2017-12-18 09:35:12
Φωτογραφία για Δέκατο ετήσιο μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α'
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017, λειτούργησε και κήρυξε στον Καθεδρικό Ιερό ναό του Αγίου Αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου στη Λευκωσία.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος τέλεσε το δέκατο ετήσιο μνημόσυνο του προκατόχου του, μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Α΄.

Στο κήρυγμά του ο Μακαριώτατος ερμηνεύοντας τη σημερινή ευαγγελική περικοπή (Λουκ. ιδ΄ 16-24 – παραβολή του δείπνου) τόνισε ότι ο Θεός καλεί όλους μας.

Και είναι φοβερό να αρνηθούμε την κλήση Του προβάλλοντας τις ανόητες προφάσεις των αρνητών της Παραβολής. Είναι προφάσεις μικρές και υποκριτικές, που ξεσκεπάζουν την κακή διάθεση των προσκεκλημένων. Διότι όλοι τους είχαν ειδοποιηθεί από καιρό για το δείπνο αυτό.

Θα μπορούσαν να είχαν ρυθμίσει το πρόγραμμά τους, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν. Αυτές οι προφάσεις όμως επιπλέον δείχνουν πόσο μας περισπούν και μας δένουν οι φροντίδες της ζωής, η εργασία μας και οι οικογενειακές μας υποχρεώσεις.


Η αιτία για την οποία ο κάθε προσκεκλημένος αρνήθηκε την πρόσκληση του Κυρίου στο Δείπνο ήταν ο εγωισμός. Ήθελε ο καθένας απ’ αυτούς να καταπιαστεί με την ασχολία, που κατά την δική του γνώμη θα ήταν ωφέλιμη και θα του παρείχε σιγουριά στη ζωή του. Και εξαιτίας αυτού του εγωισμού, προτίμησε να απουσιάζει από το δείπνο της Βασιλείας του Θεού, διότι πίστευε ότι θα πετύχει στην επίγεια πορεία της ζωής του.

Ο Μακαριώτατος, επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως δέκα ετών από την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Α΄, αναφέρθηκε στην πολύπλευρη προσωπικότητα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, εξαίροντας την προσφορά του στην Εκκλησία της Κύπρου και τονίζοντας ότι κατέλειπε μνήμη ενός γνήσιου, αγνού και ειλικρινούς πατριώτη που πάλευε για τα δίκαια του λαού του, και ως Αρχιεπίσκοπος κράτησε στοιβαρά στα χέρια του το εθνικό θέμα και αντιστάθηκε σε όλες εκείνες τις θύελλες που φυσούσαν από παντού.

Δεν επέτρεψε να κλείσει το εθνικό θέμα με μια προδοτική συμφωνία, η οποία θα τερμάτιζε την παρουσία του ελληνικού κυπριακού λαού στη γη των πατέρων του.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε τρισάγιο από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β΄ στον τάφο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου Α΄ στο παλαιό κοιμητήριο Λευκωσίας, παρά τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ