2018-01-14 20:38:25
Φωτογραφία για Στον αέρα η συμφωνία για την αναβάθμιση των (85) F-16
Η αναβάθμιση των 85 μαχητικών αεροσκαφών προσέκρουσε στη νέα πρόταση των ΗΠΑ. Η αύξηση του κόστους στο 1,6 δισ. και η απαίτηση για προκαταβολή 1 δισ. εντός τριετίας.

Βρήκε «τοίχο» η συμφω­νία για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητι­κών αεροσκαφών F-16 της Πο­λεμικής Αεροπορίας (Π.Α), που είχε πομπωδώς ανακοινωθεί υπό τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, κατά την πρόσφατη επί­σημη επίσκεψη του πρωθυπουρ­γού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, ανεβάζοντας αρχικά το κόστος της στα 2,4 δισ. δολάρια.

Όμως, λόγω του σάλου που προκλήθηκε τότε, «έπεσαν» στο 1,1 δισ. ευρώ «σταθερά», που δεν πρόκειται να αυξηθούν ούτε κα­τά ένα ευρώ, σύμφωνα με τον αρ­μόδιο υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο.

Το αδιέξοδο επέτεινε η αναβολή της συναντήσεως των δύο πλευρών για να προσπαθήσουν να εξεύρουν μια λύση, στις 2 και στις 8 Ιανουάριου 2018. Τελικώς, μια συνάντηση πραγματοποιή­θηκε την περασμένη Τετάρτη, 10 Ιανουάριου, αλλά από καμία πλευρά δεν ανακοινώθηκε κάτι επισήμως. Όλα δείχνουν όμως ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχει επιτευχθεί ουσιαστική σύγκλιση των απόψεων των δύο πλευρών!


Ιδίως στο κρίσιμο θέμα της προκαταβολής, που η αμερικανική πλευρά ανεβάζει στο 1 δισ. σε βάθος χρό­νου τριών ετών (μέχρι το 2020), κάτι βεβαίως που αδυνατεί να κα­ταβάλει η ελληνική πλευρά, υπό τις παρούσες οικονομικές -μνημονιακές- συνθήκες. Αυτό μπο­ρεί να οδηγήσει σε «πάγωμα» των διαδικασιών, επομένως και σε ουσιαστική παραπομπή του όλου, κρισιμότατου θέματος για την επιχειρησιακή αναβάθμιση της ΠΑ τα προσεχή 20-25 χρό­νια, στις ελληνικές καλένδες!

Διαπραγματεύσεις

Τελικώς, η επίσημη αμερικανι­κή πρόταση (LOA) έφτασε στις 11 Δεκεμβρίου 2017 και αμέσως ξεκίνησαν σύντομες διαπραγμα­τεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Η αμερικανική απάντηση αναφε­ρόταν σε 85 F-16C/D, των δύο τελευταίων συνολικώς εκδόσεων Block.52+ και Block.52+ADV, δηλαδή των προγραμμάτων «Peace Xenia III» και «Peace Xenia IV», από τα 123 F-16 συ­νολικώς τεσσάρων εκδόσεων που διαθέτει η Π.Α. Το συνολι­κό κόστος όμως της τρίτης αυτής πρότασης (LOA) των Αμερικα­νών έφτανε το 1,6 δισ. δολάρια, που αμέσως μετά από σχετική «ρύθμιση» μειώθηκε στο 1,58 δισ. δολάρια, δηλαδή μειωμένη κατά 20.000.000 δολάρια.

Από την άλλη πλευρά υπάρ­χει η επισήμως και πολλαπλώς διατυπωμένη ελληνική θέση από τον αρμόδιο ΥΕΘΑ Πάνο Καμ­μένο, και γενικότερα την κυβέρ­νηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ότι το ανώτερο ποσό που μπορεί να δι­αθέσει η Ελλάδα φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ και μάλιστα διατιθέ­μενο σε βάθος δεκαετίας. Βλέ­πουμε, επομένως, ότι μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει σοβαρότα­τη διάσταση απόψεων.

Τι λέει η Lockheed

Η προαναφερθείσα διάσταση απόψεων επιτείνεται από την εξαιρετικά υψηλή προκαταβολή που ζητούν οι Αμερικανοί με τη LOA που έστειλαν για τα 85 μα­χητικά, που φθάνει το 1 δισ. δολάρια, καταβλητέο εντός τριετίας!

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Συμφώνως προς τον αρμόδιο για θέματα Ελλάδος, Μέσης Ανατο­λής και Αφρικής αντιπρόεδρο της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin, Ντένυ Πλέσσα, κατά την τελευταία του συ­νάντηση με τους στρατιωτικούς συντάκτες στις 21 Δεκεμβρίου 2017, και αφού χαρακτήρισε το πρόγραμμα «εμπροσθοβαρές» -δηλαδή δίνεις πολλά χρήματα στην αρχή και πολύ λιγότερα αρ­γότερα-, εξήγησε ότι αυτό οφεί­λεται σε δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί έχει υπολογι­στεί πως συμφέρει περισσότε­ρο να αγοραστεί το σύνολο των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση των 85 μαχη­τικών με μία μαζική παραγγελία.

Δεύτερον, αν δεν γίνει αυ­τό -σύμφωνα πάντα με την εται­ρεία-, τότε η σταδιακή αγορά των υλικών, π.χ. ανά δεκάδα αε­ροσκαφών που έχει υπολογιστεί ότι θα αναβαθμίζονται ετησίως, θα έχει ως αποτέλεσμα την επι­βάρυνση του συνολικού κόστους κατά τουλάχιστον 100.000.000 δολάρια!

ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ Η ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ

Ως προελέχθη, στις 10 Ιανουαρίου πραγ­ματοποιήθηκε εξ αναβολής συνάντηση των δύο πλευρών, η οποία αρμοδίως χα­ρακτηρίστηκε «συνάντηση ρουτίνας», κα­τά την οποία συζητήθηκαν κυρίως θέματα αναβαθμίσεως, τακτικής και μεθοδολογί­ας διαπραγματεύσεων, τρόποι πληρωμής και χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής για να προετοιμαστούν και οι δύο πλευρές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδος μας, στις 9 Ιανουαρίου η ελληνι­κή πλευρά απέστειλε προς την αμερικα­νική ένα e-mail στο οποίο σημειώνονταν διάφορες «παρατηρήσεις» αυτής, επί των οποίων ζητούσαν τις απαντήσεις των Αμε­ρικανών. Πάντα σύμφωνα με τις πληροφο­ρίες αυτές, η ελληνική πλευρά φαίνεται να «πιέζει» ζητώντας λύση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με τους Αμερικανούς όμως να φαίνονται απρόθυμοι.

Κληθείς να σχολιάσει από την εφημερίδα μας την όλη εξέλιξη κορυφαίος παράγων της αμερικανικής πλευράς, επισήμανε ότι «ο διάλογος συνεχίζεται και γίνεται προ­σπάθεια για να απαντηθούν τα ερωτήματα που υποβλήθηκαν από την ελληνική πλευ­ρά, ώστε όταν θα έλθουν οι Αμερικανοί για τις διαπραγματεύσεις, να είναι πλήρως έτοιμοι να απαντήσουν και να μην υπάρ­ξουν άλλες καθυστερήσεις». Στο εύλογο ερώτημά μας για το αν και πότε έχει προσ­διοριστεί η ημέρα αυτή, η απάντηση ήταν πως αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχει υπάρξει τέτοιος καθορισμός ημερομηνίας. Συμπερασματικά, αν δεν σημειωθούν δραματικές μειώσεις από πλευράς των Αμερικανών επί του κοστολογίου, τότε είτε το πρόγραμ­μα παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, εί­τε θα προχωρήσουμε σε αναβάθμιση ακόμα μικρότερου αριθμού μαχητικών F-16, μέχρι να «συμπληρωθεί» το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ που διαθέτει η ελληνική πλευρά.

Από τον ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ

(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-14/01/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ