2017-12-25 10:06:31
Φωτογραφία για Κώστας Τριαντακωνσταντής: ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Γράφει ο: Κώστας Θ. Τριαντακωνσταντής 

Μαθηματικός             

Η Γέννηση του Χριστού αποτελεί το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο γεγονός στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Υιός και Λόγος του Θεού Πατρός λαμβάνει πραγματικό και αληθινό ανθρώπινο σώμα με λογική ψυχή και γεννάται από την Παρθένο Μαρία.

        Ασύλληπτη υπόθεση για το ανθρώπινο μυαλό η Γέννηση του Θεανθρώπου. "Μυστήριο ξένον, ορώ και παράδοξο" λέγει ο ιερός υμνωδός. Ο Άναρχος, ο Ατελεύτητος, ο Αιώνιος, ο Άκτιστος, Eκείνος, ο Οποίος "εκ του μη όντος τα πάντα παρήγαγε" γίνεται και κτίσμα δηλαδή δημιούργημα, χωρίς ταυτόχρονα να χάνει κάτι από τη Θεότητα Του. Τέλειος Θεός κατά πάντα και τέλειος άνθρωπος σε όλα...........      Ο πολυπόθητός Μεσσίας ήρθε. Είναι ο Σωτήρας του ανθρώπου. Αυτό σημαίνει Ιησούς. Είναι ο Εμμανουήλ, με άλλα λόγια, ο Θεός μαζί μας. Ο Μεγάλος, Επισκέπτης μας, το ταπεινό Βρέφος της Βηθλεέμ, που γεννήθηκε μακριά από τα βλέμματα του κόσμου, ζητά να γεννηθεί και στις δικές μας καρδιές, προκειμένου να μας αναγεννήσει ψυχικά
. Να μας πει, ότι οφείλουμε να τον ομολογούμε σε κάθε στιγμή και να ζούμε , όπως γεννήθηκε και έζησε Εκείνος λιτά, και ταπεινά σε όλες τις μορφές, έχοντας πλούσιους τους καρπούς της πίστης και της μετανοίας, εάν αγαπάμε όντως, την πνευματική ζωή.

             Θέλει να μας ειρηνεύσει και να μας αναπαύει εσωτερικά από την αναστάτωση που φέρνουν τα πάθη και οι αδυναμίες μας. Να εξαφανίσει τα πλοκάμια της αδικίας και της εκμετάλλευσης που μαστίζουν τον κόσμο. Να μαλακώσει τη ζωή μας από τη σκληροκαρδία της. Ήρθε να μας τονίσει ότι Εκείνος βρίσκεται στο πρόσωπο του κάθε πονεμένου, πικραμένου, ξεχασμένου, αδικημένου, φυλακισμένου, διψασμένου και περιφρονημένου συνανθρώπου μας. Και επομένως, διακονώντας τον πλησίον μας, που πάσχει και υποφέρει είναι σα να διακονούμε τον Ίδιο τον Χριστό μας.

          Πολλοί πιστεύουν πως το νόημα των Χριστουγέννων έχει χαθεί μέσα στη καταναλωτική μανία που έχει κυριέψει τον άνθρωπο. Ο καταναλωτισμός που συνυπάρχει με την φτώχεια σε διαμετρικά αντίθετες κοινωνικές ομάδες και περιοχές του πλανήτη είναι τα σημεία των καιρών. Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι κάτι το διαχρονικό. Και αυτό το ξέρει καλά η καρδιά όλων, που περιμένει κάθε χρόνο τούτη τη γιορτή για να αναγεννηθεί, για να προσφέρει και να λάβει αγάπη. Τα δώρα, η λάμψη, κάλαντα και η χαρά αυτών των ημερών συμβολίζουν τη γενναιοδωρία που όλοι έχουν ανάγκη.

      Το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων, είναι μήνυμα αγάπης και συμφιλίωσης των ανθρώπων και παράλληλα κίνητρο για περισυλλογή και αναθεώρηση των αντιλήψεων μας. Αποτελεί την αφορμή για την πραγματοποίηση της αυτοκριτικής μας, της ιεράρχησης των αντιλήψεων μας και η αφετηρία ενός καινούργιου ξεκινήματος.

          Τα Χριστούγεννα είναι κατεξοχήν γιορτή της αγάπης, της φροντίδας και του ενδιαφέροντος για τον εαυτόν και για τους άλλους γύρω μας. Δώρα, χαρά, φροντίδα και έγνοια για τον συνάνθρωπο είναι το χριστουγεννιάτικο μήνυμα, το πραγματικό πνεύμα των γιορτών. Χιλιάδες μικρές και μεγάλες κινήσεις μπορούν να δώσουν χαρά στους γύρω. Δεν είναι τα χρήματα σε ένα τραπεζικό λογαριασμό. Η βοήθεια ηλικιωμένων στη διάβαση κεντρικών δρόμων, η επίσκεψη σε ένα ορφανοτροφείο, σε ένα νοσοκομείο ή γηροκομείο, η προσφορά ρούχων και φαγητού σε άστεγους ανθρώπους, η παραχώρηση προτεραιότητας σε εγκυμονούσες, η συμμετοχή σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, η εθελοντική προσφορά αίματος και άλλα πολλά.

       Να επαναφέρουμε στο λεξιλόγιο και στη καρδιά μας τη λέξη αλληλεγγύη ως στάση ζωής και όχι σαν επίδειξη της ματαιοδοξίας μας.  Όλα τα παραπάνω ή μέρους αυτών να τα προσφέρουμε απλόχερα στους συνανθρώπους μας και να είμαστε σίγουροί ότι επιτελούμε το καθήκον μας, χωρίς φυσικά με τάσεις αυτοπροβολής ή επιδιώκοντας τη δημοσιότητα. Σεμνά και χωρίς υστεροβουλία.

         Η απολαβή από όλα αυτά; Άρωμα Χριστουγέννων! Από αυτό που δεν πωλείται σε κανενός είδους κατάστημα. Που δεν έχει τιμή και είναι ανεκτίμητης αξίας.

       Μπορεί λοιπόν ο καθένας να αγοράζει και να χαρίζει δώρα στους αγαπημένους του και συγχρόνως να διαθέτει περισσεύματα αγάπης στην ανθρωπότητα γιατί "Τα Χριστούγεννα δεν είναι τόσο για να ανοίγεις δώρα, όσο να ανοίγεις την καρδιά σου". Και αυτό μπορεί να γίνει όχι μόνο κάθε 25η Δεκεμβρίου, αλλά και τις 365 ημέρες του έτους.

     Ας ψάλλουμε, όχι μόνο με τα χείλη μας, αλλά με όλο μας το είναι το 

"Χριστός γεννάται δοξάσατε, Χριστός εξ ουρανών απαντήσατε".

Καλά Χριστούγεννα σε όλους......
ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ