2018-01-03 11:59:20
Φωτογραφία για «Οι τρεις ανακρίβειες του Υπουργείου Υγείας για το κόστος του συστήματος υγείας το 2019»
Γράφει ο Κώστας Μπαργιώτας, Βουλευτής Λάρισας – Δημοκρατική Συμπαράταξη

Health Report.gr

Ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει κραυγαλέες περικοπές στην υγεία. Είναι 350 εκατομμύρια τον χρόνο μόνο για τα νοσοκομεία και άλλα τόσα περίπου οι επιμέρους περικοπές από τα λειτουργικά έξοδα του Υπουργείου μέχρι τις παροχές για τους ασφαλισμένους.

Θα δώσω ένα παράδειγμα: οι τετρακόσιες προσλήψεις που διαφημίζει εδώ και πολύ καιρό ο κ. Πολάκης –και που μακάρι να τις κάνει, γιατί είναι χρήσιμες – μετά βίας ξεπερνούν τα 17 εκατομμύρια τον χρόνο. Οι περικοπές είναι 350. Είναι τέτοια η διαφορά.

Όταν πρόσφατα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων έθιξα το ζήτημα, δέχθηκα πυρά από τον κ. Πολάκη ότι δεν ξέρω να διαβάζω, ότι δεν ξέρω μαθηματικά, ότι δεν είναι περικοπές, ότι ο ΕΟΠΥΥ θα αυξήσει τις πληρωμές προς τα νοσοκομεία, ότι αυτά που διαβάζω στους πίνακες ως περικοπές δεν είναι.


Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει η Κυβέρνηση είναι πολύ συγκεκριμένο. Για να επιτύχει το υπερπλεόνασμα που επιδιώκει, περικόπτει 600 εκατομμύρια ακριβώς από τα νοσοκομεία. Αυτά τα 600 εκατομμύρια του χρόνου τέτοια εποχή, αν της βγει ο προϋπολογισμός, θα γίνουν επιδοτήσεις, επιδόματα και δωρεές.

Αν δεν της βγει ο προϋπολογισμός, θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα εκλογικές παροχές. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δημιουργεί ένα «μαξιλάρι» για προεκλογικό αγώνα, αν και όταν χρειαστεί.

Ο κ. Ξανθός λέει ότι «Το όριο των αγορών δεν μειώνεται». Είναι η πρώτηανακρίβεια. Το όριο των αγορών των νοσοκομείων μειώνεται από 4,3 στα 3,7. Στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται είναι ότι τα νοσοκομεία θα «κλείσουν» το 2018 φορτώνοντας όλα τους τα χρέη το 2019.

Η δεύτερη ανακρίβεια, που την είπαν ο κ. Πολάκης και ο κ. Ξανθός και την αναπαράγουν όλοι, είναι ότι τα νοσοκομεία έχουν ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος της χρονιάς. Τα νοσοκομεία έχουν 470 εκατομμύρια διαθέσιμα ταμειακά και 550 εκατομμύρια χρέη ήδη από τον Ιούλιο. Σε απλά ελληνικά, θα βγουν με έλλειμμα στο τέλος του 2018, αφού χρωστάνε περισσότερα από όσα έχουν στην άκρη.

Η τρίτη ανακρίβεια είναι ότι ο «θείος από την Αμερική» θα πληρώσει τα κενά. Ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι ανεξάρτητος οργανισμός που έχει λεφτά να μοιράζει. Ο ΕΟΠΥΥαποζημιώνει νοσηλείες. Ο μόνος τρόπος, για να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων και του συστήματος υγείας από τον ΕΟΠΥΥ, είναι η αύξηση της αρρώστιας, της θνησιμότητας και των νοσηλειών.

Περισσότεροι καρκίνοι στα νοσοκομεία, περισσότερα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ για τις αμοιβές από το κονδύλι για τους καρκίνους. Περισσότερα φάρμακα στα νοσοκομεία, περισσότερα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα. Δεν έχει δωρεές. Άρα, δεν υπάρχει ούτε από εκεί χρηματοδότηση.

Τα σεντόνια που λείπουν φέτος, του χρόνου θα είναι ουσιώδεις ελλείψεις σε φάρμακα και υποδομές. Αυτό, βέβαια, που αποσιωπεί η Κυβέρνηση είναι, πρώτον, ότι θα κάνει περικοπές στις εφημερίες. Τις ψηφίσανε πρόσφατα.

Ένα μέρος από τα 350 εκατομμύρια θα το πληρώσουν οι γιατροί. Κάνει ήδη περικοπές στο επικουρικό προσωπικό σιγά-σιγά και στα «σκοτεινά» και, δεύτερον, ακούσαμε τον Υπουργό πρόσφατα να προβληματίζεται δημοσίως για πρώτη φορά για το θέμα των ανασφάλιστων, αφού με τον τρόπο που το νομοθέτησε, καλύπτονται και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ