2012-05-27 10:00:34
Φωτογραφία για ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ: ''ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ''
Αποτελούμε εναλλακτική πολιτική για να βγεί η χώρα απο το αδιέξοδο

Με την πεποίθηση ότι «η προοπτική της συμμετοχής στη διακυβέρνηση της χώρας και η καθιερωμένη ειλικρινής σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ψηφοφόρους του επιβάλλουν να υπάρξουν άμεσα υπερβάσεις και πυκνές εξελίξεις που να πείθουν για την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πράξη τις διακηρύξεις του», ο νεοεκλεγείς βουλευτής Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, δίνει το «στίγμα» του για το πώς πρέπει να βαδίσει το κόμμα του, ώστε να δώσει ελπίδα για διέξοδο από την κρίση.

Μπορεί τώρα ο κ. Σταθάκης να «δοκιμάζεται» στην πολιτική, αλλά στον τομέα της Οικονομίας είναι «δοκιμασμένος» από χρόνια, καθώς μετά τις σπουδές του στα πανεπιστήμια της Αθήνας και του Νιουκάστλ και μετά από τη θητεία του, ως επισκέπτης ερευνητής, στα πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης και του Χάρβαρντ, εκλέχθηκε καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας και αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.


Η αντίδραση των Ελλήνων στα όσα τραβάνε από την επιβολή των όρων των μνημονίων ήταν δεδομένη, αλλά περιμένατε να ενισχύσει τόσο πολύ τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ;

Οι εκλογές επιβεβαίωσαν την αντίθεση της πλειοψηφίας των πολιτών στο μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ασκήσει την πιο συστηματική και μεθοδική κριτική και είχε επιμείνει ότι η «πολιτική του μνημονίου δεν προστατεύει τη χώρα από τη χρεοκοπία, αλλά μάλλον οδηγεί στη χρεοκοπία». Τα καταθλιπτικά οικονομικά αποτελέσματα του μνημονίου 1 οδήγησαν στη διάρρηξη των παραδοσιακών κοινωνικών συμμαχιών των δύο κομμάτων που είχαν κυβερνήσει τον τόπο. Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε ίσως την αναμενόμενη, αλλά αποτέλεσε σαφή επιλογή των πολιτών έναντι των εναλλακτικών πολιτικών σχηματισμών της Αριστεράς ή αντιμνημονιακών δυνάμεων από άλλους πολιτικούς χώρους.

Αυτό το 17% που έβγαλαν οι κάλπες φάνηκε πως δεν ήσασταν σε θέση να το διαχειριστείτε, εκτός και αν ήταν τόσο αναπάντεχο που δεν προλάβατε να το συνειδητοποιήσετε;

Τα εκλογικά αποτελέσματα αναμφίβολα έθεσαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία θέση, που μπορεί να προέκυψε αναπάντεχα, αλλά επιτάχυναν, σε κάθε περίπτωση, τη διαδικασία συγκρότησης ενός θετικού προγραμματικού λόγου. Οι ιδέες υπήρχαν από πριν σε μεγάλο βαθμό. Όμως, η προοπτική της συμμετοχής στη διακυβέρνηση της χώρας και η καθιερωμένη ειλικρινής σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ψηφοφόρους του επιβάλλουν να υπάρξουν άμεσα υπερβάσεις και πυκνές εξελίξεις που να πείθουν για την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πράξη τις διακηρύξεις του. Επιπρόσθετα, η σύνθετη πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη επιβάλλει να μεγιστοποιήσουμε, με άκρως πειστικό τρόπο, τα περιθώρια που υπάρχουν ή μάλλον τις δυνατότητες που ανοίγονται από τις γοργές πολιτικές ανακατατάξεις σε αρκετές χώρες της ΕΕ.

Με άλλα λόγια, θέλετε να κυβερνήσετε ή προτιμάτε την αντιπολίτευση, που δεν κοστίζει και τίποτε σχετικά με το πρώτο;

Και να θέλαμε τον πιο βολικό ρόλο της αντιπολίτευσης, τώρα πια είναι αργά για να γυρίσουμε πίσω. Οι πολίτες ήδη μας εμπιστεύτηκαν με τρόπο που επιβάλλει να κινηθούμε προς την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών, στο μέτρο και με το ειδικό βάρος που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.

Σε λίγες μέρες έχουμε και πάλι εκλογές. Περιμένετε τα ίδια ποσοστά ή ετοιμάζεστε τώρα για το ενδεχόμενο μεγαλύτερων ευθυνών;

Όλα τα ενδεχόμενα είναι, φυσικά, ανοικτά. Ελπίζουμε να πείσουμε περισσότερους πολίτες ότι, όντως, αποτελούμε εναλλακτική προοπτική, ικανή να βγάλει τη χώρα από το σημερινό τέλμα και αδιέξοδο.

Επειδή μας έχετε μπερδέψει αρκετά, τελικά, με ποια άποψη είσαστε; Με την «επανεξέταση» του μνημονίου, που δηλώσατε στην τρόικα, ή με την «καταγγελία», την «ακύρωση» ή ό,τι άλλο μας λέτε εντός των συνόρων μας;

Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένος. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι, φυσικά, η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα και, μάλιστα, στον αντίποδα των μέτρων του μνημονίου. Οι μισθοί και οι δαπάνες πρέπει να σταθεροποιηθούν, χωρίς περαιτέρω περικοπές, τα έσοδα να αυξηθούν οριακά, αλλά με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Η δανειακή σύμβαση πρέπει, συνεπώς, να αποσυνδεθεί από την πολιτική που ασκείται στην Ελλάδα. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και, αν αυτό ονομάζεται καταγγελία, επαναδιαπραγμάτευση ή ακύρωση είναι δευτερεύον.

Παράλληλα, το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους είναι προφανώς δεδομένο και πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να γίνει βιώσιμο. Κατά προτεραιότητα, διεκδικούμε την αναστολή για τρία χρόνια της καταβολής των τόκων, καθώς, εν μέσω τόσο μεγάλης ύφεσης, είναι μάλλον αδύνατο να πληρώνονται 12 με 14 δισ. τον χρόνο.

Δηλώσατε προ ημερών ότι το σενάριο των έμμεσων κρατικοποιήσεων των τραπεζών το έχει προτείνει και το ΔΝΤ. Δηλαδή, μπορούμε να πούμε ότι «παίρνετε γραμμή» από το ΔΝΤ στην εφαρμογή μέτρων του οικονομικού σας προγράμματος;

Απλώς, υπάρχει και στην έκθεση του ΔΝΤ για κάποιον πολύ συγκεκριμένο λόγο. Είναι η πολιτική που επιλέχτηκε από τη βρετανική, την αμερικανική και πληθώρα άλλων κυβερνήσεων, όταν τέθηκε, μετά από την κρίση του 2009, θέμα επανακεφαλαιοποίησης και στήριξης των τραπεζών με δημόσιο χρήμα. Το χρήμα δόθηκε με αντάλλαγμα μετοχές. Η πλειοψηφία των μετοχών πέρασε στο κράτος. Η διοίκηση ασκείται με διάφορους τρόπους. Το σημαντικό είναι ότι έτσι διασφαλίζονται τρία πράγματα. Πρώτον, οι καταθέσεις. Δεύτερον, η καλύτερη ρευστότητα στην οικονομία. Τρίτον, δημιουργούνται καλύτερες προοπτικές αναδιάρθρωσης των χρεών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που είναι στο «κόκκινο».

Αν, όλα πήγαιναν καλά, αλλά παίρνατε αρνητική απάντηση από την τρόικα στις προτάσεις σας για αλλαγή των όρων του μνημονίου, τι θα είχατε να αντιπροτείνετε;

Το υπάρχον μνημόνιο, πρακτικά, έχει ακυρωθεί. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει το πολιτικό υποκείμενο που θα το εφαρμόσει και, ταυτόχρονα, ότι πρέπει, σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον, να τροποποιηθεί. Μία ανελαστική στάση από την Ευρώπη, προφανώς, θα δημιουργήσει μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Εντούτοις, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αλλαγής κλίματος που έχουν προκύψει από το συνδυασμένο αποτέλεσμα των ελληνικών, γαλλικών και γερμανικών εκλογών, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολιτική της ισότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε χώρες, όπως η Ολλανδία, η Ισπανία και αλλού. Ας κρατήσουμε, λοιπόν, την αισιοδοξία μας και ας είμαστε έτοιμοι για σκληρές διαπραγματεύσεις.

paraskinio.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ