2017-12-18 19:36:38
Φωτογραφία για Στρατηγείο του ΝΑΤΟ το τρίτο Σώμα Στρατού (NRDC-GR)
► Η άσκηση που χρησίμευσε ως «προκάλυψη» του Π. Καμμένου για να απουσιάσει από τις συζητήσεις με τον Τ. Ερντογάν.

► Στην άσκηση «Γόρδιος Δεσμός 2017», συμμετείχαν 1.167 στρατι­ωτικοί από 16 χώρες.

► Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ παρέστησαν με πολιτικά αντί των υπουργών Άμυνας κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Μια σημαντική στιγ­μή στην ιστορία του Γ’ Σώματος Στρα­τού, ως Σώματος Ταχείας Ανάπτυξης του NATO (NRDC-GR), καταγράφηκε στις 7 Δεκεμ­βρίου στην Άσσηρο, με την τελι­κή φάση της άσκησης «Gordian Knot 2017». Η άσκηση «Γόρδιος Δεσμός 2017» αποτελούσε την αξιολόγηση του Γ' Σώματος Στρα­τού σε εθνικό επίπεδο ως διακλαδικού στρατηγείου, στο πλαίσιο της ετοιμότητας ανάληψης απο­στολών σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο το διάστημα από 1ης Ιουλίου 2018 έως 30 Ιουνίου 2019.

Στην άσκηση, που διεξήχθη το δι­άστημα 27 Νοεμβρίου - 7 Δεκεμβρίου 2017, συμμετείχαν 1.167 στρατιωτικοί από 16 χώρες και, σύμφωνα με τον διοικητή του Γ’ Σ.Σ./NRDC-GR, Αντιστράτηγο Δημήτρη Μπίκο, «την εθνική αξιο­λόγηση του στρατηγείου θα ακο­λουθήσει η αντίστοιχη ΝΑΤΟϊκή, στο πλαίσιο της άσκησης “Trident Jaguar 2018” (“TRJR Ί8”), που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2018».


Από την πλευρά του, ο έμπειρος σε ΝΑΤΟϊκά και διεθνή θέματα επιτελάρχης του NRDC-GR, υποστρά­τηγος Χρίστος Δρίβας, μιλώντας με τους δημοσιογράφους στάθηκε ιδιαίτερα στη για πρώτη φορά λει­τουργία σε επίπεδο άσκησης νέου Μικρού Κέντρου Επιχειρήσεων (Κέντρου Συντονισμού Επικοινωνιακών Επιχειρήσεων με νέες δυ­νατότητες ηλεκτρονικού πολέμου), ενώ επίσης για πρώτη φορά συμμετείχαν τέσσερις φοιτητές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Αριστοτέλειο και άλλα ΑΕΙ, ως «εν ενεργεία προσκεκλημένοι (embedded) δημοσιογράφοι».

Ενώ αυτά γίνονταν στην Άσσηρο, σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων, στην Αθήνα, εξελισσόταν η επίσημη υποδοχή του Τούρκου προέδρου, Τ. Ερντογάν, απόντος του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αφού -τυπικά- είχε συμφωνηθεί να μη συνοδεύει αντίστοιχα τον Τούρκο πρόεδρο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Τυχαία ή όχι λόγω της άσκησης, προσυνεννοημένα ή όχι από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών κατά τη διαδικασία προετοιμασίας της επίσκεψης, γεγονός είναι ότι είχαν προηγηθεί δύο φορές, το περασμένο 15ήμερο, λεκτικές κορώνες του Έλληνα υπουργού με αποδέκτη την Άγκυρα. Η τελευ­ταία μάλιστα ακούστηκε στη διάρκεια του εορτασμού του προστάτη του Π.Ν., Αγίου Νικολάου, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ακρι­βώς την προηγουμένη της άφιξης Ερντογάν. Στην επίσημη υποδοχή του Τούρκου προέδρου, πάντως, έδωσε το «παρών» ο αρχηγός ΓΕ­ΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος ήταν ντυμένος με... πολιτικά, ενώ με πολιτικά ήταν αντίστοιχα και ο Τούρκος γενικός επιτελάρχης.

ΤΡΙΜΕΡΗΣ

Η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελ­λάδας και Αιγύπτου (Χρ. Φωκαΐδης, Π. Καμμένος, στρατηγός Σεντκί Σόχμπι) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Λευκωσία, υπό τις «παρασκηνιακές ευλογίες» των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αποτελώντας έτσι μια σαφή «απάντηση» για τη στάση του Τούρκου προέ­δρου, Τ. Ερντογάν, και σε όσα εκεί­νος λέει και πράττει, προβάλλοντας τις «ηγεμονικές» του προθέσεις και τάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ταυτόχρονα, ο Αιγύπτιος υπουρ­γός πραγματοποίησε επίσημη δι­μερή επίσκεψη στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της οποίας υπέγραψε ένα σημαντικό Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για επιχειρήσεις αεροναυτικής έρευνας και διάσωσης εντός των FIR Λευκωσίας και Καΐρου. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη Αιγύπτιου υπουργού Άμυνας από το 1960, όταν αναγνω­ρίστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, με την πρώτη να γίνεται το 2015 - στοιχείο ενδεικτικό του άριστου επιπέδου των διμερών στρατιωτικών σχέσεων που διαμορφώνο­νται ανάμεσα στις δύο χώρες. Σημειωτέον ότι έχει προηγηθεί (3-7 Δεκεμβρίου) με απόλυτη επιτυχία συνδυασμένη άσκηση των Ενό­πλων Δυνάμεων Κύπρου - Ισραήλ, που περιλάμβανε τις επιμέρους ασκήσεις «Νικοκλής-Δαυίδ», «Ιάσων 2/2017» και «Ονήσιλος-Γεδεών 2/2017».

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ[email protected]

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-16/12/2017 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ