2018-01-11 14:00:24
Φωτογραφία για Ο εθισμός στα smartphones είναι ένα πρόβλημα που η Apple δεν θέλει να λύσει
Tου Leonid Bershidsky

Δύο μεγάλοι μέτοχοι της Apple Inc. έχουν δίκιο όταν σιγοντάρουν με τις βαρύνουσες φωνές τους αυτούς που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τον εθισμό από τα smartphones. Ωστόσο, αν πραγματικά νοιάζονται για την εξεύρεση λύσης, θα πρέπει να ψάξουν αλλού για κάποια πρόοδο στο ζήτημα.

Όπως και οι καπνοβιομηχανίες πριν από αυτές, οι τεχνολογικές εταιρείες δεν είναι σε θέση να μελετήσουν τα προϊόντα τους με ψυχραιμία και στη συνέχεια να αυτοπεριοριστούν για το κοινό καλό.

Η επιστολή της Jana Partners και το California State Teachers Retirement System επικαλούνται την υπάρχουσα έρευνα, κυρίως από τον πιο γνωστό κωδωνοκρούστη του κινδύνου έναντι στον εθισμό από τα smartphones, ψυχολόγο του κρατικού πανεπιστημίου του San Diego Jean Twenge, που παροτρύνει την Apple να αναλάβει δράση. Σύμφωνα με τον Twenge, ο υπερβολικός χρόνος που περνά κανείς μπροστά στην οθόνη αυξάνει την πιθανότητα εφηβικής κατάθλιψης και αυτοκτονίας. Αν και "κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι η έρευνα δεν είναι οριστική" (και πράγματι, αμφισβητήθηκε για σύγχυση μεταξύ συσχέτισης και αιτιώδους συνάφειας και χρήση επιλεγμένων δεδομένων), οι επενδυτές επισημαίνουν ότι καθώς υπάρχει σημαντική ποσότητα καπνού, θα πρέπει να υπάρχει και κάποια μορφή φωτιάς:


Ο μέσος Αμερικανός έφηβος που χρησιμοποιεί ένα έξυπνο τηλέφωνο αποκτά το πρώτο του τηλέφωνο στην ηλικία των 10 ετών και ξοδεύει σε αυτό πάνω από 4,5 ώρες την ημέρα (εξαιρουμένων των μηνυμάτων και της συνομιλίας). Το 78% των εφήβων ελέγχουν το τηλέφωνό τους τουλάχιστον ανά ώρα ενώ το 50% αναφέρει ότι είναι "εθισμένοι" στα τηλέφωνά τους. Θα πηγαίνει κόντρα στην κοινή λογική αν υποστήριζε κανείς ότι αυτό το επίπεδο χρήσης, από παιδιά των οποίων ο εγκέφαλος είναι σε φάση ανάπτυξης, δεν έχει τουλάχιστον κάποιο αντίκτυπο ή ότι ο κατασκευαστής ενός τόσο ισχυρού προϊόντος δεν έχει κανένα ρόλο να διαδραματίσει βοηθώντας τους γονείς να διασφαλίσουν ότι η συσκευή αυτή χρησιμοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σημειώνοντας ότι οι υφιστάμενοι έλεγχοι γονικής συναίνεσης της Apple είναι περιορισμένοι και το λογισμικό τρίτων προκαλεί σύγχυση, η Jana και η CalSTRS θέλουν την εταιρεία να σχεδιάσει καλύτερους και διαισθητικούς τρόπους που θα καταστήσουν τους γονείς ικανούς να προστατεύουν τα παιδιά τους. Για να φθάσουν εκεί, οι επενδυτές συνιστούν η εταιρεία να συστήσει μία επιτροπή ειδικών, στην οποία να συμμετέχει ο περιβόητος Twenge και να συνεργαστεί με ακαδημαϊκούς "με σκοπό να συμβάλει σε περαιτέρω ερευνητικές προσπάθειες".

Η αντίδραση κατά της παρεμβατικής τεχνολογίας βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, όπως καθιστούν οδυνηρά σαφές οι προτάσεις αυτές. Από το 2013, η BMJ (πρώην British Medical Journal, μία από τις πιο αναγνωρισμένες ακαδημαϊκές εκδόσεις στον τομέα της υγείας) και άλλα σχετιζόμενα περιοδικά δεν εξετάζουν καν τη δημοσίευση οποιασδήποτε έρευνας χρηματοδοτείται από κάποια καπνοβιομηχανία. Η χρηματοδότηση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η έρευνα είναι επηρεασμένη, αλλά το περιοδικό παραπέμπει στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας για τον έλεγχο του καπνού, η οποία αναφέρει "τη θεμελιώδη και ασυμβίβαστη σύγκρουση μεταξύ των συμφερόντων της καπνοβιομηχανίας και των συμφερόντων της δημόσιας υγείας".

Μια παρόμοια σύγκρουση εμποδίζει έναν λογικό αναγνώστη να αξιολογήσει όπως πρέπει την πρόσφατη δήλωση του Διευθυντή Έρευνας του Facebook Ντέιβιντ Γκρίνμπεργκ -- που βασίζεται φυσικά σε έρευνα --, ότι ενώ η παθητική χρήση των κοινωνικών μέσων μπορεί να κάνει τους χρήστες να αισθάνονται άσχημα, η εκτεταμένη αλληλεπίδραση με το περιεχόμενό τους, ακριβώς το είδος της συμπεριφοράς που το Facebook πουλά στους διαφημιζόμενους, είναι σημαντική για αυτά.

Οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες έχουν πιαστεί να καταπνίγουν έρευνες που θα έβλαπταν τα συμφέροντά τους ενώ έχουν εντοπιστεί να χρηματοδοτούν άλλες που είχαν θετικό αντίκτυπο για αυτές. Δεν υπάρχει τίποτα στην ιστορία της βιομηχανίας τεχνολογίας (σκεφτείτε την άνομη συμπεριφορά της Uber ή τον αδυσώπητο αγώνα της Apple και της Google για να αποφύγουν να φορολογούνται στους τομείς όπου δραστηριοποιούνται) που να υποδεικνύει ότι θα συμπεριφερθούν διαφορετικά. Από την άλλη πλευρά, ο συναγερμός για την εξάρτηση από την τεχνολογία μπορεί επίσης να είναι μια επιχείρηση. Ο Twenge αξιοποιεί τη φήμη του ως ομιλητής και σύμβουλος, και έχει γράψει ένα βιβλίο που έγινε bestseller. Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν επίσης πολλούς εχθρούς σε βιομηχανίες που ενοχλούν. Πέρυσι, μια μελέτη που επιβεβαίωσε ότι η Airbnb μετατράπηκε σε πλατφόρμα για επαγγελματίες ιδιοκτήτες έκανε μεγάλο πάταγο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είχε χρηματοδοτηθεί από λομπίστες αμερικανικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση του καπνού, χρειάστηκαν δεκαετίες έρευνας - μεγάλο μέρος των οποίων έγινε με κρατική χρηματοδότηση και ελέγχθηκε επιμελώς- για να αποδειχθεί ότι ένας απαγορευτικός κανονισμός, με επιβολή ποινών μάλιστα, ήταν απαραίτητος. Με τα τεχνολογικά προϊόντα και τα επιχειρηματικά μοντέλα των εταιρειών τεχνολογίας, δεν θα πρέπει να διαρκέσει το ίδιο πολύ. Μέσα σε ένα χρόνο από την εκλογική νίκη του Donald Trump, έχουν προκύψει δεκάδες αξιόπιστες μελέτες σχετικά με την εξάπλωση και την επίδραση των ψεύτικων ειδήσεων. Όμως, όπως και με τον καπνό, οι κρατικές υπηρεσίες πρέπει να αναθέσουν την διεξαγωγή αναλυτικής έρευνας μέχρι να έχουν μία ικανοποιητική εικόνα του φαινομένου - ιδιαίτερα καθώς τα κράτη φαίνονται ότι ανυπομονούν να αναλάβουν δράση που μπορεί να ισοδυναμεί με επιβολή λογοκρισίας (μετά τη Γερμανία πέρυσι, η Γαλλία ετοιμάζεται να υιοθετήσει έναν νόμο κατά των πλαστών ειδήσεων).

Το σημείο εκκίνησης δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. "Η ποικιλομορφία των κριτηρίων και των μεθοδολογικών προσεγγίσεων που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι αξιοσημείωτη, όπως και μια ορισμένη έλλειψη εννοιολογικής οριοθέτησης που έχει οδηγήσει σε μια ευρεία εξάπλωση των επικρατούντων δεδομένων", αναφέρει μία έκθεση του 2016 για τον εθισμό από τα smartphones. "Υπάρχει συναίνεση για την ύπαρξη εθισμού από τα κινητά, αλλά η οριοθέτηση και τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται από διάφορους ερευνητές ποικίλλουν". Μια έκθεση του 2017 ενός συνόλου μελετών που ασχολούνται με τη χρήση διαφόρων gadgets αποκαλεί επίσης την υπάρχουσα βιβλιογραφία "μη καταληκτική".

Αυτό απαιτεί συντονισμένα, διεπιστημονικά προγράμματα σπουδών για τον εντοπισμό τεκμηριωμένων στοιχείων σχετικά με τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στο άτομο και την κοινωνία. Μόνο τα κράτη ή οι ενώσεις κρατών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σε θέση να δημιουργήσουν τέτοια προγράμματα και - ελπίζουμε - να είναι σε θέση να τα προστατεύσουν από την εμπορική προκατάληψη.

Διαισθητικά συντάσσομαι με το επιχείρημα του Twenge: Αγωνίζομαι ενάντια σε μία δύσκολη περίπτωση εθισμού από smartphones και έχω σταματήσει τη μικρή μου κόρη από το να παίζει παιχνίδια στο iPad καθώς της στερούσε το κίνητρο να κάνει οτιδήποτε άλλο. Πιστεύω επίσης ότι απαιτείται καλύτερη έρευνα για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει. Έχω και μερικές συγκεκριμένες ερωτήσεις για τους ερευνητές, εφόσον μπορούν να συγκεντρώσουν μεγάλα, διαφοροποιημένα δείγματα ηλικίας και να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά των μαθητών αντί να βασίζονται σε ερωτηματολόγια αυτοαξιολόγησης, όπως συμβαίνει σήμερα κατά κόρον.

Θα ήθελα να γνωρίζω ποιες εφαρμογές των smartphones, εάν υπάρχουν, προκαλούν συμπτώματα στέρησης από εξαρτησιογόνα ουσία - ευερεθιστότητα, αϋπνία, μείωση της παραγωγικότητας. Δεν υπάρχει η ένοια του εθισμού από smartphones per se - είναι ένα συγκεκριμένο λογισμικό που κάνει τους ανθρώπους να τσεκάρουν συχνά και συνεχώς τις συσκευές τους. Θα έψαχνα επίσης στους πιο εξαρτημένους χρήστες για συμπτώματα κοινωνικής αποξένωσης, κατάθλιψης και άγχους - και για παράγοντες που μπορούν να μετριάσουν αυτά τα συμπτώματα. Θα προσπαθούσα να ανακαλύψω εάν οι αντιδράσεις των χρηστών διαφέρουν ανάλογα με τη δημογραφική ομάδα και από χώρα σε χώρα. Θα έκανα περισσότερες έρευνες χρησιμοποιώντας σύγχρονο διαγνωστικό εξοπλισμό, όπως η πρόσφατη μελέτη της Νότιας Κορέας που διαπίστωσε ότι οι πιο εντατικοί χρήστες smartphones εκθέτουν τη χημεία του εγκεφάλου τους σε επικίνδυνες ανισορροπίες.

Θα ήθελα επίσης να επικεντρωθώ ειδικά στο θέμα των αντιπερισπασμών και της παραγωγικότητας. Σε αυτό το σημείο, ο καθένας μπορεί να μαντέψει εάν η συμβολή των smartphones και των κοινωνικών δικτύων στην εργασιακή και σχολική μας ζωή είναι ξεκάθαρα αρνητική ή θετική. Οι σαφείς απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση για διάφορους τομείς της ανθρώπινης ζωής, εν τω μεταξύ, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές αλλαγές στους εταιρικούς κανονισμούς και τη νομοθεσία - ή και όχι. Για παράδειγμα, θα γνωρίζαμε εάν η προσεχής γαλλική απαγόρευση των smartphones στα σχολεία είναι μια καλή ιδέα ή μια υπερβολική αντίδραση.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με τον καπνό, προτού οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί κινηθούν για να συγκεντρώσουν ένα ισχυρό ερευνητικό σώμα το οποίο με τη σειρά του προσέδωσε αξιοπιστία στις εκστρατείες κατά του καπνίσματος. Ο εθισμός από την οθόνη ή τον κοινωνικό ιστό μπορεί να μην είναι τόσο θανατηφόρος, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές απώλειες. Ήρθε η ώρα να τον αξιολογήσουμε σωστά - και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας δεν θα βοηθήσουν πολύ στην οργάνωση και τη χρηματοδότηση της προσπάθειας.

Capital
 
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ