2018-01-15 18:26:27
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία, «κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος» ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Και τούτο γιατί, όπως είπε, «ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης». «Όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε πια μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων» πρόσθεσε. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κάποιους στους οποίους αυτό «γεννά εκνευρισμό και αμηχανία, πρωτ' απ' όλα στο παλιό πολιτικό σύστημα, που λεηλάτησε τη χώρα.

Έκανε λόγο ότι βρισκόμαστε μία ανάσα από την έξοδο από τα μνημόνια, γεγονός που, όπως είπε δίνει ελπίδα και κουράγιο σε πολλούς συμπολίτες αλλά γεννά αμηχανία πρώτα από όλα στο παλαιό κομματικό σύστημα γιατί οι εξελίξεις τείνουν να τους οδηγήσουνσε μία εκλογική αναμέτρηση στο τέλος της θητείας και δεν θα υπάρχει πειστικό αφήγημα σε σχέση με όσα έλεγαν στην αρχή της τετραετίας. «Ακόμα και σε αυτόν που διαφωνεί γίνεται ότι εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν, η τωρινή κυβέρνηση πετυχαίνει» είπε.


«Πήραμε δύσκολη και ιστορική απόφαση χωρίς να γνωρίζουμε, χωρίς να έχουμε την βεβαιότητα, πήραμε την απόφαση να λερώσουμε τα χέρια μας αλλά να μην αποδράσουμε» ανέφερε σχετικά με το καλοκαίρι του 2015 και εκτίμησε ότι όλοι θα κριθούν όχι με βάση τις συγκυρίες αλλά με βάση των εναλλακτικών που υπήρχαν και του παραγόμενου αποτελέσματος που θέλει χρόνο για να παραχθεί και να γίνει ορατό. «Το καλοκαίρι αφήνουμε πίσω τη δυσκολότερη περίοδο που έζησε η χώρα από το 1974 και αυτό αφήνει εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς. Αφήνουμε πίσω μας μία πολλαπλώς επιζήμια περίοδο» σημείωσε και επικέντρωσε την επίθεσή του στη Ν.Δ. και τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η περίοδος των οχτώ ετών θα κρατούσε περισσότερο αν δεν έστελνε στην αντιπολίτευση ο λαός τα κόμματα που κυβέρνησαν μόνο με τον φόβο και από το 2015 και μετά αντιπολιτεύονται με την καταστροφολογία. Από την ημέρα που αναλάβαμε έχουν μονίμως ανοιχτό το κουτί της Πανδώρας».

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι διεκδικεί την πρωτιά καθώς «δεν υπάρχει άλλος αρχηγός της Αντιπολίτευσης στα χρονικά που μόνο λίγους μήνες από την ανάληψη της ηγεσίας ζήτησε εκλογές και προέβλεψε ότι η α’ αξιολόγηση δεν θα κλείσει. Μετά μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα πετύχουμε κανέναν στόχο και θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Παρά την διάψευση συνέχισε το ίδιο βιολί» είπε. Διερωτήθηκε αν έχει σύμβουλο κάποιον αστρολόγο ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβετε κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη; Κανένα χειρομάντη; Κανένα μέντιουμ;  Συνήθως ξέρετε όλοι αυτοί σας λένε ότι θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω λοιπόν να αποδεχτείτε την πραγματικότητα. Όμως γνωρίζω ότι αυτό είναι σας είναι δύσκολο. Εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά είναι αναγκαίο. Θα κάνει καλό και σε σας προσωπικά αλλά και στην παράταξή σας», ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας. Επίσης κατηγόρησε τα μέλη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι αυτοαποκαλούνται μεταρρυθμιστές, ωστόσο, «γιατί μέσα σε 40 χρόνια δεν μπορέσατε να προχωρήσετε σε μία τέτοια καινοτομία όπως οι δασικοί χάρτες;». «Αυτοαναγορεύεστε σε μεταρρυθμιστές και έχετε επιφέρει μεγάλη ζημιά γιατί όταν ο κόσμος ακούει μεταρρυθμίσεις ο νους πηγαίνει αυτόματα σε κόψιμο συντάξεων» τόνισε.

Αναφορικά με το οικογενειακό επίδομα σχολίαζε ότι έγινε αντικείμενο ακραίας στρέβλωσης και έκανε λόγο για εξορθολογισμό του. «Ο εξορθλογισμός του οικογενειακού επιδόματος, αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία απέναντι στις οικογένειες με δύο και τρία παιδιά» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα 100.000 τρίτεκνοι και πολύτεχνοι θα δουν ενισχύσεις, ενώ παραδέχτηκε ότι μια μικρή κατηγορία οικογενειών θα δει μειώσεις και διαβεβαίωσε ότι «στους επόμενους μήνες θα προβούμε σε ρυθμίσεις ώστε να καλυφθεί η διαφορά».

Για το ζήτημα της απεργίας επιτέθηκε σφοδρά στην ΓΣΕΕ λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία στήριξη «όταν δίναμε τη μάχη, στη διαπραγμάτευση πετύχαμε επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας». «Το δικαίωμα στην απεργία ούτε καταργείται, ούτε απειλείται από αυτή την κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε τα σωματεία ενεργά απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικών παραβιάσεων» διαβεβαίωσε. Τόνισε ότι η διάταξη που έμεινε λέει ότι για απόφαση για απεργία πρέπει να παρίστανται και όχι να ψηφίζουν, το 50% + 1 των ενεργών μελών του σωματείου. Αυτή η διάταξη δεν αλλάζει, απαιτείται πάντοτε σχετική πλειοψηφία των παρόντων.

Κατήγγειλε ως απολύτως ψευδή και ανήθικη «την καμπάνια που διεξάγεται και το ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και των δανειστών. Ανατρέξτε σε αυτά που ζητάνε, ρωτήστε τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη, γνήσιους εκφραστές τους» είπε.

Οι ομιλίες των αρχηγών της αντιπολίτευσης:

  

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ