2018-01-19 20:24:18
Φωτογραφία για ΗΠΑ: «Αυξανόμενες απειλές» Ρωσία και Κίνα
Κατά την παρουσίαση της νέας στρατηγικής της Ουάσιγκτον

Πρόκειται για δύο «ρεβιζιονιστικές δυνάμεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν κόσμο σύμφωνο με τα απολυταρχικά μοντέλα τους» υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντιμέτωπες με «αυξανόμενες απειλές» εκ μέρους της

Κίνας και της Ρωσίας, δύο «ρεβιζιονιστικών δυνάμεων» που «προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν κόσμο σύμφωνο με τα απολυταρχικά μοντέλα τους» υποστήριξε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Παρουσιάζοντας τη νέα «Στρατηγική Εθνικής Άμυνας» των ΗΠΑ, ο Τζιμ Μάτις ζήτησε να του δοθούν τα μέσα για να εκσυγχρονιστούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, το "ανταγωνιστικό πλεονέκτημα" των οποίων δεν παύει να «περιορίζεται σε όλους τους τομείς», όπως είπε.

Ο Μάτις είπε ότι πλέον, «ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και όχι η τρομοκρατία είναι το βασικό επίκεντρο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».


Αναφερόμενος στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, είπε ότι αυτές οι δύο χώρες «απειλούν την περιφερειακή, ακόμη και την παγκόσμια σταθερότητα».

Σχολιάζοντας το επαπειλούμενο «κλείσιμο» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο υπουργός είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επηρέαζε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως την εκπαίδευση των στρατιωτών, τις υπηρεσίες συντήρησης και συλλογής πληροφοριών. «Πάνω από το 50% του πολιτικού προσωπικού θα τεθεί σε αναγκαστική αργία... Διενεργούμε πολλές επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών σε όλον τον κόσμο και αυτές κοστίζουν χρήματα, προφανώς θα σταματούσαν», είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις επιπτώσεις που θα είχε η αναστολή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Τι είναι ο Ρεβιζιονισμός - Μεγάλη ανησυχία από τις δηλώσεις Μάτις

Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας προκάλεσαν ανησυχία σε όλον τον πλανήτη. Με τον όρο Ρεβιζιονισμό που χρησιμοποίησε ο Μάτις για να  χαρακτηρίσει τις «αυξανόμενες απειλές» Ρωσία και Κίνα, εννοούμε την πρακτική κρατών ή ομάδων, που προσβλέπουν στην τροποποίηση ή ακόμη και κατάργηση των διεθνών συνθηκών μεταξύ κρατών. Συχνά, αναφέρονται ως «Ρεβιζιονιστές» οι σοσιαλδημοκράτες, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό σε διεθνές επίπεδο.

Πρόκειται για τη θεωρία που πρώτος διατύπως ο Έντουαρντ Μπερνστάιν. Μία θεωρία που βασίστηκε στο σκεπτικό ότι η πραγματικότητα διέψευσε ή ξεπέρασε τις προβλέψεις και θεωρίες του Καρλ Μαρξ. Όπως ανέφερε ο Μπερνστάιν, η γιγάντωση της Πάλης των Τάξεων και το οργανωμένο εργατικό κίνημα, μπορούν να επιτευχθούν μέσω νομίμων διαδικασιών, στο πλαίσιο ενός αστικού κράτους, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά τους τελευταίους αιώνες.

Σήμερα, ο όρος «Ρεβιζιονισμός» χρησιμοποιείται για κράτη που επιχειρούν ή που παρουσιάζονται ως τέτοια, την ανατροπή των διεθνών συνθηκών και δη των συνόρων. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα για την επεκτατική της πολιτική προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την εισβολή στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας, ενώ στην Κίνα καταλογίζει προσπάθεια ανατροπής των κανόνων του παγκοσμίου εμπορίου, με ακραία επιθετική τακτική και τακτικές «επιχειρηματικών και εμπορικών κατασκόπων», την ίδια στιγμή που στηρίζει την επεκτατική πολιτική, ενάντιο ακόμη και στις αποφάσεις του ΟΗΕ, του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και στη Λωρίδα της Γάζας.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ