2018-01-12 14:05:32
Φωτογραφία για Αποστάσεις ΝΔ από τις θέσεις της Εκκλησίας για το Σκοπιανό
Σαφείς αποστάσεις από την ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Ιεραρχίας το υπουργείο Εξωτερικών έλαβε χθες σε κορυφαίο επίπεδο η ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών είχαν αντιδράσει με έντονο τρόπο στο ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όπου αποτυπωνόταν με ρητό τρόπο η διαφωνία της ΔΙΣ με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγων του στο όνομα των Σκοπίων που βρισκεται υπό διαπραγμάτευση.

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση:

«Άραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;», ρωτούσαν σκωπτικά πηγές της Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ την ίδια ώρα γινόταν και λόγος για ανοιχτή παρέμβαση της εκκλησίας στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Από τη μεριά της Ιεραρχίας, πάντως, γινόταν λόγος για «χυδαιότητες» για τα περί ταύτισης με τη Χρυσή Αυγή, ενώ οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι η Εκκλησία δεν παρεμβαίνει στις εθνικές υποθέσεις, απλώς εκφράζει τη γνώμη της, με γνώμονα και τις ανησυχίες των πολιτών.


Όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο οι δηλώσεις των Ιεραρχών όσο και η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών δημιούργησαν σαφές χάσμα μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης, σε μια ευαίσθητη περίοδο, όπου ο ρόλος της Εκκλησίας είναι κομβικός και για το εύρος και την οξύτητα των αντιδράσεων των πολιτών, την ώρα που προετοιμάζονται συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος.

Πάντως, η ΝΔ έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της από αυτή της Εκκλησίας.

 Μάλιστα, για το θέμα τοποθετήθηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Πέλλα, όπου περιόδευε, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει να διχάζει τους Έλληνες, ιδίως σε μια περίοδο που απαιτείται εθνική ενότητα. «Ζητώ από την Κυβέρνηση να σταματήσει να διχάζει τους Έλληνες. Και να σταματήσει να ταυτίζει ανθρώπους οι οποίοι έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων με την άκρα δεξιά. Οι πολιτικές αυτές δεν ευνοούν την εθνική συνεννόηση και την εθνική συναίνεση, που τόσο απαραίτητη είναι για να αντιμετωπιστεί ένα κρίσιμο εθνικό θέμα», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Στο ίδιο πνεύμα και ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος εγκάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών για ταύτιση της Εκκλησίας με τη Χρυσή Αυγή, υπογράμμισε όμως με νόημα ότι οι κυβερνήσεις είναι αυτές που διαπραγματεύονται. «Ακούμε με προσοχή και σεβόμαστε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το Σκοπιανό, η οποία άλλωστε είναι λογικό να έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και να ενδιαφέρεται και για την έντονη εκκλησιαστική διάσταση του θέματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις την αποκλειστική ευθύνη των διαπραγματεύσεων, όπως πάντα, την έχουν οι κυβερνήσεις, οι οποίες και γνωρίζουν όλες τις πτυχές των σύνθετων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής. Είναι όμως απολύτως απαράδεκτο και προσβλητικό να ταυτίζει η ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών τις εθνικές ευαισθησίες και τον πατριωτισμό με τον εξτρεμιστικό εθνικισμό της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Κοτζιάς διέπραξε ένα τεράστιο ατόπημα που οφείλει να διορθώσει άμεσα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουμουτσάκος.

Ενδιαφέρον είχε και η ανάγνωση του αντιπροέδρου του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη, υπό διαφορετικό οπτική γωνία πάντως. «Βλέπω από διάφορους επίθεση στην Εκκλησία: «πώς τόλμησε να πάρει θέση;». Όσοι το λένε είναι και ανιστόρητοι και επικίνδυνοι. Δεν ξέρουν ότι πάντα πρωταγωνιστούσε στα Εθνικά θέματα και ότι αν δεν την σεβαστείς θα διχάσεις τον λαό και θα αποτύχεις. Σεβασμός στην Εκκλησία”, έγραψε ο κ. Γεωργιάδης στο twitter.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο κ. Μητσοτάκης, στη νέα παρέμβασή του για το Σκοπιανό κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Πέλλα, επανέλαβε εκ νέου το αίτημα για ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις εν εξελίξει συζητήσεις, εγκαλώντας την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία».

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, ενέτασσαν και πηγές της ΝΔ την έλλειψη ενημέρωσης για τη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ που εν τέλει έλαβε χώρα χθες, υπό πέπλο μυστικοπάθειας.
eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ