2017-12-23 12:54:10
Φωτογραφία για Με σφραγίδα του ΚΥΣΕΑ 70 ελικόπτερα από τις ΗΠΑ
Πρόκειται για μεταχειρισμένα, επιθετικής αναγνώρισης, τύπου OH-58D Kiowa.

Το θέμα της απόκτησης 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης, τύπου OH-58D Kiowa από τα αποθέματα της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού πέρασε χθες το απόγευμα «αιφνιδιαστικά» από το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να υλοποιηθεί «όσο το δυνατόν πιο σύντομα», ώστε να μη χαθούν οι προθεσμίες που έχουν τεθεί από τους Αμερικανούς.

Το πρόγραμμα είχε περάσει προ ημερών και είχε εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής και ήταν απολύτως «ώριμο» για να υλοποιηθεί, καλύπτοντας έτσι ένα επείγον επιχειρησιακό «κενό» για την Αεροπορία Στρατού. «Το να πάρεις κάτι καινούργιο είναι ασφαλώς η καλύτερη επιλογή. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε κάτι τέτοιο σήμερα. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή, είναι όμως η μόνη αυτή τη στιγμή» τόνισε πρόσφατα υψηλόβαθμη πηγή του ΓΕΕΘΑ για το θέμα. Από αυτά τα 70 ελικόπτερα, που είναι μεταχειρισμένα, από τα αποθέματα της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού, και θα αποκτηθούν έναντι μόλις 47.000.000 δολαρίων, μαζί με εξομοιωτές πτήσεων και εκπαίδευσης τεχνικών, αποθέματος ανταλλακτικών και άλλων βοηθημάτων, τα 36 θα είναι για πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση, αποτελώντας τη δύναμη δύο ταγμάτων ελικοπτέρων, άλλα 10 θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά για τη νέα Διακλαδική Σχολή Αεροπορίας Στρατού, που δεν έχει ελικόπτερα, και τα υπόλοι­πα 24 ως ανταλλακτικά.

Τα 36 πλήρως επιχειρησιακά ελικόπτερα αναμένεται να αξιοποιηθούν για την άμυνα των νησιών, συγκροτώντας τοπικούς «Λόχους ελικοπτέρων» σε κάθε μεγάλο νησί του Ανατολικού Αιγαίου και για περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου ετοιμότητας αντίδρασης των δυνάμεων των νήσων.

Σημειώνεται ότι τα παλαιότερα επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64Α+ Apache, που αποκτήθηκαν το δεύ­τερο εξάμηνο του 1995, είναι πλέον 27 ετών, και δεν πρόκειται να αναβαθμιστούν, καθώς το σχετικό πρόγραμμά τους ακυρώθηκε για λόγους οικονομίας, ενώ από τα 12 νεότερα AH-64DHΑ έχουν απομείνει επι­χειρησιακά μόνο 8, αφού τα υπόλοιπά έχουν απολεσθεί σε διάφορα δυστυχήματα
. Συνδυασμός δεδομένων που καθιστούσε «επιβεβλημένη» την ενίσχυση σε επιθετικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρα­τού. Τα Kiowa, μάλιστα, δεν θεωρούνται ως «επιθετικά ελικόπτερα» όπως τα Apache και έτσι δεν περιλαμβάνονται στους σχετικούς περιορισμούς της συνθήκης CFE.

Από τον ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ

(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ-21/12/2017 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ