2018-01-12 17:53:31
Φωτογραφία για «Η Χ.Α. ήθελε και αλλού το άβατο του Αγ. Παντελεήμονα»
«Από το 2010 και μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ζήσαμε στιγμές απείρου κάλλους στον Άγιο Παντελεήμονα», κατέθεσε σήμερα στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης η Μαρία

Κανελλοπούλου, μόνιμη κάτοικος της περιοχής από το 2001 και τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή χειραγωγούσε και οργάνωνε τους «αγανακτισμένους» εναντίον μεταναστών αλλά και όσων άρθρωναν δημοκρατικό και αλληλέγγυο λόγο.

Στην πραγματικότητα ήταν πολύ μικρή μειοψηφία οι κάτοικοι της περιοχής που διαμαρτύρονταν αυτοβούλως, είπε η μάρτυρας και περιέγραψε όσα έζησε στο πογκρόμ του 2011, αμέσως μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας.

«Ομάδες 5-6 ατόμων, ντυμένες ομοιόμορφα με μαύρες μπλούζες και παραλλαγής, κυνηγούσαν και χτυπούσαν -με ρόπαλα και πέτρες- μετανάστες που έτρεχαν σαν τρομαγμένα πουλιά», σημείωσε η πρώην δημοτική σύμβουλος Αθηναίων.

Αν και πολλοί από τους δράστες φορούσαν κουκούλες, δεν απέκρυπταν την ιδεολογία τους καθώς οι μπλούζες τους έφεραν διακριτικά της Χ.Α. ή μαίανδρο, πρόσθεσε η ίδια και εξήγησε ότι με τον τρόπο αυτό αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη -«λένε εγώ είμαι η Χ.Α., σφάζω και μαχαιρώνω»- αλλά όχι την ποινική ευθύνη για να αποφύγουν τις συνέπειες.


Η κ. Κανελλοπούλου υποστήριξε ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε ακόμη ένα πογκρόμ -όπως το χαρακτήρισε- στην οδό Μιχαήλ Βόδα το 2012, όταν είχε δολοφονηθεί Έλληνας κουρέας. Όπως περιέγραψε, Κασιδιάρης και Παναγιώταρος φωνάζοντας από τα μεγάφωνα εξωθούσαν τους συγκεντρωμένους να διώξουν τους εχθρούς από τη χώρα λέγοντας «η δημοκρατία δεν είναι τίποτα, η πατρίδα είναι πάνω από τη δημοκρατία».

Σε ερώτηση της προέδρου για τη στάση της αστυνομίας η μάρτυρας χαρακτήρισε «αμαρτωλό» το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, σημειώνοντας ότι η παρουσία του ήταν πλημμελέσταση σε διάφορα γεγονότα που, διαφορετικά, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

«Ο Άγιος Παντελεήμονας έγινε άβατο και θεωρήθηκε επιτυχημένο πείραμα, ήθελαν να το εφαρμόσουν κι αλλού (στην πλ. Αττικής, στο Πέραμα)», τόνισε και έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο της Χ.Α. με αρχή, μέση και τέλος.

Το 2013, μετά τις δολοφονίες Λουκμάν και Φύσσα, το τοπίο στον Άγιο Παντελεήμονα άλλαξε εντελώς και δεν κυκλοφορούν στην περιοχή τάγματα εφόδου, είπε επίσης και εξέφρασε την ανησυχία της για το νέο προφίλ που επιχειρεί να δείξει η Χ.Α., το οποίο χαρακτήρισε «εντελώς υποκριτικό και προσχηματικό» και το απέδωσε στην εν εξελίξει δίκη της ηγεσίας.

Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην παρουσία της Χ.Α. στη Βουλή λέγοντας ότι υιοθετούν έναν εξαιρετικά ρατσιστικό και εμπρηστικό λόγο, τον οποίο αναλαμβάνουν και κάνουν πράξη τα τάγματα εφόδου της οργάνωσης με επιθέσεις που χαρακτηρίζονται από κοινά χαρακτηριστικά: «πυκνές, σύντομες, οργανωμένες, εμφανίζονται οπλισμένοι όλοι μαζί, χτυπάνε όλοι μαζί και φεύγουν όλοι μαζί, σαν ένα αόρατο χέρι να διευθύνει αυτή την τρομοκρατική ορχήστρα».

Αναφέρθηκε, τέλος, στις ομοιότητες των επιθέσεων κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και εναντίον των Αιγύπτιων αλιεργατών, λέγοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις η Χ.Α. ήθελε να «καθαρίσει» για να ελέγχει οικονομικά τις δύο ζώνες.

efsyn.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ