2018-01-21 19:33:26
Φωτογραφία για Δέκα σημάδια που δείχνουν ότι τα νεφρά σας κινδυνεύουν
Ποσοστό 10% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο παρουσιάζει κάποια διαταραχή στη λειτουργία των νεφρών, των δύο πολύτιμων «φίλτρων» του οργανισμού που επιφορτίζονται με το καίριο έργο της απομάκρυνσης βλαβερών ουσιών από τον οργανισμό.

Οι δυσλειτουργίες των νεφρών προκαλούν ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, αυτό όμως δεν σημαίνει πάντοτε ότι εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται επαρκώς. Από τη μία, ένα γενικό σύμπτωμα όπως η κόπωση μπορεί να αποδοθεί σε άλλες αιτίες, ενώ από την άλλη είναι πιθανό να μην εκδηλωθούν σαφή συμπτώματα έως ότου η νεφροπάθεια φτάσει πια σε προχωρημένο στάδιο.

Με στόχο την καλύτερη ενημέρωση, πρόληψη και αντιμετώπιση της νεφροπάθειας, το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού των ΗΠΑ παρουσιάζει δέκα συνήθη σημάδια που υποδεικνύουν ότι τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά.

1. Κόπωση, έλλειψη ενέργειας, δυσκολία συγκέντρωσης

Η κακή λειτουργία των νεφρών οδηγεί σε συσσώρευση τοξινών και λοιπών υπολειμμάτων στο αίμα. Αποτέλεσμα είναι το επίμονο αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, καθώς και η έλλειψη συγκέντρωσης. Μία ακόμη συνέπεια της νεφροπάθειας είναι η αναιμία, η οποία χαρακτηρίζεται επίσης από την κόπωση και την αδυναμία.


2. Διαταραχές ύπνου

Η συσσώρευση τοξινών στο αίμα καθιστά δύσκολο τον επαρκή και ποιοτικό ύπνο. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι η υπνική άπνοια είναι συχνότερη μεταξύ των νεφροπαθών (ιδίως των υπέρβαρων) απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό.

3. Ξηρότητα και φαγούρα στο δέρμα

Τα νεφρά επιτελούν πολλές και σημαντικές λειτουργίες. Απομακρύνουν περιττές ουσίες και περιττά υγρά από το σώμα, συμβάλλουν στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, διατηρούν τα οστά δυνατά και βοηθούν ώστε να διατηρούνται στα επιθυμητά επίπεδα τα μέταλλα στο αίμα. Η ξηρότητα και η φαγούρα στο δέρμα είναι συχνά ένδειξη για την προχωρημένη νεφροπάθεια, όταν πια τα νεφρά αδυνατούν να διατηρήσουν την ισορροπία θρεπτικών συστατικών στο αίμα.

4. Συχνουρία

Η συχνουρία, ιδιαίτερα τη νύχτα, είναι τυπικό σύμπτωμα της νεφροπάθειας. Βέβαια, η συχνουρία υποδεικνύει εξίσου συχνά ουρολοίμωξη ή διόγκωση του προστάτη στους άντρες.

5. Αίμα στα ούρα

Όταν τα νεφρά λειτουργούν σωστά, κρατούν μακριά τα ερυθρά αιμοσφαίρια όταν φιλτράρουν τις διάφορες ουσίες που υπάρχουν στο αίμα ώστε να παραχθούν τα ούρα. Μια βλάβη στα νεφρά όμως συχνά συνεπάγεται ότι ερυθρά αιμοσφαίρια «διαρρέουν» στα ούρα, προσδίδοντάς τους ροζ ή και κόκκινη απόχρωση.

6. Αφρός στα ούρα

Η ύπαρξη φυσαλίδων στα ούρα υποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεϊνών σε αυτά, κατάσταση γνωστή ως πρωτεϊνουρία. Όπως και στην παραπάνω περίπτωση, η συσσώρευση πρωτεϊνών στα ούρα είναι αποτέλεσμα του ανεπαρκούς φιλτραρίσματος του συστατικού από τα νεφρά.

7. Πρήξιμο γύρω από τα μάτια

Η κατακράτηση υγρών και η υπερβολική συσσώρευση νατρίου στον οργανισμό λόγω της νεφροπάθειας είναι η αιτία που παρατηρείται το χαρακτηριστικό πρήξιμο στα μάτια.

8. Πρήξιμο στους αστραγάλους και στα πέλματα

Η κατακράτηση υγρών εκδηλώνεται συχνότερα στα άκρα παρά σε άλλα σημεία του σώματος, προκαλώντας εμφανές πρήξιμο. Το σύμπτωμα μπορεί επίσης να υποδεικνύει καρδιοπάθεια ή κάποιο πρόβλημα στο συκώτι.

9. Μειωμένη όρεξη

Πρόκειται για ένα γενικό σύμπτωμα που απαντάται σε ευρύ φάσμα παθήσεων. Στην περίπτωση της νεφροπάθειας, οφείλεται εν μέρει στη συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό.

10. Μυϊκές κράμπες

Η κακή λειτουργία των νεφρών οδηγεί σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών στο σώμα. Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και η κακή ρύθμιση των επιπέδων φωσφόρου οδηγούν στις συχνές κράμπες.

Εάν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο νεφροπάθειας λόγω υπέρτασης, διαβήτη, οικογενειακού ιστορικού νεφρικής ανεπάρκειας ή προχωρημένης ηλικίας (60 και άνω), θα πρέπει να υποβάλλεστε σε εξετάσεις ετησίως ώστε να διαπιστωθεί εάν η λειτουργία των νεφρών σας είναι ομαλή. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ