2012-05-27 09:30:56
Φωτογραφία για XANEΣ ΣΒΟΜΠΟΝΤΑ: ''ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ''
«Υπάρχει περιθώριο για αλλαγές» στο μνημόνιο τονίζει ο πρόεδρος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Αν μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν συγκροτηθεί στην Ελλάδα μια κυβέρνηση που να είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει τη δύσκολη, πλην αναγκαία, οδό των μεταρρυθμίσεων, η έξοδος από την ευρωζώνη δεν μπορεί να αποκλειστεί. Καμία αμφιβολία περί της κοινής γραμμής που έχει πλέον διαμορφωθεί έναντι της Αθήνας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) δεν αφήνει στη συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Χάνες Σβόμποντα. 

Ο 66χρονος Αυστριακός και πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος επισκέφθηκε την Παρασκευή την Αθήνα, μία εβδομάδα μετά τον Μάρτιν Σουλτς, βρίσκεται σε απόλυτη σύμπνοια με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι αν η Ελλάδα δεν σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της η χρηματοδότησή της θα σταματήσει και μια έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι αδύνατη. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;


«Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να εφαρμόσει ένα δύσκολο αλλά σημαντικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η εφαρμογή του προγράμματος είναι απαραίτητη ώστε η Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες - είτε εντός είτε εκτός ευρωζώνης. Η ένταξη στο ευρώ δεν δημιούργησε τα προβλήματα της Ελλάδας, απλώς τα έκανε πιο ορατά. Η έξοδος από την ευρωζώνη δεν αποτελεί εναλλακτική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά ίσως να είναι η συνέπεια της μη συγκρότησης μιας κυβέρνησης που να είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι».

Υπάρχει περιθώριο για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου;

«Πρέπει να είναι δυνατή η βελτίωση του μνημονίου και ο καθορισμός ρεαλιστικών χρονοδιαγραμμάτων για τα οικονομικά προγράμματα προσαρμογής. Χρειάζεται επίσης ευελιξία ώστε να βοηθηθούν όσοι πολίτες έχουν επηρεαστεί δραματικά από το μνημόνιο και τις απαιτήσεις της τρόικας. Πρέπει να διορθώσουμε τις κοινωνικές ανισορροπίες, εφαρμόζοντας μια αυστηρή φορολογική πολιτική, εστιάζοντας ειδικότερα στους πλουσιότερους. Ωστόσο, όλες αυτές οι αλλαγές μπορούν να επιτευχθούν από μια κυβέρνηση δεσμευμένη στις αρχές του μεταρρυθμιστικού προγράμματος».

Συμφωνείτε με την ιδέα διεξαγωγής δημοψηφίσματος ώστε η Ελλάδα να αποφασίσει αν θέλει ή όχι να παραμείνει στην ευρωζώνη;

«Εναπόκειται στους έλληνες πολιτικούς να καταστήσουν σαφές στους πολίτες ότι η συμπεριφορά τους στην κάλπη θα είναι καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Οι πολιτικοί άλλων χωρών θα έπρεπε να απόσχουν από απειλές και αλαζονικά σχόλια».

Απογοητευθήκατε από την αποτυχία των ελληνικών πολιτικών κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές; Τι θα λέγατε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

«Πολλοί από εμάς απογοητευθήκαμε πάρα πολύ που δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση, διότι η Ελλάδα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να διατυπώσει μια σαφή και ρεαλιστική στρατηγική για το πώς σκοπεύει να κρατήσει τη χώρα μέσα στην ευρωζώνη και ποια είναι η μεταρρυθμιστική του ατζέντα για την Ελλάδα. Δεν φθάνουν οι γενικές διακηρύξεις και οι συναντήσεις με αριστερούς ηγέτες. Εχει την ευκαιρία να γίνει σαφέστερος και θα έπρεπε να το πράξει πριν από τις εκλογές του Ιουνίου».

Είστε ενήμερος περί σχεδίων προετοιμασίας των ευρωπαϊκών θεσμών για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη;

«Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο για την ίδια όσο και για τη συνοχή της ευρωζώνης. Ο ελληνικός λαός θα λάβει όμως αυτή την απόφαση και θα πρέπει να την αποδεχθούμε. Φοβάμαι ότι η σημερινή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική δεν είναι επαρκώς ισχυρή για να προστατεύσει την ευρωζώνη από τις συνέπειες μιας πιθανής αποχώρησης. Πρέπει να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε το τείχος προστασίας».

Τι σημαίνει η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ για το μέλλον της Ευρώπης; Θα τα καταφέρει στα φιλόδοξα σχέδιά του όπως η έκδοση ευρωομολόγων;

«Η εκλογή Ολάντ είναι σημείο-καμπή για την οικονομική πολιτική στην Ευρώπη. Αισθάνομαι ότι υπάρχει ακόμη ισχυρή αντίσταση για αλλαγή σε θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης. Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εδώ και καιρό υποστηρίζουν μιαν άλλη πολιτική ανάπτυξης, βρήκε την ισχυρή υποστήριξη του νεοεκλεγέντος προέδρου. Καθώς όμως η πολιτική της λιτότητας, την οποία με υπέρμετρο ζήλο πολλοί υποστηρίζουν, έχει αποτύχει να φέρει αποτελέσματα επειδή ενίσχυσε την ύφεση, πρέπει να εφαρμόσουμε μια νέα στρατηγική. Αυτή μπορεί να είναι μόνο ευρωπαϊκή, με ισχυρότερο ρόλο για την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με τα ευρωομόλογα. Ορισμένες προτάσεις για την προώθηση δημοσίων επενδύσεων ώστε να επιστρέψουν στα προ της κρίσεως επίπεδα βρίσκονται επίσης στο τραπέζι. Είναι σημαντικό να αλλάξει ο "χρυσός κανόνας" της δημοσιονομικής περιστολής σε έναν "χρυσό κανόνα" ισορροπίας του προϋπολογισμού μέσω επενδύσεων για την ανάπτυξη».

''ΤΟ ΒΗΜΑ''
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Λαγκάρντ έχει δίκιο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Λαγκάρντ έχει δίκιο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ