2018-01-01 19:34:17
Φωτογραφία για Κύπρος: Οι προκλήσεις των τραπεζών το 2018
Με μια σειρά προκλήσεων και ανοικτά μέτωπα αναμένουν τα πιστωτικά ιδρύματα το 2018. Από τη μια είναι η κληρονομιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις και τα χαμηλά επιτόκια που επιβαρύνουν την εισοδηματική τους βάση. Στις προσκλήσεις προστίθεται και η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς οι τραπεζίτες, τέσσερα χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, κρίνουν ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για την εισαγωγή νέων μεθόδων αξιολόγησης και μισθοδοσίας του προσωπικού.

Η αποφυγή των αυτόματων προσαυξήσεων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα στα εργασιακά των τραπεζών, ενώ μεγάλο θέμα που πρέπει να διαχειριστούν οι διοικήσεις είναι και η στήριξη που θα έχουν από τη συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων.

Με κάθε ευκαιρία τα τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι θα χρηματοδοτήσουν κάθε βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο αλλά και τις ανάγκες των απλών νοικοκυριών στη στεγαστική και καταναλωτική πίστη, με βάση την πιστοληπτική τους ικανότητα. Αν και τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών παραμένουν ισχυρά, το 2017 κλείνει με σημαντικές πιέσεις των αυξημένων προβλέψεων που έκαναν τους προηγούμενους μήνες, που έφεραν τον βαθμό κάλυψης των δανείων πιο κοντά στο 50%.


Οι τραπεζίτες ευελπιστούν ότι η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη από την υφιστάμενη σε ό,τι αφορά την κερδοφορία τους. Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ζημιές €553 εκατ. για το εννεάμηνο του 2017 έναντι κερδών €62 εκατ. το εννεάμηνο του 2016.

Οι ζημιές της Ελληνικής Τράπεζας διαμορφώθηκαν στα €17,8 εκατ. το εννεάμηνο του 2017 έναντι κερδών €5 εκατ. το εννεάμηνο του 2016. Ζημιές €63,3 εκατ. ανακοίνωσε για το εννεάμηνο του 2017 και η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα έναντι κερδών €53,9 εκατ. το εννεάμηνο του 2016.

Οι διοικήσεις των τραπεζών θέλουν να κερδίσουν τη μεγάλη «μάχη» των κόκκινων δανείων που θα τους επιτρέψει να επικεντρωθούν στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Οι τραπεζίτες δηλώνουν ότι οι τράπεζες είναι αποφασισμένοι να «χτυπήσουν» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που έχουν μεγάλη ακίνητη και κινητή περιουσία και δεν αποπληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Το 2017 καταγράφηκαν σημαντικές ενέργειες από πλευράς των τριών συστημικών τραπεζών, Τράπεζας Κύπρου, Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Ελληνικής για αντιμετώπιση των προκλήσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αναμένουν η Βουλή να ψηφίσει την τιτλοποίηση δανείων, ένα επιπρόσθετο εργαλείο για τη μείωση των προβληματικών δανείων.

Ξένοι αναλαμβάνουν τα NPLs

Περίπου 1.000 εργαζόμενοι κατά πλειοψηφία Κύπριοι και μετά ξένοι έχουν αναλάβει να διαχειριστούν το προβληματικό χαρτοφυλάκιο των τριών πιστωτικών ιδρυμάτων. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κυπριακών νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα τα διαχειρίζονται πλέον ξένες εταιρείες με εμπειρίες στις χορηγήσεις που δεν εξυπηρετούνται αλλά και στις λύσεις που μπορούν να δοθούν για να επανέλθουν στο status να εξυπηρετούνται κανονικά και να είναι βιώσιμα. Δάνεια €10 δισ. είναι στο μικροσκόπιο των τριών ξένων πλατφόρμων που έχουν συσταθεί από τις τρεις συστημικές τράπεζες για να επιταχύνουν τη μείωση των προβληματικών δανείων.

Στην τραπεζική ονοματολογία έχουν μπει η Pepper, η Altamira και η APS. Η Τράπεζα Κύπρου έχει συνολικά στον ισολογισμό της μη εξυπηρετούμενα δάνεια €9,2 δισ. Ήρθε σε συμφωνία συνεργασίας με την εταιρεία εξυπηρέτησης δανείων, Pepper Cyprus Limited και θα εστιάσει στη διαχείριση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου €800 εκατ. περίπου για ΜΕΔ που αφορούν σε μικρομεσαίους και δάνεια ιδιωτών.

Σε αντίθεση με την πλατφόρμα της Τράπεζας Κύπρου που θα λειτουργεί εσωτερικά της τράπεζας, οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες, η Ελληνική και η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, ανακοίνωσαν τη σύμπραξη με εταιρείες που θα αναλάβουν εκτός των τραπεζών τα NPLs.

Στην Ελληνική Τράπεζα ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2017 τη λειτουργία της η APS, η εταιρεία που συστάθηκε για να διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της Ελληνικής Τράπεζας. Όσον αφορά τη ΣΚΤ, σε συνεργασία με την ισπανική Altamira ίδρυσε την Altamira Asset Management (Cyprus), η οποία θα πιάσει δουλειά τον Ιανουάριο του 2018.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ