2018-01-20 01:00:41
Φωτογραφία για Πόσο θα βοηθήσει το ποδόσφαιρο η χρήση video στα γήπεδα;
Όπως αποφασίστηκε μεταξύ κυβέρνησης και ΕΠΟ το Video Assistant Referee (VAR) θα εισαχθεί από τη νέα στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας και σε επιλεγμένους αγώνες κυπέλλου. Τι είναι, όμως το VAR; Σε ποιές περιπτώσεις και σε ποια πρωταθλήματα χρησιμοποιείται; Το VAR χρησιμοποιείται μέχρι στιγμής πειραματικά από τη FIFA και από ομοσπονδίες που έχουν προχωρήσει στην χρήση του. Ειδικότερα η FIFA, που προωθεί το VAR θα κάνει χρήση του λεγόμενου «βιντεοδιαιτητή» στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Επίσης χρησιμοποιείται στα πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, της Γερμανία, της Ιταλία, της Πορτογαλία, της Πολωνία, ενώ πρόσφατα έκανε πρεμιέρα και στην Αγγλία.

Επίσης χρησιμοποιείται και στο Βέλγιο όχι όμως σε όλα τα ματς, αλλά σε επιλεγμένα (6 για κάθε ομάδα μέσα στη σεζόν). Πρόκειται ουσιαστικά για την εισαγωγή της τεχνολογία στο ποδόσφαιρο και τις διαιτητικές αποφάσεις. Η λογική του συστήματος είναι να μπορεί ο διαιτητής να βλέπει το βίντεο με τη φάση για την οποία δεν είναι σίγουρος για την απόφασή του, μόνο όμως όταν οι αποφάσεις έχουν να κάνουν α) με αποβολή με απευθείας κόκκινη κάρτα, β) με υπόδειξη πέναλτι, γ) με ποινή σε λάθος ποδοσφαιριστή και δ) για οφσάιντ
. Την ερχόμενη Δευτέρα η διεθνής ομοσπονδία κανονισμών ποδοσφαίρου (IFAB) θα έχει έτοιμη την πρότασή της για εφαρμογή του VAR όχι μόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του καλοκαιριού στη Ρωσία αλλά και την επέκταση της χρήσης στα πρωταθλήματα. Μεταξύ των προτάσεων που θα πέσουν στο τραπέζι στις 22 του μηνός αναμένεται να είναι και η παρακολούθηση από τους θεατές των συζητήσεων μεταξύ του διαιτητή και του βιντεοδιαιτητή, όπως συμβαίνει σε μη ολυμπιακά αθλήματα (π.χ. στο ράγκμπι και στο κρίκετ). Η ιδέα που προτείνεται είναι η αναμετάδοση των διαβουλεύσεων από τις οθόνες των γηπέδων ώστε να μη μένουν οι θεατές στο σκοτάδι σχετικά με τη λήψη απόφασης μέχρι την οριστικοποίησή της και να γεφυρωθεί το κενό χρόνου που παρατηρείται. Πάντως μέχρι στιγμής, κατά την πειραματική χρήση του VAR οι απόψεις διίστανται σχετικά με τη λειτουργικότητά του και υπάρχουν φωνές σκεπτικιστών που θεωρούν ότι η χρήση του δεν ενδείκνυται για το ποδόσφαιρο.

Πηγή: soccerplus.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τάμτα: «Όχι, δεν ζω πολυτελώς»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τάμτα: «Όχι, δεν ζω πολυτελώς»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ