2018-01-08 13:50:42
Φωτογραφία για Μεξικό: Ο πόλεμος των ναρκωτικών
Σε μια χώρα που έχει θρηνήσει πάνω από 196.000 ζωές στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών από το 2006, οι τριάντα και πλέον νεκροί τις τελευταίες ώρες στη βόρεια πολιτεία της Τσιουάουα δεν προκαλούν πλέον αίσθηση στη μεξικανική κοινωνία.

Βίντεο με ακρωτηριασμούς ανθρώπων με ηλεκτρικά πριόνια ή ξέπνοα κορμιά που κρέμονται από γέφυρες είναι εικόνες γνώριμες για το Μεξικό, όπου ο ασύμμετρος πόλεμος των ναρκωτικών μαίνεται ανελέητος εδώ και δεκαετίες.

Οι συμμορίες συνεχίζουν να μάχονται η μία την άλλη για τον έλεγχο εδαφών και οδών παράνομης διακίνησης ναρκωτικών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα κέρδη χονδρικής πώλησης ναρκωτικών να κυμαίνονται από 14 έως 49 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μετά τη Συρία, όπου το 2016 50.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, το Μεξικό ήταν δεύτερο στη λίστα με 23.000 θανάτους και τρίτο το Αφγανιστάν με 17.000. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η χώρα, μόνο τους πέντε πρώτους μήνες του 2017 είχαν καταγραφεί 9.916 θάνατοι.


Ντόπιοι περιγράφουν ότι το κλίμα φόβου σήμερα δεν έχει προηγούμενο: γκάνγκστερ δρουν ανενόχλητοι και λυμαίνονται ολόκληρες περιοχές, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές όπου η αστυνομία είναι με το μέρος των εγκληματικών οργανώσεων.

Τα παραδείγματα θανάτων στη χώρα από τα καρτέλ ναρκωτικών είναι δεκάδες, με πιο συγκλονιστικό τη μαζική δολοφονία 43 σπουδαστών στη νότια πολιτεία της χώρας Γκερέρο, οι οποίοι απήχθησαν, σφαγιάστηκαν και πετάχτηκαν σε χωματερή, με τους δράστες να καίνε τις σορούς περισσότερες από 14 ώρες.

Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ένα άκρως πολωμένο πολιτικό σκηνικό, όπου τα κόμματα αδυνατούν να βρουν κοινό τόπο ώστε να αντιμετωπίσουν τη βία και το οργανωμένο έγκλημα, αλλά και στην ενδημική διαφθορά, με τοπικούς άρχοντες μάλιστα να κάνουν περιουσίες από τα καρτέλ με αντάλλαγμα την ατιμωρησία και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Όσοι πολιτικοί έχουν τολμήσει να υψώσουν ανάστημα, έχουν βρει φρικτό και βασανιστικό θάνατο.   Από την άλλη, αν και τα τελευταία χρόνια οι αρχές έχουν συλλάβει κορυφαίους μαφιόζους, μικρότερες και πιο βίαιες ομάδες εμπόρων ναρκωτικών έχουν αναδυθεί και αναδριοργανώνονται, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη την εξάρθρωσή τους.

Μαριλένα Γεραντώνη
in.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ