσωπικούς ιατρούς για παιδιά και τους προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες. Για τους παιδίατρους, για παράδειγμα, οι €100.000 αντιστοιχούν σε περίπου 900 παιδιά εγγεγραμμένα στον κατάλογό τους και όχι σε 1.100 ενήλικες που αντιστοιχούν στους προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες. Επίσης, ανάλογα με τη σύνθεση και τα χαρακτηριστικά των δικαιούχων που θα έχει ο κάθε γιατρός εγγεγραμμένους στον κατάλογό του θα λαμβάνει και τη σχετική αναλογία «μονάδων», όπως αυτή έχει ήδη ετοιμαστεί από τον ΟΑΥ.

Για τους παιδίατρους, για παράδειγμα, εάν τα παιδιά που θα έχουν στον κατάλογό τους θα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 0-3 ετών, 4-7, 8-18  οι «μονάδες» θα διαφοροποιούνται, ως εκ τούτου και η αμοιβή θα είναι διαφορετική (για τα πιο μικρά παιδιά μεγαλύτερη). Το ίδιο θα ισχύει και αντίστροφα για τους γιατρούς που θα έχουν ενήλικες δικαιούχους στον κατάλογό τους και ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα των ατόμων αυτών (16-50, 51-70 και άνω των 70) θα λαμβάνει ο γιατρός τις σχετικές «μονάδες» και θα αμείβεται κατ’ αναλογία. Η αναλογία δηλαδή €100.000 ανά 1.100 δικαιούχους αποτελεί μια ένδειξη για τον υπολογισμό των αμοιβών των γιατρών από τον ΟΑΥ αφού ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα το ποσό ανά δικαιούχο διαφοροποιείται.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ