2012-05-28 13:57:47
Φωτογραφία για Θρύλε είσαι απόλαυση
Ο Νότης Ψιλόπουλος γράφει για τον Ολυμπιακό που παίζει απολαυστικό μπάσκετ, συνεχίζοντας να αποδεικνύει πως είναι καλύτερος από τον Παναθηναϊκό και η πρόκληση για Κούπα μέσα στο ΟΑΚΑ.

Λίγο μετά το τέλος του δεύτερου τελικού, αν και ο Ολυμπιακός έχασε από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, τόνισα πως οι πράσινοι, παρά το γεγονός πως κέρδισαν, ξέρουν, έχουν καταλάβει και έχουν διαπιστώσει πως οι ερυθρόλευκοι είναι καλύτεροι. Διότι βρίσκονται σε υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο και σε καλύτερη φυσική κατάσταση. Νομίζω πως ύστερα και από την εντυπωσιακή, απολαυστική και χορταστική εμφάνιση των Πειραιωτών στον τρίτο τελικό στο ΣΕΦ, στον οποίο και διέλυσαν το "τριφύλλι" με σκορ 84-72, με την διαφορά στο 35' να έχει φτάσει και στο +23 (78-55), η εκτίμηση-διαπίστωση δεν τίθεται αμφισβήτησης και από τις δύο πλευρές. Kαι η διαφορά στο τέλος έπεσε διότι υπήρξε μία χαλάρωση από τους γηπεδούχους, την οποία φάνηκε να... επιτρέπει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ίσως για να μην υπάρξει υπέρμετρος ενθουσιασμός ενόψει του επόμενου ματς.


Η εμφάνιση των ερυθρολεύκων στον τρίτο τελικό ήταν φαντασμαγορική. Οι Πειραιώτες στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα έπαιξαν ολοκληρωτικό μπάσκετ, κάνοντας επίδειξη δύναμης. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην κορύφωση της απόδοσης του το τελευταίο τρίμηνο. Η ομάδα έχει απίστευτη "χημεία" και μοιάζει με την λερναία ύδρα. Και να της κόψεις ένα κεφάλι, θα βγει άλλο. Και να περιορίσει ο αντίπαλος τον Παπανικολάου, θα σου κάνει την "ζημιά" ο Κέσελ. Και να στρέψεις την προσοχή σου στον Σπανούλη θα σε "εκτελέσει" ο Γκετσεβίτσιους. Και να βγάλεις εκτός ρυθμού τον Ντόρσεϊ, θα σε "χτυπήσει" ο Χάινς. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, δεν ξέρει από ποιον να προφυλαχθεί στους τελικούς, καθώς βλέπει στο ερυθρόλευκο σύνολο την αποθέωση της ομαδικότητας, μία παρέα η οποία παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό και ομαδικό μπάσκετ. Δεν είναι τυχαίο το μότο τους στα αποδυτήρια: "Όλοι για έναν, και ένας για όλους".

Ο Ολυμπιακός διαθέτει καλύτερη ομάδα, έχει λύσεις και παίζει μπάσκετ που σε συναρπάζει

Ο Ολυμπιακός πέρα από τους παίκτες-ηγέτες που διαθέτει, όπως τους Σπανούλη-Πρίντεζη, οι οποίοι θα κάνουν την διαφορά, έχει πολλές λύσεις στο ρόστερ του σε όλες τις θέσεις και έχει βάθος στον πάγκο, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που τα περιμένει όλα από τους Διαμαντίδη-Μπατίστ. Και στους τρεις πρώτους τελικούς, πέρα το γεγονός πως οι ερυθρόλευκοι προηγούνται με 2-1 νίκες στη σειρά, οι Πειραιώτες έχουν κλέψει τις εντυπώσεις. Έχουν αποδείξει στην πράξη πως διαθέτουν ποιοτικότερη ομάδα και έχουν κερδίσει δίκαια και καθαρά τους πράσινους στο ΣΕΦ, ενώ ακόμη και στην ήττα τους στο ΟΑΚΑ, έχασαν το ματς στις λεπτομέρειες. Σε μία διεκδίκηση, για ένα χαμένο σουτ, στην τελευταία επίθεση, αλλά και λόγω της διαιτησίας. Ακόμη και σε αυτό το ματς οι Πειραιώτες έλεγξαν το παιχνίδι στο πρώτο μέρος και ήταν καλύτεροι στην τέταρτη περίοδο, όπου έκαναν την ανατροπή. Απλά, "πλήρωσαν" το "νεκρό διάστημα" στο τρίτο δεκάλεπτο.

Γενικά, λοιπόν, η αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού σε αυτά τα τρία ματς στους τελικούς είναι πολύ καλύτερη από εκείνη του Παναθηναϊκού. Είναι εξόφθαλμο. Οι ερυθρόλευκοι παίζουν καλύτερο και πιο θελκτικό μπάσκετ από τους πράσινους. Βρίσκονται σε υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο και σε καλύτερη φυσική κατάσταση. Βγάζουν απίστευτη ενέργεια και στα 40 λεπτά ενός παιχνιδιού, σε αντίθεση με το "τριφύλλι" το οποίο δείχνει κουρασμένο. Και σου έχουν δημιουργήσει αυτήν την -αλάνθαστη- αίσθηση ψυχολογικά οι Πειραιώτες (και στους φιλάθλους των δύο ομάδων) πως τελικά θα πάρουν το Πρωτάθλημα. Διότι και οι αντίπαλοι, βλέπουν, αναγνωρίζουν και συνειδητοποιούν μέσα τους (και ας μην θέλουν ορισμένοι να το παραδεχτούν) πως η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς είναι ανώτερη. Το μπάσκετ που παίζει αυτή η παρέα, σε γοητεύει, σε καθηλώνει, σε ενθουσιάζει, σε συναρπάζει, σε ευχαριστεί και σε κάνει να απολαμβάνεις το άθλημα.

Διαστημικό μπάσκετ και λαμπρή παράσταση παιχνιδιού κυριαρχίας

Ο Ολυμπιακός στον τρίτο τελικό, ανά διαστήματα, έπαιξε "διαστημικό" μπάσκετ. Υπήρξαν στιγμές που οι ερυθρόλευκοι σε έκαναν να ανατριχιάσεις με τον τρόπο που αγωνιζόντουσαν στο παρκέ. Το εντυπωσιακό ξεκίνημα, το αβυσσαλέο πάθος τους για νίκη, το πείσμα τους για το Πρωτάθλημα, η αποφασιστικότητα τους στην επίθεση, η δυναμική τους άμυνα, ο τσαμπουκάς που έβγαλαν στο παρκέ με το μάτι τους να... γυαλίζει σε κάθε πρόκληση, η αυτοπεποίθηση με την οποία λειτούργησαν σε κρίσιμα σημεία και η θέληση που επέδειξαν στην αναμέτρηση, σε έκαναν να νιώθεις υπερήφανος για αυτούς. Πρόκειται για μία τρομερή και εντυπωσιακή εμφάνιση, για μία λαμπρή μπασκετική παράσταση στην οποία οι Πειραιώτες έκαναν "φύλλο και φτερό" το "τριφύλλι", η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία από τις κορυφαίες (αν όχι η καλύτερη) των Πρωταθλητών Ευρώπης στην τρέχουσα σεζόν, αν συνδυάσει κανείς την κρισιμότητα του ματς και το όνομα του αντιπάλου. Ήταν μια επιβλητική -γεμάτη- επικράτηση, ένα ισχυρό "χαστούκι" στον αντίπαλο, ένας λιονταρίσιος βρυχηθμός  ενόψει της συνέχειας, ο οποίος ακούστηκε από το ΣΕΦ έως το... ΟΑΚΑ.

Οι Πειραιώτες έλεγξαν απόλυτα τον ρυθμό του αγώνα επιβάλλοντας το παιχνίδι τους στο παρκέ. Έβγαλαν τρομερές άμυνες, έκλεψαν μπάλες και έτρεξαν στο γήπεδο όποτε τους δόθηκε η ευκαιρία, αξιοποιώντας 7/9 αιφνιδιασμούς που κατάφεραν να πετύχουν. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν άριστα προσηλωμένοι και συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι τους, μετρώντας μόλις τρία λάθη (στα πρώτα 15 λεπτά δεν είχαν ούτε ένα), ενώ ανάγκασαν τον Παναθηναϊκό να κάνει σε ολόκληρο το ματς 22 λάθη, με τους παίκτες των πρασίνων να δίνουν πάσες... όπου να' ναι, δείχνοντας να τα έχουν χαμένα στην αναμέτρηση. Οι ερυθρόλευκοι λειτούργησαν με συνεργασίες (17 ασίστ) στην επίθεση, όντας εντυπωσιακοί στο σκοράρισμα στο πρώτο μέρος, σημειώνοντας 55 πόντους, όπου και πραγματοποίησαν ένα μαγικό 20λεπτο.

Και μεγάλο όπλο των παικτών του Ντούσαν Ίβκοβιτς σε αυτόν τον τομέα ήταν η αποτελεσματικότητα τους από την περιφέρεια, καθώς μέτρησαν 11/22 (!) τρίποντα, έχοντας ποσοστό 50%. Όσο ακριβώς, δηλαδή, είχαν και στις βολές. Είχαν πρόβλημα και πάλι από την γραμμή της... φιλανθρωπίας οι γηπεδούχοι καθώς αστόχησαν στις 13εις από τις 26 βολές που κέρδισαν. Και χρειάζεται να δουλέψουν αρκετά σε αυτό το κομμάτι οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς, καθώς παρουσιάζουν μία νευρικότητα δίχως λόγο. Έπαιξαν τον ρόλο τους, όμως,  και τα ριμπάουντ, καθώς ο Ολυμπιακός μάζεψε 19 (με τα 8 να είναι του γίγαντα Ντόρσεϊ), με αποτέλεσμα να πάρουν αρκετούς πόντους από δεύτερες και τρίτες προσπάθειες. Καθοριστικές οι τρεις συνεχόμενες "βόμβες" από την περιφέρεια των Παπανικολάου, Λο και Πρίντεζη, όταν και ο Παναθηναϊκός είχε μειώσει στην τρίτη περίοδο (55-47), εκτοξεύοντας την διαφορά στο +17 (66-49).

Καταπληκτικός Πρίντεζης, εξαιρετικός ο Σπανούλης, βοήθησαν Κέσελ και Λο

Καταπληκτικό παιχνίδι για ακόμη μία φορά απο τον Γιωργο Πριντεζη. Τεράστια εμφάνιση, τελειώνοντας το ματς όντας ο πρώτος σκόρερ του αγώνα με 16 πόντους (5/6δ, 2/2τρ). Πραγματικά, χαίρεσαι να τον βλέπεις να παίζει μπάσκετ. Είναι ο πιο βελτιωμένος μπασκετμπολίστας στην Ευρώπη και ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης. Αγωνίζεται με αυτοπεποίθηση, έχει εξελίξει την επιθετική του λειτουργία με διάφορες κινήσεις κοντά στο καλάθι, "πυροβολάει" αποτελεσματικά από την περιφέρεια, είναι πάρα πολύ καλός στο τρανζίσιον-γκέιμ, είναι τρομερός στο ένας εναντίον ενός, έχει τελειοποιήσει το αγαπημένο σουτάκι του (αυτό το "χουκ" αλά... Κωνσταντινούπολη), μαζεύει ριμπάουντ, βοηθάει στην άμυνα και ειδικά φέτος έχει παρουσιάσει και μία ηγετική προσωπικότητα. Φέτος το συμβόλαιο του με τον Ολυμπιακό ολοκληρώνεται και δεν θέλω ούτε καν να σκέφτομαι το ενδεχόμενο να τον αφήσουν να φύγει από την ομάδα. Θα είναι έγκλημα!

Εξαιρετικό ματς και από τον Βασίλη Σπανούλη. Στα δύσκολα, όταν μείωνε ο Παναθηναϊκός στην τρίτη περίοδο, με δύο δικά του προσωπικά καλάθια κράτησε τον Ολυμπιακό, μίλησε στα δύσκολα, ενώ μας άρεσε και το γεγονός πως ήρθε σε αψιμαχία με τον Γιασικεβίτσιους, δείχνοντας αυθόρμητα μέρος του πάθους του για τη νίκη. Μια χαρά τα πήγε και ο Κώστας Παπανικολάου. Δεν βοήθησε τόσο στο σκορ, όσο στην άμυνα, όπου και έκανε καταπληκτική δουλειά, μετρώντας 4 κλεψίματα, βγάζοντας στο παρκέ τα τεράστια αποθέματα ενέργειας που έχει. Ένα μεγάλο μπράβο στον Μάρκο Κέσελ για το εντυπωσιακό του ξεκίνημα στην αναμέτρηση όπου πέτυχε τους πρώτους 10 από τους 12 πόντους της ομάδας, ενώ αξίζουν συγχαρητήρια στον Έισι Λο, ο οποίος επέστρεψε στην αγωνιστική δράση λες και δεν έχασε ούτε ένα ματς. Παρουσιάστηκε πανέτοιμος και ήταν πολύτιμος σε επίθεση και δημιουργία.

Τους εξιτάρει η Κούπα μέσα στο ΟΑΚΑ, αλλά κρατούν χαμηλούς τόνους

Οι ερυθρόλευκοι είναι στο 2-1 λοιπόν. Ένα βήμα πριν την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ελλάδας, ενώ είναι παράλληλα και Πρωταθλητές Ευρώπης! Σκέφτομαι πως αν κάποιος μου έλεγε τον περασμένο Σεπτέμβρη πως τον Μάιο θα γράφεις ανάλογο κείμενο, θα τον πέρναγα σίγουρα για... τρελό. Όμως, είναι πέρα πέρα για πέρα αληθινό και... Ολυμπιακό. Μία νίκη έμεινε ώστε να φτάσουν τις τρεις επικρατήσεις και να φέρουν το πολυπόθητο Πρωτάθλημα ύστερα 15 χρόνια στο μεγάλο λιμάνι. Ο κόσμος απαίτησε στο τέλος του αγώνα την κατάκτηση της Κούπας μέσα στο ΟΑΚΑ στον 4ο τελικό των playoffs της Τετάρτης (30/5). Και το σίγουρο είναι πως ο Ντούσαν Ίβκοβιτς με τους παίκτες του θα πάνε για να κερδίσουν το "τριφύλλι" στην "φωλιά" του. Άλλωστε, πρόκειται για μία πρόκληση που εξιτάρει τους πάντες στην ομάδα και σε καμία περίπτωση δεν έχουν στο μυαλό τους να.... χάσουν ώστε να γίνει η φιέστα στο Φάληρο. Θα πάνε για το "brake".

Ο κουρασμένος Παναθηναϊκός αυτή την φορά είναι εκείνος που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, έχοντας άγχος, πίεση και πεσμένο ηθικό, σε ένα ματς όπου δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία. Ένα παιχνίδι "do or die". Άλλωστε, αν ηττηθούν οι πράσινοι χάνουν τον τίτλο. Ο Ολυμπιακός, αντιθέτως,  είναι αυτός που έχει την καλή ψυχολογία, την αυτοπεποίθηση και την ομάδα η οποία βρίσκεται σε εκπληκτική κατάσταση για να ανταπεξέλθει στην σημασία της αναμέτρησης ώστε να βγει νικητής-θριαμβευτής. Επίσης, αν οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν κερδίσουν θα έχουν άλλη μία ευκαιρία στο ΣΕΦ, το οποίο δείχνει άτρωτο φρούριο. Οι Πειραιώτες, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο φαβορί για το Πρωτάθλημα, αλλά για ακόμη μία φορά απ' το ερυθρόλευκο στρατόπεδο θέλουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. "Έγινε, απλά, το 2-1. Δεν έχουμε ακόμη κατακτήσει το Πρωτάθλημα", έλεγαν με νόημα, με τον "Ντούντα" να ζητάει από τους παίκτες του να μην θριαμβολογούν, ούτε να πανηγυρίζουν,  διότι ακόμη δεν πήραν το τρόπαιο. Και προ πάντων να μην υποτιμήσουν τον αντίπαλο τους.

YΓ: Έτσι όπως παίζει ο Ολυμπιακός, γεμάτος από ενέργεια, έχεις την εντύπωση στους αγώνες του πως αν υπήρχε και... 5η περίοδος, οι ερυθρόλευκοι θα έπαιζαν μπάσκετ στον ίδιο ρυθμό, δίχως να βγάλουν κούραση. Αξίζουν πολλά συχγαρητήρια στο προπονητικό-τιμ για την τρομερή φυσική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παίκτες στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν.

πηγή: redplanet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ