2017-12-26 15:51:06
Φωτογραφία για Το ασταθές φορολογικό περιβάλλον και η ρευστότητα, πηγές άγχους για τους CEOs
Το ασταθές πολιτικό και φορολογικό περιβάλλον, η εξασφάλιση ρευστότητας, η δυσκολία τραπεζικής χρηματοδότησης και το προβληματικό cash flow, που συνεπάγεται ταμειακή δυσκολία πληρωμών, δημιουργούν άγχος και πίεση τους σημερινούς CEOs. Οι Έλληνες διευθύνοντες σύμβουλοι, παράλληλα, με τα παραπάνω προβλήματα κατατάσσουν στις βασικές αιτίες πίεσης και άγχους την αδυναμία πραγματοποίησης αναπτυξιακών κινήσεων, την περιορισμένη ζήτηση σε συνδυασμό με την αύξηση του ανταγωνισμού, την πίεση των τιμών, που οδηγούν σε δυσκολία αύξησης των εσόδων, αλλά και την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης.

Τα παραπάνω ευρήματα ανέδειξε πρόσφατη έρευνα, που διεξήγαγε η ICAP Group, για λογαριασμό της ΕΑΣΕ, στο πλαίσιο της εσπερίδας “Ενδιαφέροντος Γενικού Διευθυντή”. Η έρευνα αποτυπώνει την κατάσταση και τις επιθυμίες των Ελλήνων CEOs, τους μεγαλύτερους προβληματισμούς και τις προκλήσεις της καριέρας τους
. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΣΕ, President & CEO της ICAP Group, κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, παρουσιάζοντας την έρευνα, επιπρόσθετες πηγές, που και δημιουργούν άγχος και μεγάλη πίεση  στους Έλληνες CEOs, είναι η δυσκολία εισπράξεων, ο  κίνδυνος των επισφαλειών, το Cost-Cutting, που περιορίζει τις δυνατότητες δράσης, η εφαρμογή προγραμμάτων σημαντικών αλλαγών (απολύσεις, μειώσεις μισθών). Επιπλέον άγχος στους Έλληνες CEOs προσθέτει η πίεση για καλύτερα αποτελέσματα και για περισσότερες ώρες εργασίας, αλλά και ο φόβος για απώλεια της θέσης ή για υποβάθμιση του ρόλου.

Διαφυγή στο εξωτερικό

Ο κ. Κωνσταντέλλος αναφέρθηκε, επίσης, στα αποτελέσματα που επιφέρει η παραμονή των στελεχών, για πολλά χρόνια, στις ανώτατες βαθμίδες της ιεραρχίας. Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε επισημαίνοντας πως οι εταιρείες πρέπει να προσαρμόσουν την κουλτούρα τους, προκειμένου διαχειρίζονται αποτελεσματικά εργαζόμενους σε μεγαλύτερες ηλικίες, σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα.

Σύμφωνα με όσα τόνισε, οι εταιρείες θα πρέπει να βρουν τρόπους να αξιοποιήσουν καλύτερα τα έμπειρα ανώτατα στελέχη, αποφεύγοντας ταυτόχρονα το “μπλοκάρισμα” ικανών στελεχών λόγω της μακρόχρονης παραμονής σε C-Level θέσεις μεγαλύτερων σε ηλικία συναδέλφων τους. Το γεγονός αυτό, όπως τόνισε, δημιουργεί το σοβαρό κίνδυνο να “χαθούν” ικανά και φιλόδοξα διευθυντικά στελέχη ηλικίας 38-48 ετών, τα οποία θα επιλέξουν τη διαφυγή στο εξωτερικό για αναζήτηση νέων επαγγελματικών ευκαιριών.

Σε ερώτηση της έρευνας “Θα εξέταζες σήμερα μια μετακίνηση στο εξωτερικό (είτε με την εταιρεία σου, είτε σε κάτι καινούργιο)”, το 40% των CEOs απαντά “μάλλον ναι, αλλά μόνο με καλύτερες προϋποθέσεις (για παράδειγμα ανώτερη θέση, καλύτερες αποδοχές, πιο ελκυστική χώρα)”. Υπάρχει και ένα ποσοστό 15% που απαντά κατηγορηματικά “Σίγουρα ναι”, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 40% δηλώνει ξεκάθαρα “Όχι”. “Θα δούμε περισσότερους CEOs να παραμένουν στην κορυφή σε ηλικίες 64-67 ετών. Θα δούμε περισσότερα ικανά και φιλόδοξα διευθυντικά στελέχη 38-48 ετών να φεύγουν στο εξωτερικό”, σημειώνει η έρευνα.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε ηλεκτρονικά από την ICAP Group, διενεργήθηκε σε δείγμα 800 CEOs (συμπεριλαμβανομένων των Μελών της ΕΑΣΕ).
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ