2018-01-20 11:16:42
Φωτογραφία για Ανακοίνωση της ΕΑΚΠ
 Επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απέστειλε η ΕΑΚΠ.

Συνάδελφοι

Ενημερωθήκαμε πρόσφατα, ότι στις 20 - 11 - 2017 τροποποιήσατε το καταστατικό της Ένωσής σας    (υπ. αριθμ. 389/98/2017 τροποποίηση και υπ. αριθμ. 43/2017 Διάταξη του Ειρηνοδικείου Κομοτηνής). Με τις τροποποιήσεις που έγιναν παρατάθηκε η θητεία των μελών στα όργανα του σωματείου σας (Διοικητικό Συμβούλιο - Εξελεγκτική Επιτροπή), καθώς και των αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.), από 2 σε 3 έτη (άρθρα 10, 18, 20 κ.α.).

Επιπλέον, προστέθηκε νέο εδάφιο στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 που αναφέρει ότι: «Δικαίωμα υποψηφιότητας για μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης, έχει κάθε μέλος το οποίο είναι εγγεγραμμένο τα δύο τελευταία έτη και τακτοποιημένο οικονομικά».

Η συγκεκριμένη τροποποίηση όμως:

•             Βάζει περιορισμούς στο αναφαίρετο δικαίωμα όλων των συναδέλφων, να εκλέγονται στο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου σας, δημιουργώντας αδικαιολόγητη ανισοτιμία μεταξύ των μελών κατά παράβαση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης που καθορίζει την λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων
. Υποκρύπτει  ίσως σκοπιμότητα που  έχει στόχο μεταξύ άλλων, να δημιουργήσει εμπόδια στην εκλογιμότητα  συναδέλφων που επιθυμούν να γίνουν μέλη της Ένωσης αλλά πιθανότατα διαφοροποιούνται και διαφωνούν με τη συνδικαλιστική δράση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Ένωσής σας.

•             Είναι παράτυπη επειδή δεν προβλέπεται και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το καταστατικό της Ομοσπονδίας μας (άρθρο 5), γιατί εισάγει «άλλες διακρίσεις».

•             Έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ 1α του νόμου 1264/1982, ως προς τα δικαιώματα των μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Επίσης προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά για το γεγονός ότι:

•             Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την σύγκληση της Καταστατικής Συνέλευσης και για τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις που θα εισάγονταν προς έγκριση σε αυτήν, του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ όπως η παρ.  ε  του άρθρου 8 του καταστατικού της προβλέπει. 

•             Δεν έχουμε λάβει γνώση μέσω της Ομοσπονδίας, των πρακτικών και των εγγράφων της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου σας, της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης για την τροποποίηση με την προβλεπόμενη απαρτία (1/2 των εγγεγραμμένων μελών) και την απαιτούμενη πλειοψηφία (3/4 των ψηφισάντων) υπέρ της τροποποίησης.

Συνάδελφοι

Επειδή η τήρηση της καταστατικής λειτουργίας των σωματείων και των συνδικαλιστικών οργάνων είναι βασική υποχρέωση όλων μας, έχετε υποχρέωση ως Διοικητικό Συμβούλιο να ενημερώσετε μέσω της Ομοσπονδίας όλα τα μέλη και τις παρατάξεις του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. προσκομίζοντας κάθε σχετικό έγγραφο της Ένωσης σας σχετικά με:

•             Την διαδικασία και τις αλλαγές που πραγματοποιήσατε στο καταστατικό του σωματείου σας.

•             Τις ανακοινώσεις για τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης και των τυχόν επαναληπτικών Γ.Σ. (λόγω μη ύπαρξης απαρτίας), για την τροποποίηση του καταστατικού σας.

•             Τα πρακτικά των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης, με τις καταστάσεις των παρόντων και ψηφισάντων μελών.

Η Ε.Α.Κ.Π. με δεδομένο ότι η όλη διαδικασία σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου σας, έγινε χωρίς να γνωστοποιηθεί στα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.,  εγείρει ερωτηματικά ως προς την τήρηση της διαδικασίας που ορίζουν τα άρθρα 10 και 25 του καταστατικού της Ένωσής σας (διαδικασία συνέλευσης, απαρτία, ψηφοφορία κ.α.).

Εάν δεν έχουν τηρηθεί οι σχετικές διαδικασίες που ορίζουν οι συγκεκριμένες διατάξεις του καταστατικού της Ένωσής σας και της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και ο Νόμος 1264/82, τότε τίθεται ζήτημα εγκυρότητας των τροποποιήσεων.

Με το παρόν έγγραφό μας, καλούμε και το προεδρείο και τις υπόλοιπες παρατάξεις του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα που αναδεικνύουμε και να απαιτήσουν από όλα τα σωματεία - μέλη της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. την τήρηση της προβλεπόμενης λειτουργίας τους, όπως ορίζεται από τα καταστατικά τους και από τις διατάξεις του νόμου 1264/1982.

Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε να πραγματοποιήσουμε όλες τις σχετικές ενέργειες που θα διασφαλίζουν την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και κυρίως τη σωστή λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων, με βάση τις δημοκρατικές αρχές και τις αξίες του συνδικαλιστικού κινήματος, που καθιερώθηκαν και θεσμοθετήθηκαν μέσα από τους αιματηρούς αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας.

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Βλάχος Δημήτρης

 
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ